Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να γίνει παγκόσμια


thumb

«Αν δεν αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, αυτό θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην αμερικανική», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στην εκπομπή 60 minutes του CBS, τόνισε: «το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρώπη. Υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί αμερικανοί εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές».
Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πιθανότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για χρηματοδότηση των κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Νόμος για τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς κανόνες στις ΗΠΑ, που ψηφίστηκε το 2010, απαγορεύει στις ΗΠΑ να στηρίξουν δάνεια του ΔΝΤ «των οποίων η αποπληρωμή στο ακέραιο είναι αδύνατη», με τη σκέψη των νομοθετών να βρίσκεται στην ελληνική κρίση. Απαντώντας σε αυτές τις ανησυχίες, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε: «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Και το κάνουμε με τους κανόνες και τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα αποπληρωθούν. Με άλλα λόγια, λέμε σε μια χώρα: θα σας δανείσουμε χρήματα, θα σας στηρίξουμε, θα σας βοηθήσουμε να βγείτε από αυτήν την κρίση, αλλά θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διευθετήσετε τα προβλήματά σας». Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη εκτιμώντας ότι «οι χώρες θα καταλάβουν ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων». Στην αντίθετη περίπτωση, προέβλεψε πως οι επιπτώσεις θα είναι ανησυχητικές: «ελάχιστη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, πιθανόν κοινωνικά προβλήματα και αγορές σε απόλυτη αναταραχή».

to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...