Το υπουργείο Οικονομικών δεν υποχρεούται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ στο σύνολο των υπαλλήλων παρά μόνον στις συγκεκριμένας υποθέσεις στις οποίες αφορά η προσφυγή.
Αυτό περιλαμβάνει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν περικοπές στο επίδομα αλλοδαπής και στο επίδομα βιβλιοθήκης.
Η απόφαση του ΣτΕ για το επίδομα βιβλιοθήκης προέβλεπε ότι δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο, παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό για να καλύψει δαπάνες του για την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
Για το επίδομα αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για μετάβαση στο εξωτερικό για
εκτέλεση υπηρεσίας ή με ειδική αποστολή για χρονικό διάστημα άνω των τριάντα ημερών, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
«Η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».
Tο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σύμφωνα με κύκλους του, θα εξετάσει συνολικά το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν προσφυγές κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώνονται.
 http://newpost.gr/