Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας υπό έντονες διαπραγματεύσεις

thumb
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία δήλωσε «οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είναι ήδη σαφές, αλλά θέλουμε μία συμφωνία και υπάρχει ακόμη χρόνος» αναφερόμενη στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Ποικίλες αντιδράσεις από αρκετές χώρες της ΕΕ προκλήθηκαν από τις προτάσεις που παρουσίασαν Μέρκελ και Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, για τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ευθυγράμμιση των πολιτικών, προκειμένου να συμφωνήσει η Γερμανία στην ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), η οποία θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι περιμένει προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το Σύμφωνο.
Η κ. Μέρκελ μαζί με τον Γάλλο ανέφεραν ότι θα ήθελαν να δουν την Πολωνία να προσχωρεί στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι ανοικτό και για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν καθαρά την αύξηση της δύναμης πυρός του ΕΤΧΣ και την ενίσχυση της ευελιξίας του και προσέθεσε «η δουλειά προχωράει και περιμένω ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις το, Μάρτιο».

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες φαίνεται πως έρχονται πιο κοντά στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU-CSU Βέρνερ Λάνγκεν δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt «Τα ευρω-ομόλογα είναι συζητήσιμα στο βαθμό που συνδέονται με αυστηρές προϋποθέσεις».

«Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που καθιστούν τα ευρω-ομόλογα εφικτά και εύλογα», αναγράφεται σε εσωτερικό έγγραφο συζήτησης των Χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών, που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές αιτιολογούν τη μετακίνηση από την αρχική αρνητική τους στάση έναντι του ευρω-ομολόγου με την εντεινόμενη πολιτική πίεση που δέχονται από τα αδερφά κόμματα άλλων χωρών.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...