Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Αλλαγές άνευ ουσίας από Μπουτάρη




Οποιος πέρασε την Τετάρτη από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης έγινε μάρτυρας πολλών κωμικοτραγικών καταστάσεων. Και δεν εννοούμε το κλαρίνο που ακουγόταν στο περιθώριο ενός πολικού γάμου που γινόταν στο ισόγειο του κτιρίου, αλλά τις σκηνές δημιουργικού χάους που διαδραματίστηκαν στον τρίτο όροφο, όπου στεγάζεται το γραφείο του Γιάννη Μπουτάρη. Εκεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε τις τελευταίες επαφές του για τις νέες αντιδημαρχίες.

«Σσς... Ο Μπουτάρης σκέφτεται, αποφασίζει και ενημερώνει για τη νέα του κυβέρνηση. Μόνο που κανείς δεν έχει καταλάβει τι σχήμα θέλει να δημιουργήσει». Η φράση αυτή ανήκει σε σημαντικό δημοτικό σύμβουλο που εκείνη την ημέρα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για να
συζητήσουν τη δική του συμμετοχή στο σχήμα των αντιδημάρχων. Και έφυγε χωρίς να καταλάβει πού το πάει ο δήμαρχος!

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως νωρίς ο απόγευμα και λίγη ώρα προτού συνεδριάσει η Ολομέλεια της «Πρωτοβουλίας», όπου ο Μπουτάρης θα ενημέρωνε τα μέλη της για τις αλλαγές που θα κάνει, κυκλοφορούσε ένα χαρτί με τις νέες αντιδημαρχίες. Ο αριθμός που υπήρχε πάνω στο χαρτί ήταν έξι, με τους Σπύρο Πέγκα, Θανάση Παππά, Καλυψώ Γούλα και Μαρία Πασχαλίδου να χάνουν τις θέσεις τους. Δύο ώρες μετά ο τελικός αριθμός που ανακοίνωσε ο Μπουτάρης ήταν οκτώ αντιδημαρχίες και οι μόνοι που απομακρύνθηκαν ήταν ο Σπύρος Πέγκας και η Μαρία Πασχαλίδου. Είχαν προηγηθεί δραματικά ραντεβού διαρκείας, όπως αυτό με τον Ανδρέα Κουράκη, αλλά και ξεσπάσματα με λυγμούς, όπως αυτά της Καλυψώς Γούλα. Ετσι ο Μπουτάρης άλλαξε σχέδιο και το σχήμα μεγάλωσε…


Ευέλικτο (;) σχήμα

Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διαβεβαίωνε όλους τους συνομιλητές του ότι θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα στους αντιδημάρχους, περιορίζοντας τις αντιδημαρχίες σε τέσσερις ή και πέντε, από τις οκτώ που υφίστανται σήμερα. Για λειτουργικούς λόγους, όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Τελικά οι πιέσεις που ασκήθηκαν από πολλές πλευρές εντός της παράταξης, καθώς και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και το ευμετάβλητο του χαρακτήρα του δημάρχου οδήγησαν στη… σούπα που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Χασδάι Καπόν μετακόμισε από τα οικονομικά στην επιχειρηματικότητα, στις θέσεις τους παρέμειναν οι Καλυψώ Γούλα (Κοινωνική Πολιτική), Ανδρέας Κουράκης (Αστικό Περιβάλλον), Θανάσης Παπάς (Καθαριότητα), Κώστας Ζέρβας (Ποιότητα Ζωής) και Αντώνης Καρούμπης (Σχολική Μέριμνα, Αθλητισμός και Διά Βίου Μάθηση), ενώ οι μόνοι νέοι είναι η Ελλη Χρυσίδου στον πολιτισμό και ο Γιώργος Αρβανίτης που αναλαμβάνει τα οικονομικά.

Αν βέβαια το παζλ των προσώπων λύθηκε, δεν ισχύει το ίδιο με τα προβλήματα των πολιτών που παραμένουν κυριολεκτικά βουνό για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Μηδενική ανοχή στα διπλοπαρκαρισμένα και εξάλειψη των δικύκλων από τα πεζοδρόμια είχε υποσχεθεί ο Μπουτάρης στις αρχές του 2011. Δύο χρόνια μετά και η εικόνα της απόλυτης ανομίας συνεχίζεται στους δρόμους της πόλης. Τα ίδια και πολύ χειρότερα στην καθαριότητα, όπου και εδώ οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκα ούτε στο ελάχιστο. Στις αρχές του 2011 επιστρατεύτηκαν φορτηγά του Στρατού για να καθαριστεί η πόλη, ενώ τα σκουπίδια πνίγουν σε τακτικά διαστήματα την πόλη. «Μέχρι το καλοκαίρι η πόλη θα είναι καθαρή» είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο του 2011 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Οταν το καλοκαίρι έφτασε, αναγκάστηκε απλά να παραδεχτεί ότι στην καθαριότητα η διοίκησή του απέτυχε. Μεγάλα λόγια χωρίς αποτέλεσμα καταγράφηκαν και στον τομέα της πάταξης του παραεμπορίου, όπου τα σεντόνια με τα παράνομα εμπορεύματα στα πεζοδρόμια της πόλης δεν λένε να μειωθούν.

Για να μην αναφερθούμε στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όπου και εδώ τα σχέδια ήταν μεγαλόπνοα, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Ετσι, αν ρωτήσει κανείς έναν Θεσσαλονικιό τι θυμάται από τη φετινή χρονιά, θα απαντήσει την παρέλαση που έγινε στην πόλη την παραμονή του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, μια εκδήλωση που διοργανώθηκε όχι από τον δήμο, αλλά από το ΥΜΑΘ.


Το πολιτικό στίγμα του «ανασχηματισμού»

Δύο είναι τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού του Γιάννη Μπουτάρη. Η Ελλη Χρυσίδου, που μπήκε στη θέση του Σπύρου Πέγκα στην αντιδημαρχία Πολιτισμού, και ο Γιώργος Αρβανίτης, που ανέλαβε την αντιδημαρχία Οικονομικών.

Το πολιτικό μήνυμα των δύο αυτών αλλαγών είναι ότι ο Μπουτάρης ενίσχυσε τα δύο κόμματα που στηρίζουν την «Πρωτοβουλία». Κι αυτό γιατί ο μεν Αρβανίτης είναι μέλος της ΝΟΕΣ της Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, η δε Ελλη Χρυσίδου είναι μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ. Ο Αρβανίτης είναι τραπεζικός υπάλληλος και θεωρείται ότι κινείται κοντά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, που επίσης είναι εδώ και χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Η Χρυσίδου, που πριν από μερικές εβδομάδες θεωρούσε απίθανο να χρησιμοποιηθεί από τον Γιάννη Μπουτάρη σε κάποια αντιδημαρχία, είναι εικαστικός και εκλέγεται στην ιδιαίτερα κρίσιμη πρώτη δημοτική κοινότητα, δηλαδή στο κέντρο της πόλης.

Επίσης σχέση με το ΠΑΣΟΚ έχουν οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Παππάς και Κώστας Ζέρβας, ενώ ο Ανδρέας Κουράκης είναι στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ.

Αντίθετα με τις επιλογές Μπουτάρη, αδυνατίζει ακόμη περισσότερο η αντιπροσώπευση του χώρου της Κεντροδεξιάς στη διοίκηση του δήμου. Ο Στάθης Αβραμίδης, που ήταν ο πρώτος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, βρίσκεται εκτός διοίκησης από το καλοκαίρι του 2011, ενώ ο Χασδάι Καπόν μπορεί να παρέμεινε στο σχήμα, αλλά η απομάκρυνσή του από την κρίσιμη αντιδημαρχία Οικονομικών μάλλον τον συμπεριλαμβάνει στους χαμένους του νέου σχήματος.
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...