Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κανένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας για την Ελλάδα

thumb
Κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας απέκλεισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, λέγοντας ότι «μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι της χώρας, αλλά της Ευρωζώνης».

Στα πλαίσια ομιλίας του σε ημερίδα στην Κύπρο, τόνισε ότι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι Έλληνες και άλλα μέλη της Ευρωζώνης οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τη χρεοκοπία.

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να ξαναβρεί η ελληνική οικονομία το δυναμισμό της και να ξαναγίνει πρότυπο ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος σημείωσε επίσης πως «τα μέχρι τώρα επιτεύγματα είναι σημαντικά και οι προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδος».

Στην ομιλία του, ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε στις προοπτικές με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα προσαρμογής και στις σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές σε πολλούς τομείς αναφέροντας ειδικότερα:

-Χρέος ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται να μειωθεί, με το σενάριο βάσης, στο 131% του ΑΕΠ το 2020.

-Αν όμως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι περί το 1% υψηλότερος από το βασικό σενάριο, που είναι και πιο κοντά στην τάση του παρελθόντος, τότε ο λόγος χρέους ΑΕΠ θα είναι περί το 90% του ΑΕΠ το 2020.

Δήλωσε ότι εκτιμάται επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, μικρότερους όμως από εκείνους της περιόδου 1996-2007. Επίσης, είπε ότι εκτιμάται χαμηλός πληθωρισμός, περί το 2% που είναι στόχος της ΕΚΤ , προβλέπεται μείωση των spreads , σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περί τα 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 - 15 (περί το 1 δισ. ευρώ το 2011) , στενή παρακολούθηση από την τρόικα της δημοσιονομικής προσαρμογής και σημαντική μείωση στους πραγματικούς μισθούς, με μικρότερη επίπτωση στα χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Ράπανος έκανε αναφορά σε παράγοντες, που, όπως είπε, υποεκτιμώνται. Σαν τέτοιους απαρίθμησε τους πιο κάτω:

1) Η σημασία των δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασία, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων, κλπ.

2) Σημαντικές αλλαγές στο δημοσιονομικό τομέα και τη φορολογική πολιτική.

3) Το κοινωνικό περιβάλλον είναι αρκετά ανεκτικό.

4) Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2012 είναι πιθανή και ίσως ισχυρότερη απ' ότι εκτιμάται. Η Ελλάδα , με τις αλλαγές που γίνονται, γίνεται ελκυστικότερη για επενδύσεις, ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπερχρεωμένος και το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό.

5) Μεσοπρόθεσμα, η ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη θα καταστήσει τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ευκολότερη.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα ο κ. Ράπανος στην ομιλία του υποστήριξε ότι το πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα προήλθε από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.
«Στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάστηκε άμεσα από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τοξικά προϊόντα και το κράτος δεν παρενέβη για να σώσει κάποια τράπεζα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο η κρίση έχει δημιουργήσει δύο σημαντικές προκλήσεις νια το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πρώτον έλλειψη ρευστότητας και επισφάλειες δανειακού χαρτοφυλακίου αλλά και την διατήρηση του κόστους χρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα λόγω της πρόσβασης στην ΕΚΤ.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...