Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ντ. Κάμερον: Μαύρη μέρα για την Ε.Ε.

"Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης των εθνικών κυβερνήσεων", είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ οι οποίοι έδωσαν το "χρίσμα" στον Γιούνκερ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν σοβαρό λάθος το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να βρουν μια εναλλακτική λύση αντί να προκρίνουν τον Γιούνκερ για τη θέση αυτή και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυσκολότερο για τη χώρα του να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προειδοποίησε
επίσης ότι θα είναι πιο δύσκολο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε μια Ευρώπη που επιθυμούσε

διακαώς την αλλαγή, ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη Βρετανία στα τέλη του 2017 με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
"Πιστεύω ότι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας βρίσκεται στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτήν την μεταρρύθμιση στην ΕΕ και στην παραμονή μας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι με τις σημερινές εξελίξεις καθίσταται πλέον δυσκολότερη η μεταρρύθμιση αυτή.
Ο Κάμερον συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν πως χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση στις ανησυχίες του Λονδίνου για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται στο εξής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του αναρωτήθηκε τι θα είχε συμβεί αν το Λαικό κόμμα είχε προτείνει κάποιον ο οποίος θα τασσόταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με τον Κάμερον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Γιούνκερ στην οποία η Βρετανία μειοψήφησε, προσφέρθηκαν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις και πρόσθεσαν μια παράγραφο στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. Σε αυτήν την παράγραφο σημειώνεται ότι οι ανησυχίες της Βρετανίας για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ "θα χρειαστεί να απαντηθούν" αλλά και επίσης να αναθεωρηθεί η διαδικασία διορισμού του προέδρου της Κομισιόν.
http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...