Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ένα πρόβλημα με... ονοματεπώνυμο

thumb
Μπροστά σ’ ένα νέο πρόβλημα – με... ονοματεπώνυμο μάλι­στα – φαίνεται ότι βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο λόγος φυσικά για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος, αν και ανέλαβε τον ιδιαίτερα σημαντι­κό τομέα της Παιδείας στον πρόσφα­το ανασχηματισμό των τομεαρχών της Ν.Δ., όλο το τελευταίο διάστημα εμφα­νίζεται να διαφοροποιείται από τις επί­σημες θέσεις της Ν.Δ., εκφράζοντας μάλιστα χωρίς... φόβο και πάθος τις δι­κές του απόψεις.
Το πόρισμα για τη Siemens, το πα­νεπιστημιακό άσυλο, η αποκατάσταση Ρουσόπουλου είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έθεσε το προηγούμε­νο δεκαήμερο ο Σπηλιωτόπουλος δια­φοροποιούμενος. Για την πρόταση πα­ραπομπής Σημίτη για τη Siemens εξέ­φρασε τη διαφωνία του, στην άρση του ασύλου στην υπόθεση των λαθρομετα­ναστών εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός από τον Σαμαρά με άρθρο του στο site Αιχμή, ενώ ήταν ο πρώτος που έθεσε θέμα πολιτικής αποκατάστασης του Ρουσόπουλου. Εύλογα οι συνεργάτες του Σαμαρά μιλούν για ισορροπία τρό­μου ανάμεσα στους δυο άνδρες και αναρωτιούνται πού το πάει ο πρώην υπουργός.
Οι συνεργάτες του προέδρου θεω­ρούν ότι, εφόσον ο Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε κρίσιμο κομματικό πόστο, θα έπρεπε να χαμηλώσει τους τόνους και υπενθυμίζουν ότι με τη συμμετοχή του στη σκιώδη κυβέρνηση αποκαταστάθη­κε πολιτικά. Όσοι γνωρίζουν τα της Ν.Δ. πάντως λένε ότι η διαφωνία ανάμεσα στον Σαμαρά και τον παλαιό στενό συ­νεργάτη του Καραμανλή είναι πιο βα­θιά, πιο ουσιαστική και πιο πολιτική απ’ όσο καταρχήν φαίνεται.
Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η κύρια δι­αφωνία αφορά τον «μεσαίο χώρο». Ο Σαμαράς εξ αρχής αποστασιοποιήθη­κε από την τακτική του προκατόχου του λέγοντας ότι τα περί «μεσαίου χώρου» είναι «σαν να ψαρεύεις σε θολά νερά». Αντιθέτως ο Σπηλιωτόπουλος επιμένει ότι ο μεσαίος χώρος είναι «η μόνη λύ­ση για αμφίπλευρη διεύρυνση και άρα η συνταγή της επιτυχίας».
Αυτόν λοιπόν τον ορφανό χώρο – όπου βρίσκει ερείσματα και το καραμανλικό στρατόπεδο - φαίνεται πως επιθυμεί να εκφράσει ο Σπηλιωτόπουλος, ελ­λείψει    ανταγωνιστή. Αφότου η Μπακογιάννη  βρίσκεται εκτός Ν.Δ. και οι πιθανοί «επίγονοι» του Καραμανλή έχουν εξαφανι­στεί, όλα είναι ανοικτά για τον πρώην υπουρ­γό Πολιτισμού, ο οποίος φαίνεται ότι εσχάτως βρί­σκεται στο κέντρο της προσοχής λόγω των... έργων του στο υπουργείο Πολιτι­σμού.
Μάλιστα κάποιοι, πιο... καχύποπτοι, λένε ότι ο Σπηλιωτόπουλος, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέ­ση, αφού δημοσιεύματα αναφέρονται στις μέρες χλιδής που έζη­σε ως υπουργός, προσπα­θεί να... κρυφτεί πίσω από τις διαφοροποιήσεις του λέγο­ντας ότι τον χτυπούν κάτω από τη μέση λόγω των θέσεών του.
Όσο για τον Σα­μαρά, η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν προσπαθεί να εμφανιστεί άνετος με όσα συμβαίνουν, η υπομονή του έχει εξαντληθεί, ενώ την ίδια στιγ­μή βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού λίγα μπορεί να πει και να κάνει εναντίον του Σπηλιωτόπουλου. Θα ήταν σαν να τον έχριζε ο ίδιος αρχηγό της αντιπολίτευ­σης μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...