Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Απόρρητη έκθεση προειδοποιεί για ιταλική χρεοκοπία

Ενώ φουντώνουν τα σενάρια για αίτημα βοήθειας από το ΔΝΤ

Απόρρητη έκθεση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, η έκθεση παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών κατά το χθεσινό Eurogroup.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ αναφέρει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση, ειδικά σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι χωρίς αποφασιστική πολιτική απάντηση, ο κίνδυνος για πλήρη κρίση κρατικής ρευστότητας εντείνεται, ενώ οι συνέπειες από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις θα είναι ολέθριες.

«Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο μίας αυτοτροφοδοτούμενης φυγής από τους κρατικούς τίτλους της χώρας. Η συνεπακόλουθη κρίση ρευστότητας θα μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας της οποίας οι επιπτώσεις για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα είναι πολύ έντονες δεδομένης της έκθεσης στην ιταλική οικονομία» αναφέρει το έγγραφο.

Η εφημερίδα περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πωλήσεις κρατικών ομολόγων και στα επιτόκια που κλήθηκε να πληρώσει το ιταλικό δημόσιο, τα οποία ξεπέρασαν ακόμη και το όριο του 7%.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και φουντώνουν οι διαρροές για τις συζητήσεις στις οποίες βρίσκεται η Ιταλία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αντλήσει κεφάλαια που θα τη στηρίξουν οικονομικά.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...