Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Οι απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα!




Μπροστά στον σκόπελο της απόλυσης 25.000 δημοσίων υπάλληλων θα βρεθεί τον ερχόμενο Μάρτιο η κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικό κατάλογο των αποχωρήσεων στην τρόικα προκειμένου να εισπράξει τις επόμενες δόσεις του.

Για να αποδεσμευτούν τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να παρουσιαστούν τα σχέδια προσωπικού ανά υπουργείο και να καθοριστούν συγκεκριμένοι τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Στόχος είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2013, οι μισοί εκ των οποίων έως το
τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για τις επόμενες δόσεις είναι τα εξής:

-Για τη δόση του Φεβρουαρίου (2,8 δισ. ευρώ) θα πρέπει να ανακοινωθούν τα πλαφόν στις δημόσιες δαπάνες τουλάχιστον για την κεντρική διοίκηση και την υγεία.
-Για τη δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) προαπαιτούμενο είναι η ολοκλήρωση των νέων σχεδίων προσωπικού στα υπουργεία. Τα νέα αυτά οργανογράμματα θα αποτελέσουν τη βάση για να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό και να προσδιοριστούν έτσι οι τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτική έξοδο από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Εως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 υπάλληλοι, οι μισοί εκ των οποίων έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Προαπαιτούμενο είναι επίσης και η μείωση των τιμών στα φάρμακα, με βάση τις τιμές στις τρεις χώρες της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές.

Πέραν αυτών όμως το Μνημόνιο προβλέπει και σειρά άλλων μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις του 2013.

-Τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε μία αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου με στόχο να θέσει αυστηρές οροφές δαπανών για μία τριετία σε όλους τους υποτομείς της ελληνικής Δημόσια Διοίκησης.
-Τον Απρίλιο θα πρέπει οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Alpha Bank Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση τις κατευθύνσεις που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
-Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι αναγκαίες μεταβολές στον φορολογικό μηχανισμό είσπραξης του Δημοσίου με την είσοδο και των ιδιωτών ελεγκτών στις εφορίες, με στόχο να ενισχύσουν τον ελεγκτικό και εισπρακτικό τους ρόλο. Στο τέλος του ίδιου μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών.
-Στα τέλη του καλοκαιριού οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών τους πλάνων και να τα έχουν υποβάλει για αξιολόγηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. προς αξιολόγηση.
-Τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει εντοπίσει και να έχει καταγράψει όλους τους φόρους που εισπράττει το Δημόσιο υπέρ τρίτων, με στόχο να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία καταβολής τους.

Μεταξύ των χρεώσεων υπέρ τρίτων είναι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, εισφορές υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εισφορά υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, οι εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του πανεπιστημίου, η εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, το κληρικόσημο, οι εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και οι δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ.
-Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμορφώσει πλήρως το σύστημα κοινωνικών εισφορών από τα διάφορα Ταμεία σε τρεις κατευθύνσεις
-i) Την απλοποίηση του προγράμματος των εισφορών.
-ii) Τη διεύρυνση της βάσης από την οποία εισπράττονται κοινωνικές εισφορές.
-iii) Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες κατά 4%.
-Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικές και προγραμματισμένες έως και την 1 Ιανουαρίου του 2015, με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
-Τον Δεκέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να ολοκληρώσει ακόμη ένα τεστ κοπώσεως (stress test) για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση με βάση τη μεθοδολογία που θα ορίσει η τρόικα, θέτοντας και νέα όρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τον ίδιο μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει θα κάνει έναν τελικό έλεγχο για τα χρέη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και να εξετάσει αν τηρείται το πρόγραμμα εξάλειψης των οφειλών έως και το τέλος του χρόνου, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.


Ενημέρωση ανά εβδομάδα και αποστολή στοιχείων κάθε ένα και τρεις μήνες!

Ενδεικτικό της ασφυκτικής εποπτείας από την τρόικα είναι το χρονοδιάγραμμα υποχρέωσης αποστολής στοιχείων προς τους πιστωτές της χώρας. Οπως προκύπτει από τον αναλυτικό κατάλογο που περιέχεται στην έκθεση της Κομισιόν, θα πρέπει να αποστέλλονται στοιχεία κυρίως σε μηνιαία βάση για πλήθος δράσεων και στόχων που πρέπει να καλυφθούν. Επίσης κάθε Παρασκευή η τρόικα θα πρέπει να ενημερώνεται για το πού βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αλλά και για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Μεταξύ των μηνιαίων αναφορών που πρέπει να γίνονται ξεχωρίζει η υποχρέωση αποστολής ειδικών στοιχείων για τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο, με αναλυτικά δεδομένα για μετατάξεις, αποχωρήσεις αλλά και διαθεσιμότητα, αλλά και για την κίνηση των ειδικών λογαριασμών του κράτους.

Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποστέλλει στην τρόικα:


Κάθε μήνα

1. Aναλυτικά στοιχεία από το ΓΛΚ για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τον μήνα αναφοράς.
2. Επικαιροποιημένο σχεδιασμό για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
3. Αναλυτικά στοιχεία για τη μισθολογική δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης, ανά υπουργείο και ανά φορέα με στοιχεία αμοιβών και επιδομάτων, αριθμό εργαζομένων και μέσο μισθό.
4. Στοιχεία για το χρέος και την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.
5. Αναφορά για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ισολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
6. Αναφορά για τις ΔΕΚΟ (έσοδα, δαπάνες, αριθμός εργαζομένων και υποχρεώσεις).
7. Στοιχεία για την κίνηση των ειδικών λογαριασμών του Κράτους.
8. Στοιχεία για τις δαπάνες στον κλάδο της Υγείας και στα Ταμεία.
9. Στοιχεία για ενεργητικό και παθητικό ελληνικών τραπεζών, μεταφορά κεφαλαίων τους προς τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.


Κάθε εβδομάδα

1. Κάθε... Παρασκευή αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων για τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους την εκάστοτε τρέχουσα εβδομάδα.
2. Στοιχεία για ενεργητικό και παθητικό της Τραπέζης της Ελλάδος.
3. Στοιχεία για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.


Σε τριμηνιαία βάση

1. Στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους, των ΟΤΑ, των Ταμείων, των νοσοκομείων.
2. Στοιχεία για την κατανομή των δανείων από τον Μηχανισμό αναλυτικά ανά κατηγορία (ειδικός λογαριασμός, μείωση χρέους, τόκοι, άλλες δημοσιονομικές ανάγκες κ.ά.).


Το στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων

Ενα μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να συνδράμει στη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα. Εχοντας ήδη στο ενεργητικό της μεγάλες καθυστερήσεις στον τομέα αυτόν, εν μέρει εξαιτίας του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που επικρατούσε για την Ελλάδα υπό το βάρος των σεναρίων για έξοδο της χώρας από το ευρώ, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει απτά δείγματα γραφής. Στο επίκεντρο βρίσκονται η πώληση της ΔΕΠΑ, της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, ενώ θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για μια σειρά κινήσεων που σταδιακά μπαίνουν στην τελική ευθεία. Εντός του Μαρτίου αναμένεται επίσης η έναρξη διαγωνισμού για την Εγνατία, η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περίπου 300 ακινήτων του Δημοσίου.
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...