Σε κλυδωνισμούς «υπέβαλε» και τη Δημοκρατική Αριστερά ο σχηματισμός «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», αναδεικνύοντας την αποκρυστάλλωση δύο «τάσεων» στο εσωτερικό της: μία μειοψηφική που ευθυγραμμίζεται με τις κυρίαρχες επιλογές και μία πλειοψηφική που τηρεί αποστάσεις ή ενδεχομένως στηρίζει κριτικά βασικές κατευθύνσεις.
Έτσι, οι αρχικές τοποθετήσεις στήριξης ενδεχόμενης μεταβατικής κυβέρνησης από την πλευρά του βουλευτή της Β’ Αθηνών Γρ. Ψαριανού (ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι η επιλογή Παπαδήμου αποτελεί «εγγύηση») αλλά και του ίδιου του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη, έδωσαν τη θέση τους στην απόφαση αρνητικής ψήφου, μετά τις πολυήμερες διεργασίες εξεύρεσης πρωθυπουργού. Σε συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση (40 υπέρ, 24 κατά, 4 λευκά) δεχόμενη επικρίσεις από τους μειοψηφούντες ότι υπονομεύεται η θέση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ενώ διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ καθώς και η εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ακολούθησαν οι παραιτήσεις από την Κ.Ε. των μελών της Μάνου Ματσαγγάνη, Βάσως Κιντή και Σάκη Κουρουζίδη. Σύμφωνα με τον πρώτο, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ΔΗΜΑΡ, αρνούμενη να δώσει ψήφο ανοχής στη νέα κυβέρνηση, ενώνει «αντικειμενικά τις δυνάμεις της με τους υπονομευτές της δημοκρατικής ομαλότητας και τους εχθρούς του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας».
Επιστολή
Για κομματική ιδιοτέλεια κατηγορεί και η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τη ΔΗΜΑΡ σε επιστολή της με την οποία εξηγεί τους λόγους της παραίτησής της: «Με την κατάρρευση επί θύραις, αντί να προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας
και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, είχε το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και στα ποσοστά της».
Υπάρχουν δε επικρίσεις και για το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις. Εκ των μελών που καταψήφισαν την εισήγηση της πλειοψηφίας οι Αντώνης Ανηψητάκης (περ. σύμβουλος Κρήτης) και Γ. Κλάδος (πρώην δήμαρχος Ανωγείων) σημειώνουν ότι η «απόφαση της Κ.Ε. είναι αναντίστοιχη με την αρχική διατύπωση του προέδρου μας ότι θα περιμένουμε να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και θα αποφασίσουμε για τη στάση μας στο Κοινοβούλιο».
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου