Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Γερμανικό «μοντέλο» για χρεοκοπία



Κι εκεί που από επίσημα στόματα η λέξη χρεοκοπία είχε σταματήσει να ακούγεται και οι συζητήσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μεγάλο χρέος είχαν σταματήσει, έρχεται ένα κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο για να μας θυμίσει ότι η χρεοκοπία είναι πάντα ένα σταθερό ενδεχόμενο στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ο λόγος για το ZEW, το οποίο δημιούργησε ένα μοντέλο που θα επιτρέπει σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα να αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους, αναζωπυρώνοντας έτσι μια ευαίσθητη συζήτηση που έχει διχάσει την κοινή γνώμη στην ευρωζώνη. «Πρέπει να φτάσουμε στην κατάσταση όπου η αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων δεν καταλήγει στην καταστροφή» δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη ο Κλέμενς Φιστ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW). «Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη διαδικασία χρεοκοπίας» πρόσθεσε. Παρόλο που ο Φιστ δήλωσε ότι το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στο μακρινό μέλλον, για παράδειγμα το 2025, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επεσήμανε ότι η ιδέα θα μπορούσε να προωθηθεί και να διαμορφώσει την απάντηση, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει στο μεταξύ προβλήματα κάποια χώρα, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία.

Βάσει του σχεδίου, μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ζητάει βοήθεια από το Ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ο ΕΜΣ δίνει τότε στη χώρα προθεσμία τριών ετών για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της. Αν αποτύχει, ο ΕΜΣ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με κατόχους των ομολόγων της χώρας, επιβάλλοντας απώλειες και μειώνοντας αυτό το συσσωρευμένο χρέος έως και στο 60% της οικονομικής παραγωγής της χώρας.
Δεν είναι σαφές αν η ιδέα του Φιστ θα βρει στήριξη στο Βερολίνο. Ο Φιστ παραδέχτηκε ωστόσο ότι, ενώ η αποκαλούμενη βιώσιμη διαδικασία χρεοκοπίας για κράτη θα ήταν πρακτική στην περίπτωση μικρών χωρών, θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα κράτη, όπως η Ιταλία.

Η ιδέα είναι πολύ φορτισμένη επειδή πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι μια στάση πληρωμών από κάποια χώρα στην ευρωζώνη θα έβλαπτε το ενιαίο νόμισμα. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η ομάδα θα μείνει ενωμένη, ώστε η μία χώρα να στηρίζει την άλλη στις δυσκολίες. Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα επέτρεπε στις χώρες να φτάνουν σε χρεοκοπία θα συνέθλιβε αυτές τις ελπίδες.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...