Ένα κόμμα το οποίο «δεν έχει καν συνομιλητές στην κοινωνία», ένα κόμμα «διαλυμένο» στο οποίο «ξεφυτρώνουν δελφίνοι από εδώ και από εκεί», ένα κόμμα το οποίο έχει έρθει «και αυτό σε αδιέξοδο από τους χειρισμούς Παπανδρέου». Έτσι αντιλαμβάνεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας και ενεργό στέλεχος του κόμματος. Κατά τη γνώμη του, απαιτείται «πολύ γρήγορα» ανάληψη ευθυνών και εκλογή ηγεσίας. Κυρίως, «η πίεση της κοινωνίας θα πρέπει να εκτοπίσει κάθε φορέα ιδιοτέλειας στο ΠΑΣΟΚ» το οποίο οφείλει «να συναντηθεί ξανά με τα λαϊκά, κοινωνικά στρώματα». Tvxs Αφιέρωμα: Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ
Τι κρατάτε απ’ όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα σε κυβέρνηση και κόμμα;
Πρώτο, κρατάω μία υπερβολική καθυστέρηση, σε κρίσιμες στιγμές, στη συγκρότηση της σημερινής κυβέρνησης. Και υπάρχουν ευθύνες για αυτά τα «μπρος πίσω», για την αναποτελεσματικότητα στη συνεννόηση, η οποία έπρεπε να έχει επιτευχθεί πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε μερικές ώρες όχι σε μέρες. Διότι, αν δεν σπεύσουμε τώρα -μάλιστα, δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε πλέον- να πάρουμε το δάνειο, με όσα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, φοβάμαι ότι «θα φτάσουμε στη βρύση και δεν θα πιούμε νερό».
Δεύτερο, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση η οποία σημειολογικά δεν σηματοδοτεί κάτι που μπορεί να εμπνεύσει περισσότερο τον κόσμο, με την έννοια ότι παρέμεινε η ίδια κυβέρνηση, στην οποία προστέθηκαν και κάποιοι άλλοι. Πρόκειται για ένα πολυάριθμο σχήμα το οποίο θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί, και σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά, όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας.
Τρίτο και κυριότερο, πρόκειται για μια κυβέρνηση στην οποία ουσιαστικά έχουν δώσει ζωή δυο μηνών. Αυτό δεν θα λειτουργήσει θετικά όσον αφορά τη διαμόρφωση συνθηκών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Χρειαζόταν να έχει μακρύτερο ορίζοντα και διαφορετική σύνθεση. Φυσικά, δεν υπήρχε κανένας λόγος να συμπεριληφθεί σε αυτή την κυβέρνηση η ακροδεξιά.
Τι επισημαίνετε ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ;
Εκτιμώ ότι οι χειρισμοί Παπανδρέου το έφεραν και αυτό σε αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή πρόκειται για ένα διαλυμένο κόμμα, όπου συναντά κανείς εκφυλιστικές συμπεριφορές. Φυτρώνουν δελφίνοι από εδώ και από εκεί, οι οποίοι ναι μεν έχουν φιλοδοξίες, και καλώς τις έχουν, αλλά πρέπει πρώτα να κουβεντιάσουμε στη βάση ποιας πολιτικής πλατφόρμας θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ. Στη βάση της πλατφόρμας που ακολούθησε την τελευταία 2ετία; Δηλαδή, της συνταγής και της εφαρμογής του Μνημονίου; Θα αναδείξουμε άλλες πλευρές; Δεν πρέπει να γίνει μια προσπάθεια «επανασυνάντησης» με τα λαϊκά, κοινωνικά στρώματα; Διότι αυτά εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν δημιουργηθεί ένα κίνημα μέσα στο κίνημα ΠΑΣΟΚ, μέσα στο κόμμα ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά από κάτω προς τα πάνω, στη βάση της έκφρασης του κόσμου, δεν γίνεται τίποτα. Μοναδικό δρόμο αποτελεί η αντανάκλαση και η αντιστοιχία του κόμματος με την κοινωνία: Κίνημα στο κίνημα, κίνημα στην κοινωνία.
Θα προτείνατε κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ; Και πότε; Διότι εκφράζεται η άποψη ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την 6 δόση κλπ.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ευθύνες και οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Άρα, αυτό οφείλει να υποστηριχθεί ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ισχύει για όλα τα κόμματα. Από εκεί και ύστερα, επειδή βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση το ΠΑΣΟΚ, πρέπει πολύ γρήγορα να λειτουργήσει συλλογικά, να αποκτήσει συλλογικό νου. Διότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για τίποτα. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα πρέπει να εκλεγεί ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση. Δεν θα απολογηθεί κανείς για τίποτα σε σχέση με όσα προηγήθηκαν; Γιατί το ΠΑΣΟΚ έφτασε εδώ που έφτασε; Δεν θα αναλάβει κανείς τις ευθύνες του; Θα πούμε: «ό,τι έγινε έγινε και πάμε γι’ άλλα, δικά μας είναι όλα»; Δεν γίνονται αυτά. Ο κόσμος δεν τα δέχεται αυτά.
Ένα συνέδριο Θα βοηθούσε ενδεχομένως προς αυτή την κατεύθυνση;
Ένα συνέδριο χρειάζεται. Αυτή τη φορά, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω στο ερώτημα αν πρέπει ο πρόεδρος του κόμματος να εκλεγεί άμεσα ή αν πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο.
Από που βλέπετε να έρχεται το διάδοχο καθεστώς στο ΠΑΣΟΚ;
Από κάτω προς τα πάνω. Η πίεση της κοινωνίας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εκτοπιστεί κάθε τι που αποτελεί φορέα ιδιοτέλειας στο ΠΑΣΟΚ.
Με την ιδιότητά σας και ως τέως προέδρου της ΓΣΕΕ, πώς κρίνετε τη σημερινή σχέση του ΠΑΣΟΚ με το συνδικαλιστικό κίνημα;
Θα μιλήσω γενικότερα: εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παραμελήσει συνολικά τους θεσμούς, έχει πάρει μεγάλες αποστάσεις. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συμμάχους στην κοινωνία. Δεν έχει καν συνομιλητές. Άρα, τα συνδικάτα τα οποία επίσης τα αποστείρωσε με τις πρακτικές του, δεν μπορούν να εκφράσουν και αυτά από τη μεριά τους την κοινωνία. Υπάρχει κρίση θεσμών συνολικά. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατεξοχήν δημιουργούσε και στήριζε τους θεσμούς στην Ελλάδα, έφτασε στο σημείο να τους βλέπει από πολύ μακριά ή να τους παρακολουθεί να γκρεμίζονται χωρίς να κάνει κάτι για να εκφραστεί η κοινωνία.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου