ergazomenoi_prosopiko9doxm
Συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο εφέτος η μείωση των μισθών, και κατ’ επέκταση η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, για το σύνολο της οικονομίας της χώρας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο σχετικός δείκτης για τους μισθούς (χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή- ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), μειώθηκε 1,8% το α΄τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012. Μάλιστα, οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το γ΄ τρίμηνο 2010 και το
πρώτο Μνημόνιο.
Με διόρθωση των στοιχείων ως προς τις εργάσιμες ημέρες, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των πέντε κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28», στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών το α΄ τρίμηνο φέτος.Συγκεκριμένα, πρώτη είναι η Κύπρος (-7,9%) και έπονται η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%). Σε μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται αυξήσεις 1,7% και ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), σε Εσθονία (7%) και σε Ρουμανία (5,3%). Αυξήσεις μισθών καταγράφονται, επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).
Τέλος, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με εποχική προσαρμογή, αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, καταγράφηκε αύξηση του δείκτη των μισθών κατά 0,6% το α΄ τρίμηνο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α΄ τριμήνου 2013, έναντι μείωσης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Για τον υπολογισμό του δείκτη, χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (πχ ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κλπ).
http://eleutheriellada.wordpress.com/