Κάλεσμα προς τους πολίτες να στηρίξουν το «Ποτάμι» απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «άλλα πράγματα μπορεί να επιβάλει ένα Κίνημα του 6% και άλλα ένα Κίνημα του 12 ή του 18%».
Από το βήμα ιδρυτικού συνεδρίου, ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που θέτει «το Ποτάμι» για ενδεχόμενη είσοδο σε κυβερνητικά σχήματα, σημειώνοντας πως γενικά η παράταξη θα συνεργαστεί με αυτούς που «θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές».
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το κόμμα «δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες» και θα λειτουργήσει με βάσει «θέσεις και αξίες».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «το Ποτάμι» ζητά να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα του χρέους και της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο» το «‘αναπτυξιακό μέρισμα’ που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης».
Επισήμανε επίσης πως το Ποτάμι είναι υπέρ της «αξιολόγησης και της αξιοκρατίας» σε «όλες τις δημόσιες θέσεις», αλλά και την αποκέντρωσης των εξουσιών της αυτοδιοίκησης, ώστε δήμοι και περιφέρειες να αποφασίζουν «από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια».
Ειδικά για τα απορρίμματα, τόνισε πως αποτελούν «πρώτη προτεραιότητα», όπως και το να τεθεί τέλος στις «δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που καταλήγουν τελικά στην θάλασσα».
Στρέφοντας το βλέμμα προς τους ψηφοφόρους, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ωστόσο πως όλα εξαρτώνται από το «εκλογικό αποτέλεσμα», επισημαίνοντας ότι οι 400.000 ψηφοφόροι των Ευρωεκλογών είναι «πολύ λίγοι για να αλλάξει αυτή η χώρα».
«Ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει. Θέλει να αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας; Θέλει να τους προσφέρει δεκανίκια ή θέλει κάποιος να τους συνεφέρει;», κατέληξε.
Το Ποτάμι, είπε ο κ. Θεοδωράκης «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας», «να μπει το συμφέρον των πολλών πάνω από το συμφέρον της πολιτικής φαμίλιας» επισημαίνοντας ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός - η κόλα - του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος» και ότι δεν έχει σημασία «αν δηλώνεις «δεξιός» ή «αριστερός», αν τάζεις κοινωνία «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», όταν μέσα σου κυριαρχεί ο πολιτικός κοτζαμπάσης και όλους τους βλέπεις σαν ψηφοφόρους -πελάτες ή σαν ψηφοφόρους – εχθρούς».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης «με το σάπιο καθεστώς των μετρίων, της αναξιοκρατίας, του φόβου, της κλειστής κοινωνίας» σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να φτιάξει την δική της Αναγέννηση» γι αυτό και το “Ποτάμι" μιλά για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και όχι της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, ενός παλαιοκομματικού συστήματος που δεν θέλει «να επεξεργαστεί λύσεις, να πει την αλήθεια και καταφεύγει στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός «πατριωτικού σχεδίου δράσης, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εμπνεύσει την κοινωνία» για μία «εποχή του δυναμισμού, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας».
«Το κράτος», όπως είπε, «δεν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία, ενώ κάνει ό, τι μπορεί για να περισώσει τα προνόμια των πολιτικών κυκλωμάτων». Κατηγορώντας το παλαιοκομματικό σύστημα ως υπέρμαχο των συμφερόντων, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα μεγάλα θύματα, πρωτίστως τους ανέργους αλλά και στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που ζουν μέσα σε καθεστώς συνεχών υποχωρήσεων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε αρκετούς νέους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, ως «ένα συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά μετά τον εφαρμόζουν και πρώην υμνητών της δικτατορίας» ενώ αναφέρθηκε και στους «λαϊκιστές της αριστεράς» που «δεν είχαν ποτέ ενστάσεις για την εκτίναξη του χρέους» και «δεν έδωσαν ποτέ μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».
http://newpost.gr/