Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

To mea culpa του ΔΝΤ οδηγεί σε διορθώσεις


Η ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι είχε υποεκτιμήσει τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην ύφεση προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες έναν νέο γύρο δημόσιου προβληματισμού για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. «Αν η συνταγή είναι λάθος, μήπως πρέπει να τη διορθώσουμε;» είναι το ερώτημα που προέκυψε. Είναι προφανές όμως ότι οι ερμηνείες που επιδέχεται αυτό το mea culpa ως προς τα περιθώρια που ανοίγει για επαναδιαπραγμάτευση διαφέρουν.
Από τις πηγές στον ακαδημαϊκό και τον τραπεζικό χώρο που απευθύνθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», κάποιοι
υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία εξ αρχής, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν επιμέρους διαπραγματεύσεις για μέτρα που δεν αποδίδουν ή είναι εμφανώς άδικα.
Την επιμέρους επαναδιαπραγμάτευση μέτρων δεν την αποκλείουν ούτε στην ίδια την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτά, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν πρώτα δείγματα καλής εφαρμογής του προγράμματος.
Αυτό είναι προφανώς διαφορετικό από ένα συνολικό αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η συμφωνία με την τρόικα έκλεισε πολύ πρόσφατα ύστερα από πολύ κόπο και αγωνία, ότι έχει τις υπογραφές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και επομένως δεν μπορεί να τίθεται τώρα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης.
Οσον αφορά την ύφεση και το λάθος του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει τα εξής, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας:
«Το λάθος έχει ήδη ληφθεί υπόψη στο πρόγραμμα. Οταν η ύφεση είναι μεγαλύτερη θα μπορούμε να αναπροσαρμόζουμε τον στόχο του ελλείμματος. Αυτό έγινε άλλωστε ήδη και το 2012, όταν το πρωτογενές έλλειμμα προβλεπόταν να κλείσει στο 1% του ΑΕΠ αλλά τελικά, λόγω μεγαλύτερης ύφεσης, έφτασε στο 1,5% του ΑΕΠ και οι εταίροι μας το έκαναν δεκτό».
«Επιπλέον» συνεχίζει ο ίδιος «αυτό το γεγονός, της μεγαλύτερης ύφεσης, είναι που οδήγησε τους εταίρους μας στην απόφαση για περαιτέρω μείωση του χρέους».
Ο ίδιος όμως, όπως λέει, ποντάρει βασικά σ' ένα τρίτο στοιχείο της συμφωνίας με τους δανειστές μας, που είναι η δυνατότητα σε περίπτωση που το πρόγραμμα πάει καλύτερα από τις προβλέψεις να «επιστραφεί» στην κοινωνία, με τη μορφή κοινωνικών προγραμμάτων, το 30% της υπέρβασης αυτής (το υπόλοιπο 70% θα πάει για τη διαγραφή χρέους). «Προσωπικά πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα» υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας.
Γεγονός είναι ότι παρά το «ήμαρτον» του ΔΝΤ, ούτε το Ταμείο ούτε και - πολύ περισσότερο - η ευρωζώνη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να τεθεί σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα εξ αυτού του λόγου. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ έχει μιλήσει μόνο για την ανάγκη να επιβραδυνθεί ο ρυθμός προσαρμογής, κάτι το οποίο έχει υπαινιχθεί ως δυνατότητα και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει υπό την επιτροπεία της τρόικας για πολύ καιρό ακόμη, πράγμα που δεν είναι - για πολλούς - επιθυμητό.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει
Οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκαν
«ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρουν ως παράδειγμα κάποια θέματα που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν, όπως:
- Εξορθολογισμός των φόρων, ιδίως στον τομέα των ακινήτων.
- Ενίσχυση του αναπτυξιακού σκέλους του προγράμματος μέσω της ενίσχυσης των δαπανών που τονώνουν την οικονομία, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...