Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας

Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου μήνα άνοιξε το δρόμο στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική ανατροπή. Μετά τις εκλογές η πρόταση για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας αποκτά νέα δυναμική και επικαιρότητα.


Η πρόταση για μια πλατιά δημοκρατική, προοδευτική και ριζοσπαστική συμμαχία για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία.
Η πρόταση για το νέο συνασπισμό εξουσίας αφορά το λαό. Τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τη νεολαία, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που συνθλίβεται σήμερα από την πολιτική
της κρίσης.

Απευθύνεται, παράλληλα, και σε πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς μισόλογα και παράλογα προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια και πολιτική αποφασιστικότητα από την πλευρά μας.

Απευθυνόμαστε, στις κινήσεις, τις συλλογικότητες και τους απλούς πολίτες, που χωρίς προκαταλήψεις, με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά, στήριξαν την υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Απευθυνόμαστε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

Στο ΚΚΕ. Γνωρίζουμε τις διαφορές μας. Δεν ζητάμε από κανέναν να απαρνηθεί τις θέσεις και τις αρχές του. Πιστεύουμε όμως ότι η κρισιμότητα των κοινωνικών συνθηκών απαγορεύει τις εμφύλιες αντιπαραθέσεις. Καλούμε το ΚΚΕ, με τις δικές του αρχές και θέσεις. να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου.
Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτά που μας συνδέουν στα κινήματα, στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, στην ανάγκη να σταματήσουμε την κοινωνική κατεδάφιση, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Στους Οικολόγους Πράσινους. Αυτά μας συνδέουν τόσο στα περιβαλλοντικά, όσο και στα κοινωνικά θέματα, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο δρόμος της ενότητας δεν αθροίζει δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών. Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ειλικρινή και καθαρή συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας.

Παρακολουθούμε, επίσης, τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο χώρο της ΔΗΜΑΡ. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν εγκαταλείπουν τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σ’ ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι.

Η ευρεία ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί σήμερα να διαμορφώσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής των Μνημονίων και της λιτότητας. Να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια πλατιά λαϊκή ενότητα, ικανή να φέρει την αναγκαία αυτοδυναμία και ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Γιατί, το να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων.

Η βάση αυτής της συνεννόησης πρέπει να είναι ένα κοινό πρόγραμμα αριστερής διεξόδου, που θα συσπειρώσει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως:
  • Η απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου και της λιτότητας, που διαλύει την εργασία και τη μεσαία τάξη.
  • Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
  • Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.
  • Η αναδιανομή του εισοδήματος.
  • Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
  • Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
  • Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευθύνη της πρώτης πολιτικής δύναμης θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...