Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΝ «ΟΧΘΗ» ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΜΙΝΗΣ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Με μια ήπια τοποθέτηση που στόχευε κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του άνοιξε το Σάββατο τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, αποφεύγοντας τις αιχμηρές πολιτικές αναφορές κατά των πολιτικών του αντιπάλων.
«Την ευθύνη την παίρνουμε όλοι μαζί», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους συνέδρους,. Σήμερα ο λόγος ανήκει στους συνέδρους και στους φίλους του κόμματος που είναι στην Επιτροπή Διαλόγου, ενώ αύριο θα εκδοθούν τα συμπεράσματα και θα εκλεγούν ο πρόεδρος και οι 30 περιφερειάρχες.

Δηλώνοντας «πάρα πολύ αισιόδοξος» ο Στ. Θεοδωράκης εξήγησε ότι το εγχείρημα «είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί μετά από δεκαετίες γεννιέται στην Ελλάδα ένα κόμμα χωρίς να έχει στα σπλάχνα
του ή στη σκέψη των ιδρυτών του, ένα άλλο κόμμα».
Eπισήμανε ότι όλοι πρέπει να είναι πολύ αυστηροί και προσεκτικοί για τα πρόσωπα που θα επιλέξουν έχοντας κατα νου ότι «δεν υπάρχουν λίστες αρεστών ή μη αρεστών προσώπων» για την αυριανή ψηφοφορία.
Tο κίνημα, όπως είπε, πρέπει να έχει «τα συστατικά, τις αρχές και την πολιτική που λέμε ότι πρέπει να φτιάξουμε» και «όχι τους φίλους του προέδρου ή τους φίλους της γειτονιάς, αλλά τους πιο άξιους».
«Η αξιοκρατία είναι η αδιαπραγμάτευτη αρχή μας και αφορά όλους» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Τόνισε δε ότι το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν υπάρχει σαν πρακτική, εφιστώντας την προσοχή στην εκλογή των 30 περιφερειακών εκπροσώπων του κόμματος που θα πρέπει να γίνει με πολύ αυστηρότητα, ώστε να μεταφερθούν όλες αυτές οι αρχές που λέει το Ποτάμι ότι θα μεταφέρει στην πολιτική, και μέσα στο ίδιο του το σπίτι, από την πρώτη στιγμή.
Καμίνης: Χρειαζόμαστε έναν καινούριο δρόμο
Με ιδιαίτερα θερμά λόγια την προσπάθεια του Ποταμιού μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε το Σάββατο από το βήμα του συνεδρίου.
«Χαιρετίζω το συνέδριο σας. Χαιρετίζω σημαίνει χαίρομαι: που υπάρχετε και που προσπαθείτε για να ανοίξετε ένα δρόμο.
Ναι. Χρειαζόμαστε έναν καινούργιο δρόμο, με την ορμή, την καθαρότητα, την αέναη κίνηση του νερού. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος στη χώρα μας που ποθεί και πασχίζει για ένα ποτάμι αλλαγών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μπουτάρης: Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες
Βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό έστειλε και ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί. «Με τον Σταύρο Θεοδωράκη, και τώρα πια πιστεύω και με το ‘Ποτάμι’, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον αυτού του τόπου. Βάζουμε παρόμοιες προτεραιότητες για το τι πρέπει να αλλάξει για να πάει η χώρα μπροστά.»
Ο κ. Μπουτάρης χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι το Ποτάμι υπερασπίζεται με σθένος -και κόντρα στη συγκυρία- το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
«Η πιο σημαντική συμβολή του ‘Ποταμιού’ στην ελληνική πολιτική ζωή είναι ο μεταρρυθμιστικός αέρας που φέρνει. Χωρίς να έχει βαρίδια και εξαρτήσεις από το παρελθόν, μπορεί να προχωρήσει πολλές από τις καινοτόμες ιδέες που προτείνουν τα μέλη του.
Και πρόσθεσε: «Το ‘Ποτάμι’, όμως, είναι διαφορετικό. Μπορεί να προσελκύσει παλιό και καινούργιο πολιτικό προσωπικό, με φρέσκιες ιδέες, που δεν βαρύνεται με ευθύνες από το παρελθόν. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι από την αδέσμευτη τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε πολλές προσδοκίες από το ‘Ποτάμι’. Και νομίζω πως θα δικαιωθούμε από τη μελλοντική του πορεία.»
Τατσόπουλος: Επιτέλους μαζί φιλελεύθεροι και αριστεροί
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Πέτρου Τατσόπουλου η οποία ερμηνεύεται και ως προς άνοιγμα προς το κόμμα του κ. Θεοδωράκη:
«Το Ποτάμι στη Βουλή θα είναι για να εκφράσει τη μεγάλη συμμαχία και το 51% του ελληνικού λαού» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα ήταν το διαζύγιο φιλελευθερισμού με το σοσιαλισμό… Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές αριστερούς».
O πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης είπε ότι «το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των ευρωεκλογών είναι το Ποτάμι και το ποσοστό που κατέγραψε» ενώ ο Αντώνης Καφετζόπουλος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν είναι αριστερή πολιτική τα δανεικά και αγύριστα», αλλά και τη ΝΔ, σημειώνοντας πως «δεν είναι πατριωτισμός η επικληση της Παναγίας».
Ψαριανός: Μαζί θα προχωρήσουμε
Στην ομιλία του ο Γρηγόρης Ψαριανός που μετείχε σε ομάδα διαλόγου, τόνισε μεταξύ άλλων πως “η πιο σημαντική διαχωριστική γραμμή έχει να κάνουν με αυτούς που διαθέτουν την κοινή λογική και με αυτούς που δε τη διαθέτουν”
“Μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν όχι γιατί μας το είπανε κάποιοι δυνάστες αλλά απλώς γιατί πρέπει”. Χαρακτήρισε ακόμη την Ελλάδα “Κατσαπλιαδιστάν” και επισήμανε ότι “πρέπει να συναντηθούμε άνθρωποι που θέλουμε να κάνουμε αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες”.
Καταλήγοντας την ομιλία του, ο κ. Ψαριανός είπε: “Όπως είχε πει ο Μεγάλος, μαζί θα προχωρήσουμε”.
Αξιοσημείωτη και η παρουσία των φιλελεύθερων με παρουσίες όπως της Αντιγόνης Λυμπεράκης και του Θόδωρου Καρυπίδη.
Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι σύνεδροι συμμετείχαν σε τρεις θεματικές ομάδες που αφορούσαν: α) την Παιδεία, β) τη Δικαιοσύνη και γ) την Εργασία.
Μέχρι το απόγευμα είχαν ακουστεί δεκάδες απόψεις καθώς όλοι οι σύνεδροι ακολουθώντας ευλαβικά τους κανονισμούς του συνεδρίου ανέπτυσσαν τους συλλογισμούς τους εντός τριών λεπτών.
Ωστόσο, πολλά ήταν τα πηγαδάκια στο περιθώριο του συνεδρίου στα περισσότερα από τα οποία συμμετείχε ο Σταύρος Θεοδωράκης προκειμένου να αφουγκραστεί τις απόψεις και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε.
Ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος οι οποίοι εξέφρασαν τις πολιτικές τους θέσεις για το παρόν και το μέλλον του κόμματος δίνοντας έμφαση στην ανάγκη σωστής οργανωτικής
συγκρότησης που θα θέσει τα θεμέλια διεύρυνσης και ανάπτυξης του Ποταμιού.
Το συνέδριο θα κλείσει τις εργασίες του την Κυριακή με την ανάδειξη των οργάνων του κόμματος.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...