Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Μένει ή φεύγει ο Ανδρουλάκης από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ;

androulakisnikos

Με το κόμμα να οδεύει σε συνέδριο, το οποίο όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως ζητούν ιστορικά στελέχη του, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, αλλά και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θάνος Μωραΐτης, ή ιδρυτικό συνέδριο μίας ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης με τη συνεργασία πολλών ακόμα κομμάτων και κινήσεων, το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει και οργανωτικά θέματα. Ήδη, δε, ακούγονται τα πρώτα ονόματα για να διαδεχθούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στη θέση του γραμματέα.

Ο ίδιος πάντως, σε μία αμφίσημη δήλωσή του χθες (Βήμα FM) δεν ξεκαθάρισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα ή θα την προτιμήσει έναντι αυτής του ευρωβουλευτή. Έριξε έτσι ακόμα περισσότερο νερό στον μύλο των φημολογιών για την διαδοχή του. Το όνομα που κυρίως ακούγεται στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη, είναι αυτό του Κυριάκου Πιερρακάκη, που όμως εκπροσωπεί την «αντίπαλη ομάδα» αυτής του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και θεωρείται βέβαιο πως σε μία τέτοια περίπτωση, θα είχε αφενός τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου, όπως λέγεται, μιας "παλιάς καραβάνας" της Χαρ. Τρικούπη, επί εποχής Σημίτη, του Θόδωρου Τσουκάτου που φαίνεται ότι παρασκηνιακά επαναδραστηριοποιείται. Ο ίδιος πάντως, ο κ.Πιερρακάκης, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα δεχόταν να αναλάβει ένα τέτοιο αγώνα, διεκδίκησης της θέσης του γραμματέα, λίγο μετά τις ευρωεκλογές και ενώ οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ -στους οποίους σήμερα φέρεται να επικρατεί ο Νίκος Ανδρουλάκης- θα είναι εναντίον του, ή εναντίον του …Ευάγγελου Βενιζέλου. Άλλα πάλι στελέχη, μιλώντας για μία έκτακτη κατάσταση κατά την οποία επιβάλλεται μία «βαρβάτη ανασυγκρότηση» του χώρου, προτείνουν την εύρεση ενός ανθρώπου με χαρακτηριστικά σαν αυτά του Δημήτρη Ρέππα, ήτοι την εμπειρία, την ικανότητα, τη νηφαλιότητα και το χαμηλό προφίλ του. Κάτι όμως, που θα συνιστούσε όπως λέγεται «πισωγύρισμα» μετά την ανανέωση που σηματοδότησε η επιλογή του 33χρονου Νίκου Ανδρουλάκη στο προηγούμενο συνέδριο.
Στην πραγματικότητα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φέρεται διατεθειμένος να τους κάνει την χάρη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του matrix24.gr, ο κ.Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα, τουλάχιστον ως τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, οπότε και αρχίζει ουσιαστικά η θητεία του ως ευρωβουλευτής. Έτσι, χωρίς να τους κάνει ούτε την χάρη να παραιτηθεί από τη θέση του στις Βρυξέλλες –αυτό, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν- θα έχει δρομολογήσει απολύτως το επικείμενο συνέδριο, που ήδη προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.
Σε αυτή την προοπτική, αντιδρούν –ως αναμενόταν- άλλα στελέχη που επιθυμούν την πορεία προς το συνέδριο με άλλον γραμματέα. Ως επιχείρημα δε, αντιπαραβάλλουν το πάντα ανοιχτό ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε μία τέτοια πρόκληση, άρα οι εξελίξεις στο εσωτερικό του θα πρέπει να επιταχυνθούν.
Η ερώτηση όμως για την διάδοχη κατάσταση τους βρίσκει απροετοίμαστους. Μη έχοντας τι να προτείνουν, παραπέμπουν σε μία συνάντηση που θα πρέπει να κάνει για το θέμα ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να τοποθετηθεί πιθανώς ο ίδιος στο μέλλον για τον «καταλληλότερο» νέο γραμματέα.
Μία τέτοια συνάντηση όμως, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις. Αιτία, το γεγονός ότι ο κ.Ανδρουλάκης επί της ουσίας πιέστηκε για να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής, προκειμένου να προσδώσει κύρος στη διαδικασία εκ της θεσμικής θέσεώς του, για αυτό και πήρε ως «αντάλλαγμα» τότε την παραμονή του στη θέση του γραμματέα κατά την προεκλογική περίοδο. Φρόντισε άλλωστε, και όχι τυχαία, να το θυμίσει μόνος του χθες, όταν ερωτηθείς για το αν θα παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι θα τοποθετηθεί επ’ αυτού αφού βγουν τα επίσημα αποτελέσματα, θυμίζοντας όμως με νόημα ότι «πήρα μία απόφαση να στηρίξω το κόμμα σε μία κρίσιμη στιγμή και δεν θυμάμαι να υπάρχει προηγούμενο εν ενεργεία γραμματέα που να πηγαίνει στον σταυρό σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή». Κατόπιν τούτου, γιατί να μην μείνει γραμματέας και κατά την …μετεκλογική περίοδο, αφού ουσιαστικά καθήκοντα ευρωβουλευτή αναλαμβάνει το φθινόπωρο;
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να υπενθυμίσει κανείς πως τυχόν νέος γραμματέας του κόμματος δεν μπορεί να οριστεί. Αντίθετα, μπορεί απλά και μόνον να προταθεί, ή και να διεκδικήσει ο ίδιος την εκλογή του μέσα από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Αυτή είναι και η μόνη αρμόδια να τον εκλέξει…
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Με… Σοσιαλδημοκρατικό αέρα για τις Ευρωεκλογές – Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Ευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό αέρα θέλει να δώσει σ’ αυτές τις ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ετοιμάζεται να «οργώσει» και πάλ...