Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΕΣ ΕΩΣ… ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

paralia-thumb-medium

Πάνω από 75 στους 100 Έλληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές, επισημαίνει το ΙΝΚΑ, βάσει στοιχείων πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας. Σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, τα έξοδα για 15 ημέρες διακοπών αγγίζουν τα 2.700 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.
Την περαιτέρω μείωση του χρόνου διακοπών της ελληνικής οικογένειας επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ: «Περισσότεροι από 75 στους 100 ‘Έλληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Δεν θα πάνε ούτε σε εξοχικό καθώς στην ερώτηση εάν θα κάνετε διακοπές φέτος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κύρια απάντηση ήταν: πλάκα μας κάνετε!…»

Η πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ πραγματοποιήθηκε από τις 2 Ιουνίου έως τις 16 Ιουνίου, με τη
μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 791 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές το 2014.
- Πάνω από το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν, ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.
Οι λόγοι για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι κυρίως οικονομικοί (75%), αλλά και η επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (15%). Επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλους λόγους επικαλέστηκε το 10% των ερωτηθέντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, οι ελάχιστοι που θα πάνε διακοπές (25%) δηλώνουν σε ποσοστό 40% πως οι διακοπές τους θα διαρκέσουν το πολύ πέντε ημέρες, ενώ οι περισσότεροι θα επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους.
Οι Έλληνες διαμένουν:
- σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 40%,
- σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
- σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.
Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.
Κατά το 2014, θα πραγματοποιήσει:
- 4ήμερες διακοπές το 40%,
- 7ήμερες διακοπές το 25%,
- 10ήμερες το 20%,
- 15ήμερες το 13% και
- 20ήμερες μόλις το 2%.
Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, (ανεργία, ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, – δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων ,επιδομάτων αδείας) σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία, αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων, όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.
Παράλληλα, εξαφανίστηκε και η γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ).
Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με 80%, των προτιμήσεων, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%.
Οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος αναμένεται να μειωθούν σε ποσοστό περίπου 52%.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...