Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη αρχηγών: Κόκκινη γραμμή για απολύσεις-εργασιακά

Σύσκεψη αρχηγών: Κόκκινη γραμμή για απολύσεις-εργασιακά

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους στα θέματα των απόλύσεων και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Οπως έλεγαν οι ίδιες πηγές «ποιός λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να συμφωνήσει με αυτά τα μέτρα;»

Μάλιστα συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ τόνιζαν ότι το πακέτο δεν έχει κλείσει και ουσιαστικά βρίσκεται στο χέρι των υπουργών να τεκμηριώσουν στην τρόικα τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνουν.

Επίσης υποστήριζαν ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι πολύ προσεκτική καθώς είναι πολύ μεγάλο το πακέτο της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανεί ότι κάνουν χάρη.

Ως προς την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67 χρόνια τόνισαν ότι αυτό θα γίνει υπό προϋποθέσεις καθώς είναι πολύ ευαίσθητο θέμα και είναι συνάρτηση άλλων παραγόντων όπως η ανεργία.

Οι δηλώσεις Κουβέλη


«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει. Πολύ περισσότερο που η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ
μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά υπολογιζόταν».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, θέτοντας κόκκινες γραμμές για μη απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις και ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

Εξερχόμενος αμέσως μετά από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε στις ίδιες κόκκινες γραμμές και μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα συζητούνται. Στις εργασιακές σχέσεις δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε άλλο. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο και την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Έχουμε κάνει αντιπροτάσεις και περιμένουμε να ευδοκιμήσουν ώστε να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα. Θεωρώ ότι αφού συμφωνήσουμε και πάμε στην εκταμίευση θα συζητήσουμε το θέμα της παράτασης. Πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα, συναίνεση και αποφασιστικότητα».

Το μείγμα πολιτικής για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 19:30 έως τις 21:45 από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι αρχηγοί δεν έλαβαν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά πιθανότατα για το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την αρχή της ερχόμενης.

Στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τις επαφές που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, για το θέμα της διακράτησης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2015 μέχρι το 2020 και για το θέμα της παραίτησης από τα κέρδη που θα προέρχονταν από τα ελληνικά ομόλογα από την μεριά της ΕΚΤ.

Προηγήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας. Εξερχόμενος ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) έκανε λόγο για «καλή συνάντηση» και ο Ματίας Μορς (Κομισιόν) για «εποικοδομητική συζήτηση», ενώ ο κ. Στουρνάρας, κατευθυνόμενος προς το Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι «υπήρξε πρόοδος».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...