Τη συμμετοχή των δημάρχων στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 11 Μαίου 2011 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, το οποίο αντιδρά στις πρόσφατες εξαγγελίες των υπουργών Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εγγυάται να καταβάλει η κυβέρνηση για το 2011», εκτιμά το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Οι δήμοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις υπόλοιπες αναγκαίες δαπάνες για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στα ίδια έσοδά τους.
«Με δύο λόγια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Αυτοδιοίκηση ήδη πένεται, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει και περαιτέρω συνεισφορά της στη δημοσιονομική εξυγίανση».
Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ εκτιμά ότι από την αναλυτική διερεύνηση των σχετικών λογαριασμών για τα οικονομικά των δήμων, τους οποίους παρουσίασαν οι κ.κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου, προκύπτουν οι παρακάτω διαπιστώσεις:
- Στα σταθερά έσοδα των δήμων, για πρώτη φορά μετά το 2001 που θεσμοθετήθηκε το ελάχιστο κόστος λειτουργίας τους, ως βασικό κριτήριο για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αθροίζονται τόσο τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ), όσο και τα ίδια έσοδά τους.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, ότι με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώνεται ότι πλέον οι ΚΑΠ - που για το 2011 προβλέπεται να είναι 2.140.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στη μισθοδοσία των μεταταγέντων στους δήμους υπαλλήλων) - δεν επαρκούν να καλύψουν το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων (3,8 δισ. ευρώ) και απαιτείται η συνδρομή ιδίων εσόδων τους, ύψους 1,6 δισ ευρώ, βασική πηγή των οποίων αποτελούν τα έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους.
- Τα έσοδα των δήμων από φόρους και τέλη εμφανίζονται υπερτιμημένα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ – μέσω της οποίας εισπράττονται τα δημοτικά τέλη – το ποσοστό των απλήρωτων και καθυστερημένων λογαριασμών ανέρχεται στο 20%, ενώ μεταξύ 2011-2010 η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών είναι της τάξης του 35%.
- Αναγνωρίζεται και από τους δύο υπουργούς ότι τη διετία 2010-2011 «παρακρατήθηκαν» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός προβλέπεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.
«Το ερώτημα που προκύπτει προς τον υπουργό Οικονομικών», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι αν υπάρχει άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης ή ακόμη και της κεντρικής, που να έχει μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς ή ακόμα και ως ποσοστό, ανάλογες με αυτές που υπέστη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μήπως θα πρέπει να αναλογιστεί ότι οι ΟΤΑ συνεισέφεραν ήδη παραπάνω από ότι τους αναλογεί;».
Από την απόφαση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ διαχωρίζει τη θέση του το Αυτοδιοικητικό Κίνημα που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ.
«Όλοι οι δήμοι αποτύπωσαν με στοιχεία την εικόνα των οικονομικών τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την οποίας υπογράφει ο επικεφαλής του κινήματος, δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Απ. Κοιμήσης «σπάζοντας το μύθο της αδιαφάνειας και της διαχειριστικής και οικονομικής τους κατάστασης, αποσπώντας, ως πρώτος θεσμός του κράτους, τα εύσημα της Eurostat για την εγκυρότητα και σταθερότητα των στοιχείων».
ΤΟ ΒΗΜΑ online
Προς τους διαχειρηστές του blog: Πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε μαζικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήOχι στην επίθεση κατά των blogs!
Μήπως πρέπει να οργανώσουμε κατι όλοι μαζί ταυτόχρονα;
Οπως π.χ. το κάναμε 50-60 blogs στις 2 του Μάρτη με θέμα : H EΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ- ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ Κ.Λ.Π.;
Π.Χ. Θέμα "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ - ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" και να αναρτηθεί απο όλα τα blogs που συμφωνούν μια συγκεκριμένη ημέρα και για δυο ωρες ...ας πούμε.
Κάπως πρέπει να αντιδράσουμε να βρούμε φόρμα και να συντονιστούμε.
galaxiako.blogspot.com
isos
ΑπάντησηΔιαγραφή