Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Λεφτά υπάρχουν! Του Ανδρέα Ρουμελιώτη


Λεφτά υπάρχουν! Αρκεί να τα εφεύρουμε… Χιλιάδες εναλλακτικά νομίσματα κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της ανταλλακτικής οικονομίας, παράλληλα και συμπληρωματικά με τα υπερεθνικά ή εθνικά νομίσματα, δημιουργώντας τη νομισματική ποικιλότητα (diversite monetaire).

Ένας από τους δημιουργούς του ευρώ, ο Μπερνάρντ Λιετέρ (www.lietaer.com/about/bio), στο βιβλίο του «Το μέλλον του χρήματος» προσπαθεί να αποδείξει ότι «η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας».Έτσι ανατάχτηκε το κατεστραμμένο Βανκούβερ, έτσι επιβίωσαν έξι εκατομμύρια
Αργεντίνοι: με τους αστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο, τις λέσχες ανταλλαγών nodos, εκδίδοντας 200 εκατομμύρια κοινωνικά χαρτονομίσματα creditos.

Στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα και τεχνολογικά πιο προηγμένα ηλεκτρονικά δίκτυα ανταλλαγών - LEDS λειτουργούν στις αγγλοσαξονικές χώρες. Στη Γερμανία κυκλοφορούν περίπου 50 εναλλακτικά τοπικά νομίσματα, που υποστηρίζονται από την «Ενωση Εναλλακτικών Νομισμάτων», κοινωνικές τράπεζες και 86 περιφερειακά ταμεία (Regiongelder).
To παράλληλο κοινωνικό νόμισμα του Βερολίνου, το Berliner, γίνεται δεκτό σε περισσότερα από 200 μαγαζιά όπου ψωνίζουν και συχνάζουν νέοι. Στη Γαλλία κυκλοφορεί ένα τριπλό εναλλακτικό νόμισμα, το SOL (Αλληλοβοήθειας Υγείας - Πρόνοιας, Ηθικού Ισοδίκαιου Εμπορίου και Ανταλλακτικό Συνεταιριστικό) και στην Ιταλία το Libra και το Credito.

Το καλοκαίρι ήμουν συντονιστής σε ένα πάνελ, στο πλαίσιο του τριήμερου φόρουμ για την αλληλέγγυα οικονομία που διοργάνωσε στο Γκάζι ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος (Δες το βίντεο:https://www.youtube.com/playlist?list=PL990F8B46A53E895A&feature=plcp). Εκεί, εκτός των άλλων, μίλησε για το νέο κίνημα ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Κοινωνικής Τράπεζας Βanca Popolare Etica (http://www.bancaetica.com/). Στις 19-21 Οκτώβρη διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία δίπλα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό Ελληνικού το «1ο φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας» (Δες βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=aLZ7on0dSOc).

Στην Ελλάδα μετά την επιτυχία του ΟΒΟΛΟΥ της Πάτρας και της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας (ΤΕΜ) του Βόλου, σε δεκάδες πόλεις και γειτονιές κυκλοφορούν ηλεκτρονικά, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα. Μπες στα site που δημοσιεύουμε και δες τα!

Αν ένας «τρελός» δήμαρχος τολμήσει να τυπώσει τοπικό νόμισμα, με σύνθημα την αυτάρκεια, οι δημότες θα ευημερήσουν! Ανακυκλώνοντας τα υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες με γειτονικούς δήμους, θα μειωθεί αυτομάτως η ανεργία και θα χτυπηθεί η μαύρη εργασία. Όπως έγινε στην αυστριακή πόλη Worgl το 1932-34 μεσούσης της κρίσης του ’29.

Βεβαίως χρειάζεται ο «τρελοδήμαρχος» να ιδρύσει Xρονοτράπεζα ή Κοινωνική Tράπεζα στα πρότυπα της βραζιλιάνικης Banco Palmas (http://www.bancopalmas.org.br/), η οποία το 2008 πήρε το «Βραβείο Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ. Καλώς ήλθατε στον καινούριο κόσμο της κοινωνικής εργασίας και του «δωρεάν κοινωνικού χρήματος»!
------------------------------------------
To ΣΔΟΕ στο ΤΕΜ Βόλου…

Ενώ το θεσμικό και νομικό πλαίσιο στη Ελλάδα, καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι, βρίσκονται πλέον σε ισχύ και τον τελευταίο καιρό ιδρύονται δεκάδες κοινωνικές επιχειρήσεις, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου το ΣΔΟΕ επισκέφτηκε τα γραφεία του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Μαγνησίας. Οι «Ράμπο» ζήτησαν πληροφορίες για τoν τρόπο λειτουργίας του πιο προηγμένου τεχνολογικά εναλλακτικού ηλεκτρονικού νομίσματος της χώρας, του Τοπικού Εναλλακτικού Νομίσματος (ΤΕΜ), ελέγχοντάς το για φοροδιαφυγή…

Εκπρόσωποι του Δικτύου εξήγησαν ότι οι ανταλλαγές είναι φιλικές και χρησιμοποιείται γι’ αυτές το τοπικό νόμισμα, οπότε δεν υπάρχει καμία φορολογική υποχρέωση. Όσον αφορά τις ανταλλαγές που γίνονται, σε ένα ποσοστό, με ευρώ, οι συναλλασσόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον νόμο και να πληρώνουν φόρους. Το ΣΔΟΕ έλεγξε και το ανταλλακτικό τους παζάρι, που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη (17:00 - 20:00) και Σάββατο (10:00 - 14:00) πίσω από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας, επί της οδού Λαχανά.

Το Ανταλλακτικό Δίκτυο του Βόλου είναι από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες που ανταλλάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες με το τοπικό νόμισμα - ΤΕΜ. Σε ειδικό χώρο που παραχωρήθηκε από το πανεπιστήμιο, λειτουργούν κουζίνα αλληλεγγύης, δωμάτια για αστέγους και δωμάτια γαλήνης για «μπαϊλντισμένους».

Τις δραστηριότητές του έχουν παρουσιάσει τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με τελευταίο το ιαπωνικό Tokyo ΤV! (Δες βίντεο: http://www.tv-tokyo.co.jp/mv/nms/feature/post_22094/).
------------------------------------------------------

23ο ανταλλακτικό παζάρι στα Χανιά
Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων (http://www.diktyoantallagonxanion.gr/blog/) διοργανώνει το 23ο Ανταλλακτικό του Παζάρι αύριο, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, στην οδό Κοραή 1.
Οι συναλλαγές γίνονται στο τοπικό εναλλακτικό νόμισμα. Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή σχολικών ειδών, φαρμάκων, ρούχων και τροφίμων για Χανιώτες που έχουν ανάγκη. Στον χώρο θα λειτουργήσει παιδότοπος.

«Μόνιμος στόχος μας παραμένει ένα Δίκτυο μέσα από το οποίο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιβιώνει με αξιοπρέπεια, προσφέροντας κι εκείνος με τη σειρά του στον διπλανό του αλλά και στην κοινωνία. Όλοι μαζί χτίζουμε έναν κόσμο χωρίς ανταγωνισμό και φθόνο με ανθρώπους πρόθυμους, αυθεντικούς και συνεργάσιμους. Ένας κόσμος που όχι απλά είναι εφικτός, αλλά και υπαρκτός • εκεί η ανθρώπινη εκμετάλλευση και το κέρδος δεν έχουν θέση και οι σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα. Κάποτε βρίσκαμε ασφάλεια στα χρήματα. Τώρα την αντλούμε από φίλους και την κοινωνία», λένε.
-----------------------------------------------
Ν. Μπογονικολός: θα τυπώσουμε νόμισμα στην Πάτρα το 2013

ΜΟΤΟ: Νιώθουμε ότι -ευτυχώς- όλοι μας στην πόλη έχουμε ένα πολύ δυνατό μέσο ενάντια στην κρίση

Προσκεκλημένος μας σήμερα ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός, εμπνευστής του Εναλλακτικού Νομίσματος της Πάτρας ΟΒΟΛΟΣ (www.ovolos.gr). Την πρωτοχρονιά του 2008 έφτιαξε μια ομάδα στο facebook που έπειτα από λίγο αριθμούσε 4.000 μέλη και στις 25/5 του 2009, με απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών, η πρώτη Κοινωνική Τράπεζα στην Ελλάδα ήταν γεγονός.

Ο ΟΒΟΛΟΣ είναι πλέον το πιο διαδεδομένο εναλλακτικό ηλεκτρονικό νόμισμα σε εθνικό Δίκτυο, με 5.000 συναλλασσόμενες επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζομένους με βάση την ανταλλακτική οικονομία. Ένας ΟΒΟΛΟΣ αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. H συσσώρευση οβολών δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, ούτε μπορείς να ελπίζεις στην απόκτηση μελλοντικής υπεραξίας. (Δες αναλυτικά πώς λειτούργει ο ΟΒΟΛΟΣ στο βίντεο: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T3OViq-Jl6).

Νίκο, συμπληρώνουμε σε λίγο 5 χρόνια απ’ την ίδρυση του ΟΒΟΛΟΥ στο Διαδίκτυο. Δώσε μας μια εικόνα πόσο έχετε αναπτυχθεί και πώς ανταποκρίθηκαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Πάτρας στο νέο νόμισμα.

Είμαστε χαρούμενοι, γιατί ο σπόρος που φυτέψαμε έγινε κήπος σε όλη την Ελλάδα με πολλά άνθη, τα κοινωνικά νομίσματα. Εμείς, εκτός από την Πάτρα, έχουμε πετύχει να αποτελέσουμε όχημα για την ανάπτυξη της κοινωνικής και εναλλακτικής οικονομίας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Νιώθουμε ότι ευτυχώς όλοι μας στην Πάτρα έχουμε ένα πολύ δυνατό μέσο ενάντια στην κρίση.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

Προσπάθησε να μας τρομάξει ή να μας φοβίσει αυτό που λέγεται «αντικειμενικό κράτος», αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Εννοώ γραφειοκρατικά εμπόδια, κάτι απειλές, κάτι μικρές ή μεγαλύτερες προσωπικές θυσίες όσων ξεκινήσαμε, αλλά τελικά η κοινωνία υπερισχύει της γραφειοκρατίας.

Τι θα συμβουλεύατε όσους, σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές, προσπαθούν να φτιάξουν κοινωνικές τράπεζες και τοπικά εναλλακτικά νομίσματα;


Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσουν δωρεάν ως όχημα την πλατφόρμα μας www.ovolos.gr και μετά να ακολουθήσουν τον δρόμο τους και με άλλες ιδέες και πρωτοβουλίες. Το κυριότερο όμως είναι όσοι το σκέφτονται να το κάνουν πράξη τώρα! Εχουμε ανάγκη από την εναλλακτική οικονομία και την ανάπτυξή της.

Θα τυπώσετε νόμισμα ή θα σας προλάβει κάποιος άλλος;

Πιστεύω θα καταφέρουμε να πάρουμε την πρωτιά. Και αφού περάσει και το 2012 και δεν έρθει η καταστροφή που προέβλεψαν οι Μάγιας, το 2013 θα έχουμε τον οβολό σε χαρτί!
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...