Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Παπούλιας: Δύστροπος γείτονας η Τουρκία

Ηχηρή παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό πρόβλημα έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαπολύοντας τα βέλη του εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Ο δύστροπος γείτονας όπως είναι η Τουρκία, όχι μονάχα δεν δείχνει προθυμία κάποιου δημιουργικού διαλόγου, αλλά το αντίθετο", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Κύπρου κ.Νίκο Φαλά και άλλους Κυπρίους.

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι δεν είναι ορατές οι προοπτικές προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό και στηλίτευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος απείλησε ευθέως με προσάρτηση του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία!

"Και από την άλλη μεριά θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του "εάν καταλαβαίνουν ότι, όχι με τις πράξεις, αλλά και με τους λόγους που εξακολουθούν να τους επαναλαμβάνουν - και απειλητικούς και όχι μονάχα εναντίον της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και εναντίον της Ελλάδος με το casus belli - ότι μπορούν να έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο κ. Παπούλιας στηλίτευσε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι "βρίσκεται σε μία κατάσταση τέτοια που δεν θέλει να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία". Ίσως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρίνοντας την ΕΕ "διότι εκτιμά ότι τα συμφέροντά της δεν πρέπει να διακινδυνεύουν από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για την οποία αγωνίζεται ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας".


Απευθυνόμενος στους Κύπριους, εκπροσώπους περιοχών κατεχομένων από την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε πώς "ό,τι γίνεται με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλάζει τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής. Απ’ό,τι δείχνουν οι έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει πολύ γρήγορα ένα δυναμικό παράγοντα ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης. Αυτό το καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι. Και νομίζω ότι μόνον αυτό καταλαβαίνουν"...

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα νέα -στρατηγικής σημασίας- δεδομένα, "θα ενδιαφερθεί η Ευρώπη πολύ περισσότερο από πριν για να αποδώσει το δίκαιο στην Κυπριακή Δημοκρατία".
Επιχειρώντας να εξηγήσει την ανοχή των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Παπούλιας εκτίμησε ότι "νομίζουν ότι το μέγεθος της Τουρκίας μπορεί να είναι για την Ευρώπη μία βάση σταθερή για να επανέλθει όλη εκείνη η περιοχή σε μια κατάσταση ειρήνης".

"Εγώ δεν το πιστεύω αυτό", ξεκαθάρισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: "Η Τουρκία εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, πουλάει – αν θέλετε – το μέγεθός της και την στρατιωτική της δύναμη. Δεν ξέρω πόση στρατιωτική δύναμη έχει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, ότι θα μπορέσει να σταθεί δίπλα στα οποιαδήποτε σχέδια έχει τώρα η Ευρώπη για την περιοχή".

Ιδιαίτερη σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις και την ισορροπία των σχέσεων με την Τουρκία απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ.

"Παρόλο ότι έχουμε διακηρύξει και εμείς, γιατί έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι αυτές οι καλές σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον κανενός, εντούτοις είμαι βέβαιος - και το βλέπω αυτό - ότι η Τουρκία ανησυχεί σφόδρα από αυτές τις σχέσεις", συνέχισε ο κ. Παπούλιας και συμπύκνωσε την άποψή του για την αξία της στρατηγικής συμμαχίας Κύπρου-Ισραήλ σε μια φράση: "Αν κάποιον παίρνει σοβαρά (σσ η Τουρκία) είναι το Ισραήλ, όχι μονάχα για τη στρατιωτική του ισχύ, αλλά και τη δύναμη στήριξης που έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής".
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...