Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Στην τελική ευθεία…


thumb

Εντός των επομένων ωρών αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη νέα κυβέρνηση που συμφωνήθηκε την Κυριακή μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά, με φόντο την ονοματολογία και τα σενάρια που φέρουν ως επικρατέστερο πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, χωρίς όμως να αποκλείονται καθόλου και εκπλήξεις.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2012 αναμένονται οι εθνικές εκλογές, όπως τις τοποθετούν χρονικά τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ΝΔ που συνεδρίασαν τη διάρκεια της νύχτας.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη 19η Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης και να εγκριθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Διαβάστε για όλα όσα συμβαίνουν, καθώς και τα όσα έχουν προηγηθεί, λεπτό προς λεπτό, μέσα από τις σελίδες του «Π».
17:10 Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργος Κοντογιάννης, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, να παραμερίσουν τους «κομματικούς τακτικισμούς και προσωπικά συμφέροντα. Ο πολιτικός χρόνος για τη χώρα εξαντλείται και επιβάλλεται να σχηματισθεί άμεσα μια αποτελεσματική κυβέρνηση«που δεν θα κινείται με κομματικά και εκλογικά κριτήρια. Μοναδικό πρόταγμα όλων πρέπει να είναι η Ελλάδα και τα συμφέροντα του λαού».
16.55 Με Ντόρα Μπακογιάννη και Φώτη Κουβέλη μίλησε ο Παπανδρέου.
16.50 Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «έχουμε μια νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μια κυβέρνηση ενότητας. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής».

15.40 Συνάντηση με τον επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
14.40 Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Παπανδρέου - Σαμαράς. Θα ακολουθήσουν και άλλες επικοινωνίες.
14.35 «Περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις» ζήτησε από την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Επίσης, σημείωσε ότι αναμένουν από την Αθήνα «διευκρινίσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και από πλευράς εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου», επικαλούμενος τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών που θα παραστεί στο Eurogroup, προκειμένου να παρουσιάσει τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.
«Η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή των μέτρων, έγινε κατανοητή από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όμως η Ελλάδα πολλές φορές μας απογοήτευσε», σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε αναφέροντας ότι «η συναίνεση είναι αναγκαία και για την Ελλάδα».
14.30 Αλέξης Τσίπρας: «Ενώνουν τις αποτυχίες τους για να μας σώσουν. Στην πραγματικότητα αναλαμβάνουν τη συνευθύνη της υποτέλειας»
«Μην τους αφήνετε να σας τρομοκρατήσουν, μην τους αφήνετε να βάλουν τη Δημοκρατία στο απόσπασμα. Όπως ο λαός μας κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση Παπανδρέου, έτσι θα δώσει δύναμη σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα καταγγείλει τις αποφάσεις» τόνισε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Εθελοτυφλούν αν πιστεύουν πως κανείς δεν θα τους ζητήσει ευθύνες. Θα λογοδοτήσουν όμως στον λαό».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης πως: «Η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι υπηρεσιακή. Θα πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα για δεκαετίες. Ξέρουμε όμως ότι η χώρα μας παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται έχει τεράστιες διαπραγματευτικές δυνατότητες». «Αν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση ο λαός μας θα ζήσει μια κόλαση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥN.

14.25 «Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί για τα μέτρα. Δεν έχει σημασία ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το Βερολίνο.
14.20 Για «ιστορική υπέρβαση» της ΝΔ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, εγγυώνται, και τώρα και στο αύριο, ότι εκφράζουν την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική αξιοπρέπεια και το διεθνές κύρος της. Για να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, σε μια εποχή που συντελούνται μεγάλες αλλαγές, ανακατατάξεις και δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
14.05 Σύσκεψη με στενούς συνεργάτες πραγματοποιεί ο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή.
14.00 Αντιγράφουμε από τον λογαριασμό του Νουριέλ Ρουμπινι στο twitter: «Στην Ελλάδα έχει σταματήσει η καθημερινότητα και υπάρχει μια αίσθηση, ηρεμίας πριν την καταιγίδα. Η Ελλάδα δεν είναι σε ύφεση είναι σε κατάθλιψη» σχολίασε ο γνωστός οικονομολόγος.
13.45 «Έλεγα ότι σήμερα θα μπορούσα να πω το ‘habemus Papademus’», είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια πριν από λίγο.

13.40 Η πολιτική κρίση στην Ιταλία «ρίχνει» το ευρώ. Πριν από λίγη ώρα το ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,3760 δολάρια
13.30 Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
13.00 «Εμείς, δεν θα μετέχουμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και σε ό,τι αφορά τη στάση μας, θα την εξαρτήσουμε από τη θητεία - η οποία, βεβαίως, ακούγεται ότι θα είναι μέχρι το Φεβρουάριο - και επίσης κυρίως από τις πολιτικές δεσμεύσεις και το τι καλείται να πράξει αυτή η μεταβατική κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν σπεύδω να σας πω ούτε ότι θα υπερψηφίσουμε, ούτε ότι θα καταψηφίσουμε τη νέα κυβέρνηση», κατέληξε.
12.40 Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις. «Να μείνετε πιστοί στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου» του ζήτησε στο πλαίσιο της συνομιλίας τους. Παράλληλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε «τον σεβασμό της για την απόφαση του πρωθυπουργού» να αποχωρήσει από την εξουσία για να διευκολύνει την έξοδο της χώρας του από την κρίση.
«Και οι δυο εταίροι συμφώνησαν ότι βασικό καθήκον της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις 26 και 27 Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οι νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το έργο», κατέληξε.
Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε επίσης και με τους Γιούνκερ, Ρομπάι και Μπαρόζο.
http://topontiki.gr/img/uploads/big/132066326685.jpg
12.30 Τελείωσε πριν από λίγο η σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς, επανέλαβε πως η νέα κυβέρνηση είναι «περιορισμένης εντολής και χρόνου» και έχει ως στόχο να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
12.10 Στις 14:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
12.00 Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου με στενούς συνεργάτες θα συζητήσει τα όσα ειπώθηκαν στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΝΔ.
11.50 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου της Α. Παπαρήγα. Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα στο λαό με την πάλη του να ρίξει τη νέα κυβέρνηση σύντομα, «πριν ληφθούν τετελεσμένες αποφάσεις, να επιβάλει εκλογές». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι λίγων εβδομάδων και ότι θα επιδιωχθεί η λήψη μέτρων που θίγουν το λαό τουλάχιστον για 10 - 15 χρόνια. Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «έψηναν τη νέα κυβέρνηση αρκετό καιρό» και πως το δημοψήφισμα αποτέλεσε μόνο την αφορμή. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει ούτε το χρέος ούτε τα ελλείμματα ούτε την πιθανή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», συμπλήρωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «επιβάλλεται πρωτοφανέρωτη πάλη» και ότι «η αγωνία του λαού πρέπει να είναι πώς θα ανατρέψει την κυβέρνηση». Σημείωσε την ανάγκη αποδέσμευσης της Ελλάδας από την ΕΕ και με αφορμή την ανάμειξη Μέρκελ - Σαρκοζί στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα, ανέφερε ότι ο λαός «θέλει να πάψει να νιώθει την ταπείνωση».

11.25 Την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για την επίτευξη «πολιτικής συνεννόησης, έστω και την ύστατη στιγμή», εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Παράλληλα, στην ανακοίνωση της αναφέρεται πως: «εξακολουθούμε να εκφράζουμε έντονα τη δυσφορία μας για τα μέτρα του πρώτου και του νέου μνημονίου αλλά δεν κρύβουμε την αγωνία και το φόβο μας για τα χειρότερα, αφού σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους βρισκόμαστε μια ανάσα από την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
11.15 Συνεχίζει να κινείται ανοδικά ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτήν την ώρα καταγράφει άνοδο στο 2,9%, στις 771 μονάδες.
11.10 Θετικά κρίνει την «κυβέρνηση συνεργασίας» με δηλώσεις της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν είναι η συμμετοχή. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει» είπε χαρακτηριστικά.

11.07 «Δεν δημιούργησε η κυβέρνηση το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άγγελος Τόλκας, ενώ τόνισε πως υπάρχει πίεση σε επίπεδο Ευρώπης για την κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
http://topontiki.gr/img/uploads/big/132065719743.jpg
11.05 «Σήμερα είναι μια καλύτερη μέρα για την Ελλάδα!», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης.
10.55 Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως «η κυβέρνηση που δημιουργείται είναι μεταβατικού χαρακτήρα». «Δεν είναι ούτε οικουμενική, ούτε εθνικής ενότητας» υπογράμμισε.
10.45 Ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα δείχνουν... Λουκά Παπαδήμο για την θέση του πρωθυπουργού.
10.30 Με θετικό πρόσημο ξεκινά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (+2%). Μικρές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο -0,6% ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο, στο -1,2% το Παρίσι.
10.20 Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις θα παραχωρήσει στις 11.30 η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
10.10 Συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη θα πραματοποιηθεί στις 13.30.
10.05 Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Τα ξένα ΜΜΕ καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη συμφωνία «κυβέρνησης συνεργασίας» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου να διασφαλιστεί το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
10.00 «Η αντιμνημονιακή ρητορική του Σαμαρά "δεν συναινώ στο λάθος" αποδείχτηκε τόσο αξιόπιστη όσο το "λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου», καυτηρίασε με ανάρτηση του στο προφίλ του στο Twitter, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
09.55 Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων -εκτός από το πρόσωπο «κοινής αποδοχής» που θα αναλάβει την πρωθυπουργία- είναι και το πώς θα «μοιραστούν» τα υπουργεία.
09.45 «Εξαντλείται η υπομονή μας», είπε κυνικά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ενώ ζήτησε άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Φ. Ρέσλερ τονίζει πως στόχος είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και να βοηθηθεί η Ελλάδα, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να προκύψουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. «H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η υπομονή έχει τα όριά της» κατέληξε.
http://topontiki.gr/img/uploads/big/132065370121.jpg
09.30 «Το πρώτο θετικό βήμα έγινε» σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ντίνο Βρεττό, αλλά πρέπει να «ακολουθήσουν κι άλλα».
09.15 «Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είχε επαφές με κανέναν πολιτικό», σημείωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, ενώ υπογράμμισε την εκτίμηση του πως θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ωστόσο αυτό που βλέπει να γίνεται είναι «μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και όχι μία πολυκομματική διεργασία».
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...