Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Δεσμεύσεις και όχι συνταγματικές κατοχυρώσεις ζητεί η Γερμανία

Δέσμευση των χωρών - μελών και όχι απαραίτητα συνταγματικά κατοχυρωμένη, ζητά η γερμανική πλευρά για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, λέει η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

H κα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real τόνισε πως η Γερμανία δεν πρότεινε να υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση. «Αυτό που ειπώθηκε, από τη γερμανική πλευρά, είναι μια έναρξη διαλόγου, που τις επόμενες εβδομάδες θα εξειδικευτεί, θα υπάρξει και μια ενδιάμεση Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης στις αρχές Μαρτίου, για να καταλήξουμε στη μεγάλη Σύνοδο στο τέλος Μαρτίου. Αυτό, λοιπόν, που είπε η γερμανική πλευρά ήταν να υπάρχει μια δέσμευση από την πλευρά των κρατών - μελών, όσον αφορά στο σεβασμό στις υποχρεώσεις για το χρέος. Και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα είπε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι με συνταγματικό τρόπο, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, η κάθε χώρα έχει και την παράδοσή της. Μπορεί να είναι και με νομοθετικό τρόπο» επισήμανε.

Η Υπουργός εξήγησε πως η Πορτογαλία έχει κάνει νομοθετική πρόβλεψη. «Και υπάρχει και το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει ισχύ νόμου για τις χώρες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεσμεύει όλες τις χώρες. Εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν μπήκαμε στη συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν κάτι τέτοιο, γιατί φυσικά το Σύνταγμα είναι μια πολύ μεγάλη και ειδική διαδικασία, αλλά κι η ίδια η γερμανική πλευρά δεν νομίζω ότι έθεσε καν τέτοιο ζήτημα. Το είπε ενδεικτικά ως προς συνταγματική αναθεώρηση» υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα μια «λύση -πακέτο» στην ευρωζώνη, σημειώνοντας: «Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η συζήτηση που γίνεται για το σχέδιο της ανταγωνιστικότητας ότι - που και η γερμανική πλευρά έχει θέσει μια σειρά από προτάσεις - εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο που θα αποφασιστεί. Για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμη η λειτουργία που θα έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή, να έχει επάρκεια πόρων για να μπορεί να στηρίζει τις χώρες που θα έχουν πρόβλημα, να έχει την ανάλογη ευελιξία για να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων και σίγουρα να έχει εκείνα τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που θα διευκολύνουν τις χώρες, όπως και τη δική μας χώρα, σε μια τέτοια ειδική προσπάθεια αντιμετώπισης».
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...