Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής: Κάμερον εναντίον όλων και στο βάθος λιτότητα


Ο Γιούνκερ, θα προταθεί προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρόεδρος της Επιτροπής. Αυτή όμως η απόφαση απειλεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στο εσωτερικό της Ένωσης αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ.Κάμερον έχει προειδοποιήσει ότι είναι κάθετα αντίθετος με την επιλογή του κ.Γιούνκερ που τον θεωρεί ακραίο φεντεραλιστή και κατά συνέπεια αντίθετο προς τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Μ.Βρετανίας μέσα στην Ένωση. Την πρόταση για τον κ.Γιούνκερ θα την κάνει τυπικά ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου (κορυφής) Χέρμαν βαν Ρομπάι και όλα δείχνουν ότι η εισήγηση του αυτή θα γίνει δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοτικών πρωθυπουργών. Είναι πολύ πιθανόν ο κ.Κάμερον να ζητήσει, για εσωτερικούς
πολιτικούς λόγους, την διεξαγωγή ψηφοφορίας μολονότι γνωρίζει ότι θα την χάσει. Αν αυτή η πρόβλεψη υλοποιηθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της Κοινότητας που ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν επιλέγεται ομόφωνα από τους πρωθυπουργούς αλλά με ειδική(ενισχυμένη) πλειοψηφία ,όπως προβλέπει η κοινοτική Συνθήκη.

Απομονωμένος ο βρετανός πρωθυπουργός

Το περίεργο είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός προτιμά την απομόνωση, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν μόνο με την εσωτερική πολιτική και την μεγάλη νίκη του ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ. Τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προαναγγέλλουν από μέρες τη διπλωματική ήττα του Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής, τον οποίο χαρακτηρίζουν ταπεινωμένο, περιθωριοποιημένο και με έλλειψη καθαρής ματιάς και δεν βρίσκουν πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς για να αναρωτηθούν πώς θα ξαναεμφανιστεί και πάλι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του το εξηγούν με την άπωσή του να δώσει περισσότερες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κοινοτικοί διπλωμάτες εκτιμούν πάντως ότι η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να δώσει τελικά τη συναίνεσή της υπό τον όρο ικανοποίησης άλλων αιτημάτων της στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής ή της αλιείας, αλλά δεν θα ενέδιδαν ποτέ Βερολίνο και Παρίσι. Αρα, το συμβούλιο θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια ψήφο υψηλού ρίσκου, αν και οι Βρυξέλλες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να κλείσει η εκκρεμότητα της υποψηφιότητας Γιούνκερ για να προχωρήσει και η στελέχωση της νέας Κομισιόν.

Λιτότητα μέχρις εσχάτων

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Δαράτος, μαζί με την εκλογή του νέου προέδρου της Επιτροπής οι 28 ηγέτες θέλουν να υιοθετήσουν και ένα κείμενο με το οποίο θα καθορίζουν περιοριστικά τις προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν την επόμενη πενταετία. Και στο σημείο αυτό εντοπίζονται πολλά και αντιφατικά μεταξύ τους ζητήματα .Και τούτο επειδή οι κοινοτικοί ηγέτες ακολουθώντας την άποψη της Γερμανίας θα πρέπει στο κείμενο των προτεραιοτήτων τους να θέσουν για μιαν ακόμη φορά ζητήματα συνέχισης των πολιτικών δημοσιον ομικής εξυγίανσης-λιτότητας μολονότι γνωρίζουν ότι η επίσημη θέση του νέου Ευρ. Κοινοβουλίου είναι πως δεν θα εγκρίνει το νέο πρόεδρο της Κομισιόν στις 28 Ιουλίου αν το πρόγραμμα της νέας Επιτροπής που αυτός θα του υποβάλει προς έγκριση δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία των ευρωπαίων πολιτών για αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική με εγκατάλειψη της λιτότητας και με έμφαση σε πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης και απορρόφησης της ανεργίας.
Ο κ.βαν Ρομπάι θα παρουσιάσει στους πρωθυπουργούς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα δίνει, με προτάσεις για δράσεις , προτεραιότητα στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση , την προώθηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Κανένας στις Βρυξέλλες δε πιστεύει στα θαύματα. Οι προτάσεις του κ.βαν Ρομπάι θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις οδηγίες που του έχει δώσει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Με άλλα λόγια μόνο μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση δηλαδή την λιτότητα, θα έλθει μια υγιής ανάπτυξη.
Αντίθετα, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι που μόνο αριστερός η σοσιαλιστής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, έχει τονίσει και θα το πει και στη διάρκεια του συμβουλίου κορυφής, ότι θα πρέπει να εξετάσει η Ευρώπη για ποιους λόγους δεν προσελκύει επενδύσεις μολονότι έχει ισοπεδώσει το κόστος εργασίας ,ότι άλλο πράγμα η λιτότητα που έχει οδηγήσει σε μόνιμη ύφεση τις οικονομίες της ευρωζώνης και άλλο μια πολιτική που ισορροπεί ανάμεσα στην δημοσιονομική εξυγίανση και τις παραγωγικές επενδύσεις που σήμερα δεν υπάρχουν σε συνδυασμό με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα δίνει έμφαση στην κοινωνική διάσταση τους που σήμερα είναι ανύπαρκτη. Ο κ.Ρέντσι υποστηρίζει ότι, ναι μεν έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι κατάρρευσης της ευρωζώνης αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξανακάνουν την εμφάνιση τους αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα.
Είναι πολύ δύσκολο να ακουστεί η φωνή της Ιταλίας μαζί με αυτή της Γαλλίας σ αυτό το ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής στο οποίο για μια ακόμη φορά η μεγάλη πλειοψηφία των κοινοτικών ηγετών θα ακολουθήσουν σαν σκυλάκια τις ειλημμένες εκ των προτέρων αποφάσεις του αφεντικού τους, της Γερμανίας, που επιμένει πως υπάρχουν μέτρα και δράσεις για ανάκαμψη που τις προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει πάντως να περιμένουμε και κάποια ,επιτέλους ,αντίδραση μπροστά σ' αυτή την οικονομική και κοινωνική καταστροφή και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που θέλει να ζητήσει ένα πενταετές ευρωπαικό πρόγραμμα παραγωγικών επενδύσεων.Όσο η Γερμανία θα επιμένει στην αποτυχημένη συνταγή για ταυτόχρονη δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη , δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...