Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Φόροι, φόροι, φόροι και το 2012


Φόροι, φόροι, φόροι και το 2012

Κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας που έρχονται σήμερα στην Αθήνα και στο επίκεντρο θα βρεθεί η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο Μνημόνιο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την εφαρμογή του PSI το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα προυσιάσει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 1,4% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ περίπου. Χωρίς το PSI, το έλλειμμα αναμένεται στο 7% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει δύο σενάρια, στο ένα θα αποτυπώνεται η μείωση που θα προκαλέσει σε έλλειμμα και χρέος η εφαρμογή του PSI και στο άλλο όχι.
Ωστόσο, για εφέτος τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς η ύφεση αναμένεται να ανέλθει στο 5,8% και το έλλειμμα κοντά ή λίγο επάνω από το 9% του ΑΕΠ, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Οι προηγούμενες προβλέψεις (στο προσχέδιο) έκαναν λόγο για ύφεση 5,5% και έλλειμμα 8,5%.
Η διαφορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ στο έλλειμμα οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που προέρχεται από την εξόφληση του εφάπαξ λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.
Η εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για τόκους κατά 3,3 δισ. ευρώ στα 13 δισ. ευρώ. Καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη οι όροι του προγράμματος κάθε πρόβλεψη για τους τόκους είναι εκ των πραγμάτων επισφαλής.
Οι δαπάνες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 66 δισ. ευρώ και τα έσοδα στα 57 δισ. ευρώ, από 71 και 51 δισ. ευρώ αντίστοιχα εφέτος.
Η ανεργία θα συνεχίσει να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί
στο 17% περίπου από 15,4% εφέτος. Θετικό στοιχείο είναι η αναμενόμενη ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 0,6% από 2,8% εφέτος.
Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο στόχος είναι 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012, δηλα΄δη 5 δισ. ευρώ ώς το πρώτο τρίμηνο και μετά 2 δισ. ευρώ περίπου ανά τρεις μήνες.
Οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 5,5 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις. Από τις μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται εξοικονόμηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος.
Οι επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ θα είναι μειωμένες κατά 1,24 και 1,54 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει περισσότερους φόρους. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με εφέτος, λόγω της έκτακτης εισφοράς, τη μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των φοροαπαλλαγών, καθώς και της κατάργησης της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.
Οι φόροι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αυξημένοι κατά 2,65 δισ. ευρώ, καθώς θα καταβληθούν το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011, χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
kentri news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...