Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου,
Γεν. Διευθυντή της Pulse RC
Η πρώτη έρευνά μας εν όψει της νέας προσφυγής στην κάλπη, ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση του «ναυαγίου» της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι, αποτυπώνει (έστω «εν θερμώ») τις διαθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών και των άκαρπων προσπαθειών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η εικόνα, στο σημείο εκκίνησης της νέας εκλογικής μάχης, προκύπτει άκρως ενδιαφέρουσα. Και τα τρία κόμματα που έλαβαν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έστω και αν δεν κατάφεραν να τη σχηματίσουν, εμφανίζονται ενισχυμένα.
Η εντατική προβολή των αρχηγών τους και των θέσεών τους, οι αντιθέσεις και τα πολωτικά διλήμματα φαίνεται να βελτιώνουν τα δημοσκο-πικά τους ποσοστά.
♦ Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙ-ΖΑ, που «περνά» καθαρά στην πρώτη θέση, διατηρώντας την ανοδική τάση που είχαμε καταγράψει στις τελευταίες δημοσιοποιήσιμες αλλά και στις μη δημοσιοποιήσιμες δημοσκοπήσεις, πριν από τις πρόσφατες εκλογές.
♦ Η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί το εκλογικό της ποσοστό, ενώ «κρατάνε» (αν και με «ελεγχόμενες» απώλειες) η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
♦ Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις ημέρες κορύφωσης του θέματος του «non paper» που τους αφορούσε.
♦ Τα κόμματα που οριακά δεν εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή παραμένουν κάτω από το όριο του 3%, ενώ καταγράφεται και αξιόλογο ποσοστό αναποφάσιστων, κάτι που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση του Αλ. Τσίπρα στα «ποιοτικά» ερωτήματα («καταλληλότερος για πρωθυπουργός», μεταξύ των τριών που έλαβαν εντολή σχηματισμού
κυβέρνησης - «αποτελεσματικότερος διαπραγματευτής», μεταξύ των επικεφαλής των επτά κομμάτων της Βουλής), όπου και καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Ποσοστά υψηλότερα από την «πρόθεση ψήφου» του κόμματός τους καταγράφουν ο Β. Βενιζέλος και (στο δεύτερο ερώτημα) ο Π. Καμμένος και ο Φ. Κουβέλης.
Τα πιο ενδιαφέροντα, κατά την άποψή μας, αποτελέσματα είναι τα δύο που αφήσαμε να σχολιάσουμε στο τέλος. Στο ερώτημα αν, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι νέες εκλογές είναι καλή ή κακή εξέλιξη για τη χώρα, οι μισοί πολίτες τις χαρακτηρίζουν (σίγουρα ή μάλλον) καλή εξέλιξη – σε αντίθεση με την εικόνα «καταστροφής» που λίγο ή πολύ προβάλλεται.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα στο δίλημμα «παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή σε δικό μας νόμισμα», όπου η πλειονότητα επιλέγει «παραμονή στο ευρώ με θυσίες μέχρι ενός ορίου – αλλιώς επιστροφή σε δικό μας νόμισμα»!
Έχω την άποψη ότι το διακύβευμα των νέων εκλογών δεν θα είναι το «ποιος εξασφαλίζει καλύτερα την παραμονή της χώρας στο ευρώ», όσο το εάν κάποια επικοινωνιακά επιτελεία το πιστεύουν ή το επιδιώκουν.
Το κριτήριο που θα βαρύνει περισσότερο στις επιλογές των πολιτών, θα είναι το «ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη και πιο ανεκτή για τους πολίτες παραμονή της χώρας στο ευρώ». Η άποψη αυτή εξηγεί το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης αλλά και την εκτιμώμενη σήμερα «πρόθεση ψήφου». Ίσως όμως αιτιολογήσει και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών…
Η πρόθεση ψήφου δίνει ένα σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καταδεικνύει και άνοδο από το εκλογικό του ποσοστό άνω του 5%. Άνοδος και για τη Ν.Δ. άνω του 3% και για το ΠΑΣΟΚ οριακή αύξηση κάτω της μονάδας. Σαφής η πτώση του ΚΚΕ, πολύ μικρότερη για ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή ο προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει σε άνοδο κατά 8% από την 6η Μαΐου, η Ν.Δ. κατά λιγότερο από 3%, το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από 2%. Από εκεί και κάτω είναι σοβαρή η απώλεια του ΚΚΕ κατά 2,5%, ενώ σταθερή μένει η ΔΗΜΑΡ και 1% χάνει η Χρυσή Αυγή. Επτακομματική παραμένει η Βουλή.
Η πρώτη μεγάλη ανατροπή - σφήνα στον τέως δικομματισμό είναι – σε αρμονία με την πρόθεση ψήφου – η πρωτιά Τσίπρα (μετά βεβαίως τον... Κανένα) στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία μεταξύ των τριών πρώτων, αν και με μικρή διαφορά από Σαμαρά και Βενιζέλο. Μάλλον η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται περισσότερο «κυβερνητική» και λιγότερο «διαμαρτυρίας».
Το προβάδισμα των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στους ψηφοφόρους τους για την καταλληλότητα για πρωθυπουργία είναι απολύτως... φυσιολογικό. Φαίνεται πως το προβάδισμα του Τσίπρα «χτίζεται» τόσο στους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.
Ως αποτελεσματικότερος για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου κρίνεται πάλι ο Τσίπρας, με ελάχιστη διαφορά από Σαμαρά και Βενιζέλο. Επειδή η ερώτηση αφορά όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μειώνεται ο Κανένας, χωρίς όμως κάποιος άλλος αρχηγός να πλησιάζει τους τρεις πρώτους.
Και για αποτελεσματικότερο διαπραγματευτή του μνημονίου οι ψηφοφόροι των κομμάτων προτιμούν τους προέδρους τους. Το προβάδισμα του Τσίπρα εδράζεται στη διεισδυτικότητά του στους ψηφοφόρους τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (όπου ξεπερνά τον... Σαμαρά!) όσο και των άλλων κομμάτων (όπου προηγείται οριακά ο Κανένας).
Στο ερώτημααν είναι καλή ή κακή εξέλιξη οι νέες εκλογές, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διαιρεμένοι σε δύο σχεδόν ισοδύναμα τμήματα. Αυτό το αποτέλεσμα δεν αφήνει κάποιο σοβαρό περιθώριο εκτίμησης για το αν η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες συνεπάγεται εκλογική φθορά ή όφελος για κάποια – και ποια; – κόμματα
Οι σαφέσταταπιο δυσαρεστημένοι από την προσφυγή σε νέες εκλογές είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν αυτοί της Ν.Δ. Οι περισσότερο ικανοποιημένοι είναι με διαφορά αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι. Ελάχιστοι όσοι Δεν Ξέρουν και Δεν Απαντούν σε όλα τα κόμματα
Στο ερώτημαγια παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή σε δικό μας νόμισμα ξέραμε ότι η απάντηση υπέρ του ευρώ είναι συντριπτική. Αυτό που μας αποκαλύπτει η ποιοτική ερώτηση της Pulse RC είναι ότι για την πλειονότητα των ερωτηθέντων υπάρχει όριο, αλλά και ότι η επιστροφή σε δικό μας νόμισμα είναι η επόμενη επιλογή ύστερα από ένα όριο!
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, αλλά σε μεγάλα ποσοστά και αυτοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων και των «άλλων κομμάτων» είναι αυτοί που θέτουν όριο θυσιών για την παραμονή στο ευρώ. Πιστότεροι θιασώτες του ευρωνομίσματος «πάση θυσία», όπως αναμενόταν, είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Σαφέστατος ο «διπολισμός» και σε αυτό το ερώτημα...
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC - Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι».
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα: 15 - 16 Μαΐου 2012.
Μέγεθος δείγματος: 1.206 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 3%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί του κώδικες δεοντολογίας τους. Ούτε η «Πιθανότητα Ψήφου», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» αποτελούν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.
Βάσεις: Ψηφοφόροι Ν.Δ.: 188, Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 259, Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ: 157, Ψηφοφόροι Ανεξ. Έλληνες: 115, Υπόλοιποι Ψηφοφόροι: 391 (και 26 άτομα δεν απάντησαν τι είχαν ψηφίσει, 70 δεν ψήφισαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου επειδή απείχαν ή δεν είχαν δικαίωμα ψήφου).
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου