Η κα Γεωργαντά δήλωσε ξεκάθαρα πως τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την υπόθεση ήταν άπειρα ή ανίκα ή μπορεί να έχουν κάποιοι επωφεληθεί.
Στις εκτιμήσεις της περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με ευθύνη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, επέμεινε η Ζωή Γεωργαντά, κατά την κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω δηλώνοντας πως εάν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που διόγκωσαν συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστούν στο Σύνταγμα.
Σε ερώτηση εάν υπήρχε κατά την εκτίμησή της, "σχέδιο διόγκωσης του ελλείμματος", η κα Γεωργαντά δήλωσε άγνοια και υποστήριξε πως το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δήλωσε πως τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή, «ή ήταν άπειρα, ή ανίκανα, ή μπορεί κάποιοι και να ωφελήθηκαν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκτίμησε πως το πραγματικό έλλειμμα του 2009 δεν ξεπερνούσε το 12,5% και πως ήταν δυνατόν να παραμείνει και κάτω του 10%, εάν λαμβάνονταν εγκαίρως μέτρα. Ωστόσο, ακόμα και με την καταγραφή του σε επίπεδο 13,6%, (όπως είχε γίνει πριν τον ορισμό του κου Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και πριν την συμπερίληψη των ΔΕΚΟ) με τη μείωσή του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010, το έλλειμμα θα είχε προκύψει μονοψήφιο, με ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς.
Στην πράξη, ωστόσο - κατά τις εκτιμήσεις της κας Γεωργαντά - ο Α. Γεωργίου ακολούθησε την αυστηρότερη δυνατή μεθοδολογία καταγραφής του ελλείμματος από τις εναλλακτικές που υπήρχαν,
θεωρώντας την ως υποχρεωτική, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το ψυχολογικό όριο του 10% και κατά τη διάρκεια του 2010.
Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε το υπόμνημα της κας Γεωργαντά ως «πολιτικό μανιφέστο»: «Η κα Γεωργαντά μου έδωσε την εντύπωση πως διακατέχεται από βαθειά άγνοια των μεθοδολογικών στοιχείων. Όταν της ζήτησα να μου ορίσει επακριβώς ποιοι φορείς δεν θα έπρεπε να μπουν στην καταγραφή και πόσο η εξαίρεσή τους θα μείωνε το έλλειμμα, η κα Γεωργαντά δεν ήταν σε θέση να μου πει. Οι απαντήσεις της ήταν αόριστες. Μιλούσε για "πατριωτική στάση" που έπρεπε να κρατήσει η ΕΛΣΤΑΤ - κάτι που ενέχει πολιτική διάσταση».
Ο κος Ρήγας παρουσίασε στην Επιτροπή και e-mail της κας Γεωργαντά προς τον Πόουλ Τόμσεν, σε απάντηση του e-mail, που είχε στείλει στο ίδιο στέλεχος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. Ενώ ο δεύτερος ζητούσε από τον κο Τόμσεν να παρέμβει, ώστε να οριστεί νομοθετικά η αποκλειστική του υπευθυνότητα στη διαμόρφωση των στατιστικών στοιχείων και καταγγέλλοντας τα μέλη της Αρχής που αντιδρούσαν στην αξίωσή του αυτή, το e-mail της κας Γεωργαντά χαρακτηρίζει τις αναφορές του κου Γεωργίου ως «συκοφαντικές»:
«Επιθυμώ να σας αναφέρω, πως οι "παρατυπίες" συνίστανται στην προσπάθειά μας να εκτελέσουμε το ρόλο μας όπως περιγράφεται από το νόμο ως μέλη του Σώματος της ΕΛΣΤΑΤ, εγκεκριμένα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θεωρώ, εν πάση ειλικρινεία, ότι θα έπρεπε να ζητήσετε να σας δώσουμε μία αναφορά των ενεργειών μας στην Αρχή. Προσβλέπω σε μια θετική απάντηση εντός 24 ωρών, ύστερα από την οποία, προκειμένου να εξασφαλίσω την υπόληψή μου, σκοπεύω να δημοσιοποιήσω την επιστολή που έχετε λάβει», αναφέρεται επίσης στο e-mail της κας Γεωργαντά.
Η κα Γεωργαντά διευκρίνισε πως είχε μιλήσει στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του κου Γεωργίου, προτού στείλει το δικό της e-mail στον Πόουλ Τόμσεν. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Κουρουμπλή, από πλευράς ΠΑΣΟΚ «επιχειρείται μια προσπάθεια ισοστάθμισης των δύο e-mail».
«Η αποστολή και του δικού της e-mail υπήρξε απαράδεκτη - ωστόσο η κα Γεωργαντά απευθύνθηκε πρώτα στη Βουλή και τον υπουργό Οικονομικών και μετά στον κο Τόμσεν, από τον οποίο δεν ζητά πολιτική παρέμβαση, όπως ο κος Γεωργίου», σχολίασε ο Π. Κουρουμπλής.
Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ζήτησε να κληθούν ο κος Γεωργίου, η κα Γεωργαντά και ο Νικόλαος Στρόμπλος (πρώην Διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ που επίσης διαφώνησε με τον Α. Γεωργίου) σε αντιπαράσταση και να συζητηθούν τα δύο e-mail στις Επιτροπές Οικονομικών και Διαφάνειας της Βουλής.
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου