Η Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων, υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στην οικονομική Handelsblatt. Αλλά το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν βοηθήθηκε, συμπληρώνει. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Οι συντηρητικοί ενεργούν ανεύθυνα» και αναφέρεται στην εκτίμηση του κ. Σρέντερ για την στάση που τηρεί η ΝΔ στο ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας. Ο τέως καγκελάριος επιρρίπτει στους ευρωπαίους συντηρητικούς ότι δεν άσκησαν τις δέουσες πιέσεις στη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει στάση
Ο πρώην καγκελάριος επισήμανε πως το «μεγάλο λάθος» που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν ότι «η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων».
«Δεν προκαλεί έκπληξη το ό,τι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα», λεέι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη», τόνισε ο Σρέντερ, που ηγείτο της
κεντροαριστερής κυβέρνησης της Γερμανίας από το 1998 ως το 2005 και πρόσθεσε: «Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις».
Στο ερώτημα εάν θεωρεί εσφαλμένη την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να παραπέμψει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής, ο κ. Σρέντερ δηλώνει ότι κατανοεί τον εκνευρισμό για αυτή την απόφαση. «Ο Παπανδρέου θα έπρεπε να ενημερώσει τουλάχιστον τους σημαντικούς εταίρους στην Ευρώπη. Αλλά τι θα έπρεπε να κάνει; Είχε μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και αντιστάσεις στο κόμμα του. Ξέρω και εγώ τι σημαίνει αυτό. Ήταν αφελές να υποθέτει κανείς ότι δεν θα προέβαινε σε ένα τέτοιο βήμα. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί το επικρίνει κανείς αυτό για λόγους αρχής. Σε μια δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει σωστά ισχυριζόμενος ότι ο λαός δεν θα πρέπει να αποφασίζει. Είναι κάτι που συνιστά τον πυρήνα της δημοκρατίας», καταλήγει ο κ. Σρέντερ.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου