Την ανάγκη σύγκρουσης με την κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους, το ρουσφέτι κα τον λαϊκισμό, αλλά και την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να φτιάξει την δική της Αναγέννηση, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού στο Λαύριο.
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική ιστορία του τόπου από το θάνατο του Καποδίστρια έως σήμερα υπογραμμίζοντας όλοι οι πρωθυπουργοί έως σήμερα έδιναν υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν και τελικά η κυρίαρχη ιδεολογία του ελληνικού κράτους έγινε ο τοπικισμός και το ρουσφέτι.
«Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει τον Διαφωτισμό που δεν πρόλαβε. Να φτιάξει την δική της Αναγέννηση»
είπε ο κ Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Παιδεία, ανθρωπισμός, άνοιγμα στον κόσμο, εδραίωση κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Ορθολογισμός.Πρέπει να συγκρουστούμε με το σάπιο καθεστώς των μετρίων, της αναξιοκρατίας, του φόβου, της κλειστής κοινωνίας».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρθηκε κατά του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού και ενός συστήματος «που προσπαθεί με ψέματα και μισές αλήθειες να κρατηθεί στην εξουσία». «Η δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό», είπε, σημειώνοντας ότι βασικοί πυλώνες της Ελλάδας πρέπει να είναι κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, νέο Δημόσιο - νέο παραγωγικό μοντέλο με προτάσεις που θα πηγάζουν από αρχές και αξίες και θα είναι πρακτικές, θετικές, να συμβάλουν στον διάλογο και στο μπόλιασμα διαφορετικών - θετικών προτάσεων.
Το Ποτάμι, είπε ο κ. Θεοδωράκης θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός «πατριωτικού σχεδίου δράσης, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εμπνεύσει την κοινωνία» για μία «εποχή του δυναμισμού, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας».
Σχετικά με τις μελλοντικές συμμαχίες ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης», «με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές» σημειώνοντας όμως και τις βασικές θέσεις του, όπως ένα νέο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, επανεξέταση των προνομίων και παροχών του πολιτικού συστήματος, εκδοτών και καναλαρχών, δραστική μείωση του υπουργικού συμβουλίου, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε κανείς να μην είναι χωρίς τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη, σταθερό και δίκαιο αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Και τέλος ως βασική προτεραιότητα έθεσε την απόδοση δικαιοσύνης στους πρωταγωνιστές των σκανδάλων.
Το κράτος, όπως είπε, δεν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία, ενώ κάνει ό, τι μπορεί για να περισώσει τα προνόμια των πολιτικών κυκλωμάτων.
Κατηγορώντας το παλαιοκομματικό σύστημα ως υπέρμαχο των συμφερόντων, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα μεγάλα θύματα, πρωτίστως τους ανέργους αλλά και στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που ζουν μέσα σε καθεστώς συνεχών υποχωρήσεων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε αρκετούς νέους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, ως «ένα συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά μετά τον εφαρμόζουν και πρώην υμνητών της δικτατορίας» ενώ αναφέρθηκε και στους «λαϊκιστές της αριστεράς» που «δεν είχαν ποτέ ενστάσεις για την εκτίναξη του χρέους» και «δεν έδωσαν ποτέ μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».
Επίσης τόνισε την ανάγκη να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη Ευρώπη επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το πιο σίγουρο λιμάνι του κόσμου».
Όπως τόνισε άλλο είναι η συμμαχία του Νότου και άλλο το σύμπτωμα μειονεξίας του Νότου.
Ο ίδιος είπε πως πρέπει να βρούμε κοινή γλώσσα με όλους τους Ευρωπαίους και επεσήμανε πως άλλο είναι η συμμαχία του Νότου και άλλο το σύμπτωμα μειονεξίας του Νότου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι υπάρχει τρόπος να επιβάλουμε και τα δικά μας πλάνα, φτάνει όμως να τα έχουμε πρώτα σχεδιάσει και να αποκτήσουμε συναίσθηση των δυνατοτήτων μας.
Τέλος χαρακτήρισε το Ποτάμι ως «κίνημα-Δούρειος ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο» και υπογράμμισε ότι: «Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες».
Τι θέλει το Ποτάμι:
Ένα νέο εκλογικό σύστημα. Αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.
Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν.
Το ίδιο και για τα προνόμια και τις παροχές σε εκδότες και καναλάρχες.
Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές.
Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό- Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.
Η Ελλάδα από την Ευρώπη ζητάει δίκαιη μεταχείριση. Έχει υποχρεώσεις - το κράτος έχει συνέχεια – αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέτει και την ανάπτυξη και το χρέος. Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κανείς στο δρόμο, κανείς χωρίς τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη.
Σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Που να ενισχύει την πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να ανταμείβει τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους με ισχυρά κίνητρα.
Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων θα πρέπει να δικαστούν.
Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις.
Ισχυρές και πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές.
Αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια.
Μητροπολιτικοί Δήμοι για να οργανώσουμε τη ζωή μας με βάση την πραγματικότητα και όχι τα τοπικά φέουδα.
Οι Περιφέρειες δεν είναι για να δοξάζουν τα κόμματα και να ασκούν εξωτερική πολιτική. Τα σκουπίδια είναι πρώτη προτεραιότητα και να το πούμε.
Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια και τα παιδιά μας. Όχι στις δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που καταλήγουν τελικά στην θάλασσα.
http://www.axiaplus.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου