Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Eurogroup: Ούτε λέξη για μειώσεις φόρων από τον Χαρδούβελη



Σαφές μήνυμα στην Αθήνα έστειλε το Eurogroup της Πέμπτης ότι είναι απαραίτητο πρώτα η κυβέρνηση να εκπληρώσει τα 12 προαπαιτούμενα για να λάβει η χώρα τα 4 δισ. ευρώ (δύο δόσεις από 1 δισ. για Μάιο και Ιούνιο και 2 δισ. από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από «ακούρευτα» ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου), ώστε από τον Σεπτέμβριο και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έλαβε το βάπτισμα του πυρός στη συνάντηση της Πέμπτης και δεσμεύτηκε ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις. Παράλληλα, απέφυγε κάθε κουβέντα περί μείωσης των φόρων, ένα θέμα το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και μέλη
της κυβέρνησης πουλούν για μαζική κατανάλωση εδώ και δύο μήνες (πριν από τις ευρωεκλογές).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ήταν οι ευρωεκλογές και διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα ικανοποιηθούν οι πρώτες έξι δράσεις, ενώ τις υπόλοιπες έξι «θα τις εκπληρώσουμε πριν από τις διακοπές του Αυγούστου». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός θα ξαναπεράσει από τον έλεγχο στο επόμενο Εurogroup στις αρχές Ιουλίου, πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν παρούσα στο Eurogroup, έθεσε ευθέως θέμα χρηματοδοτικού κενού, κάνοντας αναφορά στα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί μετά τα στρες τεστ των τραπεζών στο τέλος Νοεμβρίου, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί εάν οι τράπεζες χρειάζονται και πόσα νέα κεφάλαια. «Η αξιολόγηση των τραπεζών θα καθορίσει πόση περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες κι αυτό με τη σειρά του θα καθορίσει πόσα από τα 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες» είπε η κυρία Λαγκάρντ.

Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαΐου (1 δισ. ευρώ) είναι τα εξής:
1. Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο.2. Ο νόμος για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό.3. Ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων.4. Υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για την κυβέρνηση στη μάχη κατά της διαφθοράς.5. Σχέδιο για την είσπραξη των οφειλών με υπουργική απόφαση των υπ. Οικονομικών και Δικαιοσύνης.6. Νόμος που θα διασφαλίζει πρόσβαση στα φάρμακα ανασφάλιστων και θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων.

Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου (1 δισ. ευρώ) είναι τα εξής:
1. Ο νόμος για ένταξη στο ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων και υιοθέτηση της φόρμουλας ώστε οι συντάξεις που θα δίνονται να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Ταμείων.2. Ο δασικός νόμος (χωροταξικό).3. Νόμος για μείωση της γραφειοκρατίας.4. Κατάργηση από Ιανουάριο του 2015 των φόρων υπέρ τρίτων που πηγαίνουν στα επικουρικά ταμεία.5. Νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» και αποπληρωμή των οφειλών Δημοσίου προς την εταιρία.6. Νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 10 συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη – Ποιος προηγείται στην κούρσα για το ΠΑΣΟΚ

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα που τα εσωκομματ...