Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

"Φλερτάροντας" με μια δεύτερη χρεοκοπία


Την απόφαση, εάν η δήλωση της Αργεντινής πως δεν πρόκειται να πληρώσει τους τόκους ομολόγων πυροδοτεί την αποπληρωμή των CDS –των συμβολαίων που ασφαλίζουν το χρέος έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας-, καλείται η αρμόδια αρχή, International Swaps & Derivatives Association (ISDA).
Το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Schulte Roth & Zabel LLP, ζήτησε την απόφαση της ISDA, όπως προκύπτει από επιστολή, στο site της αρμόδιας αρχής. Η εταιρεία εκπροσωπεί κάτοχο συμβολαίου CDS. Και όπως αναφέρει στο σκεπτικό της, ακόμα και εάν η Αργεντινή πληρώσει τελικά τους τόκους, η δήλωση της πρόθεσής της για το αντίθετο θα πρέπει να θεωρηθεί
“πιστωτικό γεγονός” και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει στην πληρωμή των CDS.
Η Αργεντινή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ομάδα πιστωτών της, οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογα της χρεοκοπίας του 2001 που έχουν στην κατοχή τους, παρά τις προσφορές του Μπουένος Άιρες. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή θα πρέπει να αποπληρώσει πρώτα τα ομόλογα αυτά, πριν να προχωρήσει στην όποια εξυπηρέτηση του αναδιαρθρωμένου χρέους της. Όμως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της προέδρου, Cristina Fernandez de Kirchner, το κράτος δεν έχει τα χρήματα που χρειάζονται για να πληρώσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις.
Όπως εκτιμά η Schulte Roth & Zabel, ακόμα και η προαναγγελία ενός μελλοντικού default θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως moratorium, ανεξάρτητα από το εάν το default αυτό θα συμβεί τελικά ή όχι.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να πληρώσει τόκους 900 εκατ. δολαρίων στις 30 Ιουνίου, για ομόλογα που εξέδωσε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της, το 2005 και το 2010. Η δικαστική απόφαση της ζητά να πληρώσει σε hedge funds 1,5 δισ. δολάρια πριν να προχωρήσει στην αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων χρεών της.
Η Fernandez ισχυρίζεται ότι η Αργεντινή ενδέχεται να βρεθεί να χρωστά έως και 15 δισ. δολάρια προς όλους τους κατόχους των ομολόγων της χρεοκοπίας, εάν πληρώσει το 1,5 δισ. δολάρια που προβλέπει η δικαστική απόφαση. Και σε μία τέτοια περίπτωση, θα “εξανεμιστούν” τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας.
Σημειώνεται ότι το χρέος της Αργεντινής είναι το ακριβότερο για να ασφαλιστεί, σύμφωνα με την αγορά των CDS. Και αυτό γιατί χρειάζονται 3,7 εκατ. δολάρια μπροστά και 500.000 δολάρια ετησίως για να ασφαλιστεί χρέος ονομαστικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων για πέντε χρόνια, μαρτυρώντας πιθανότητες χρεοκοπίας 67%.
Αυτή τη στιγμή έχουν εκδοθεί 2.602 CDS Αργεντινής, που καλύπτουν χρέος 906 εκατ. δολαρίων.
http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...