Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Τα σενάρια του ανασχηματισμού


Η αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έχει αρχίσει, αφού πλέον και κυβερνητικές πηγές τον τοποθετούν «εκτός απροόπτου» για τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός θα το περάσει με τους στενούς του συνεργάτες και σε επικοινωνίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο -με τον οποίο ενδέχεται να συναντηθούν- προκειμένου να συζητήσει τις επιλογές για τη νέα κυβέρνηση.
Υπάρχει πάντως και η άποψη, ότι «η προεργασία θα γίνει αλλά, αν καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμη, μην εκπλαγείτε».
Το «κλειδί» του ανασχηματισμού πάντως είναι η θέση του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετακινείται στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η καταλληλότητα του Χ. Λαζαρίδη για το ΥΠΟΙΚ

Για το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος θεωρείται ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς γνωρίζει τα οικονομικά θέματα και ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης, τα τελευταία δύο χρόνια.
Επιπλέον, είναι από τους λίγους ανθρώπους που μπορεί να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Στουρνάρα για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι το μείζον θέμα της χώρας, κατά τρόπο μάλιστα που να μην έχει τριβές με το νέο διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος, επίσης από τη νέα του θέση, θα διαδραματίσει ρόλο στα οικονομικά πράγματα. Ακόμη, τον γνωρίζει η τρόικα και ο Σόιμπλε και δεν θα χρειαστούν συστάσεις.
Ο Λαζαρίδης έμεινε εκτός κάδρου το τελευταίο δεκαπενθήμερο, που οργιάζουν οι φήμες. Πάντως, έχουν απορριφθεί να αναλάβουν το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο ο Σταύρος Παπασταύρου, όπως και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
Παρομοίως απορρίφθηκε και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ακούστηκε για λίγες ώρες. Είναι εξίσου αμφίβολο αν θα παραμείνει γεικότερα στην κυβέρνηση, μετά το σημερινό ραντεβού του Σαμαρά με την αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη.
Αν η κυρία Μπακογιάννη μπει στην κυβέρνηση ή πάρει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ, τότε ο Μητσοτάκης θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αφού δύο κρατικοί αξιωματούχοι από την ίδια οικογένεια δεν χωρούν, όταν μάλιστα και ο γιός της Μπακογιάννη είναι περιφερειάρχης.
Εκτός κυβερνητικού συνασπισμού
Για τις άλλες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Φαίνεται πάντως να μετακινούνται από τα υπουργεία τους ή να μένουν εκτός κυβέρνησης οι Θανάσης Τσαυτάρης από το Γεωργίας, Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και Άδωνις Γεωργιάδης από το Υγείας. Ίσως εξηγείται από το ότι είναι τρεις τομείς, στους οποίους διαπιστώθηκε υστέρηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Εκτός κυβέρνησης φαίνεται να μένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Επίσης, την έξοδο βλέπει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Εντός κυβερνητικού σχήματος
Στη θέση τους μένουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Εθνικής Άμυνας, Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας ενώ η θέση του αναπληρωτή φαίνεται να καλύπτεται από τον Βασίλη Κικίλια.
Το πόσες θέσεις θα πάρει το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από τι συζητήσεις που θα έχει ο Σαμαρας με τον Βενιζέλο. Φαίνεται πάντως ότι παραμένει στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και η Φώφη Γεννηματά, ενώ είναι πιθανή η είσοδος του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Τέλος, δεν είναι σαφές αν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης συγκαταλέγονται στο ΠΑΣΟΚ ή στους ανεξάρτητους, προκειμένου να ενισχυθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...