Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γράμμα σε Ε.Ε και ΔΝΤ από τον Παπανδρέου


Δύο επιστολές απέστειλε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους επικεφαλής της Ε.Ε και του ΔΝΤ, μέσα από τις οποίες αναφέρεται σε μια πρωτοφανή κρίση στην ευρωζώνη που απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες και επαναλαμβάνει την δέσμευση του ΠΑΣΟΚ στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Με αυτές τις επιστολές του τέως πρωθυπουργού ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος των δεσμεύσεων που ζήτα η Ευρωζώνη, από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της μεταβατικής κυβέρνησης, για την αποδέσμευση της 6ης δόσης, αφού έστω και χωρίς κοινό υπογεγραμμένο κείμενο, εξέφρασαν την στήριξη τους στο έργο που καλείται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου με την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Η πρώτη επιστολή είχε παραλήπτες τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ αντίστοιχα.
Η δεύτερη απευθυνόταν στους ηγέτες των 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με κοινοποίηση προς τους παραλήπτες της πρώτης.
Στην πρώτη επιστολή δηλώνει τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ προς τη νέα κυβέρνηση, να τηρηθούν τα όσα επιβάλλει το επικαιροποιημένο μνημόνιο αλλά την πρόθεσή του για την συνακόλουθη εφαρμογή του νέου προγράμματος για τα έτη 2012-2014. Παραδέχεται καθυστερήσεις, τις οποίες όμως αποδίδει στο "μέγεθος της προσπάθειας", σε "προβλήματα ικανότητας" εφαρμογής κάποιων μέτρων αλλά και στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης. Επίσης κάνει λόγο για μια κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου δεν είναι μόνο προς ώφελος της Ελλάδας αλλά της Ευρωζώνης στο σύνολό της.
"Στηρίζουμε πλήρως την σημερινή κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτών των καθηκόντων της. Πιστεύουμε ότι η άμεση υλοποίηση του πακέτου αυτού εξυπηρετεί τα μέγιστα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και της Ευρωζώνης στο σύνολό της", γράφει ο κ. Παπανδρέου και συνεχίζει: "Περιττό να τονίσω ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, και ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θερμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου. Αυτό και θα γίνει με τρόπο, ώστε να τηρηθούν οι στόχοι τους οποίους συμφωνήσαμε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος".
Στη δεύτερη επιστολή, προς τους ηγέτες των 26 Ευρωπαίων εταίρων μας ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να τους ευχαριστήσει λέγοντας ότι η χώρα μας απέφυγε την χρεοκοπία και διασφάλισε την παραμονή της στην Ευρωζώνη, χάρη στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών και των Ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες που "έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες".
Άσκησε όμως και σκληρή κριτική στην Ε.Ε λέγοντας ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τα συστημικά προβλήματα του ευρώ και έκανε λόγο για "αποτυχία των θεσμών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ένα κράτος μέλος τηρεί τους κανόνες του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό
δημοσιονομική επιτήρηση.
Επανέλαβε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στα συμφωνηθέντα με την τρόικα και υπογράμμισε σε διδακτικό ύφος ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και πως ελλοχεύουν πιθανοί κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε.
"Έκρινα σκόπιμο να απευθυνθώ σε εσάς για να επισημάνω κρίσιμα σημεία καθώς και τα διδάγματα που αποκομίσαμε με βάση την εμπειρία των δυο προηγουμένων ετών" αναφέρει στην επιστολή του και συνεχίζει: "Δεν το κάνω για ιστορικούς λόγους, αλλά για να επισημάνω πιθανές κινδύνους στο εγγύς μέλλον και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιτυχία μας, στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά".
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...