Ακόμα και η λύση της επαναγοράς από το κράτος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που βρίσκονται σήμερα στα χέρια του Ι. Σάφα μαζί με τα υποβρύχια που περιμένει εδώ και χρόνια το Πολεμικό Nαυτικό, πιθανόν να αποτελεί τη μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους στρατιωτικούς συντάκτες.
To newpost.gr είχε αναφερθεί στο θέμα με σχετικό δημοσίευμα στις 13 Νοεμβρίου του 2013. Ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι επιχειρείται να υπάρξει μία συνεννόηση αυτή την περίοδο με τον σημερινό ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει 2,7 δισ. ευρώ για την προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων τύπου
214 και δύο υποβρύχιων τύπου 209 έχουμε πάρει μόνο ένα, το «Παπανικολή».
Ο Δ. Αβραμόπουλος όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να του δώσει 70 εκατ. ευρώ και να μας παραδώσει τα άλλα τρία υποβρύχια τα οποία και είναι έτοιμα. Ο Σάφα όμως αυτή τη φορά ζήτησε 170 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος ο κ. Σάφα αλλάζει συνεχώς τις διεκδικήσεις του.

Νέα νομοθεσία για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα «ΑΩ»

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος ανάφερε ότι θα υπάρξει ένα νέο θεσμικό περιβάλλον ώστε η οποιαδήποτε μελλοντική προμήθεια οπλικών συστημάτων να γίνεται με απολύτη διαφάνεια και να μην αφήνονται περιθώρια για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος ή για άλλες παράνομες πράξεις.
Ταυτόχρονα στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπεται και η παροχή δυνατότητας στα Γενικά Επιτελεία να προβαίνουν σε αγορές ανταλλακτικών κόστους έως και 400.000 ευρώ καθώς είναι αδιανόητο να πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για να αγοραστεί μία βίδα η οποία μπορεί να λείπει απο ένα μαχητικό και η έλλειψη αυτή να το καθηλώνει στο έδαφος για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Δηλαδή για ένα ανταλλακτικό αξίας μερικών ευρώ να αχρηστεύεται ένα οπλικό σύστημα δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης σε αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα υπάρξει για τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αναφέρονται στα αντισταθμιστικά ωφελήματα (αξίας εκατοντάδων ευρώ ) τα οποία θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια από τις προμηθεύτριες εταιρίες οπλικών συστημάτων στη χώρα μας αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Η νέα νομοθεσία θα έρθει τώρα να τις υποχρεώσει τις εν λόγω εταιρίες να τα καταβάλλουν αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που έως σήμερα υπάρχουν μόνο στα... χαρτιά.

Η Δικαιοσύνη δεν θα σταματά ούτε στο εθνικό απόρρητο

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δόθηκε η εντολή να παρέχεται κάθε διευκόλυνση στις έρευνες της Δικαιοσύνης για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μέχρι σήμερα σε ορισμένα προγράμματα που χαρακτηρίζονταν εθνικά απόρρητα δεν επιτρέπονταν στη Δικαιοσύνη να πραγματοποιήσει έρευνα.
Ο κ. Αβραμόπουλος το θεωρεί αυτό αδιανόητο. «Δεν μπορεί να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» , όπως συγκεκριμένα είπε.

Για τις κρίσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , όπως ήταν και αναμενόμενο, δεν άνοιξε τα «χαρτιά» του για τις επικείμενες κρίσεις σε ανώτατο επίπεδο. Διαμήνυσε πάντως όμως προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει καμία είδους παρέμβαση.
Οι κρίσεις θα γίνουν με απόλυτη αξιοκρατία και μόνο χωρίς καμία είδους παρέμβαση.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Σε σχετική ερώτηση για την αυξανόμενη προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο μετά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο τα Θεοφάνεια, απάντησε ότι κακώς συνδέονται αυτά τα δύο και πως σαν υπουργός αλλά και σαν πολιτικός δεν είναι σε καμία περίπτωση «φοβικός».
Εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ισχύ και στη μαχητικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων . Σε κάθε παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας από την Άγκυρα υπάρχει και απάντηση από την Ελλάδα. Όλα τα εχθρικά αεροσκάφη αναγνωρίζονται αμέσως. «Δεν προλαβαίνουν οι Τούρκοι να ξεμυτίσουν και οι Έλληνες πιλότοι είναι ήδη στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το νόμο «περί ευθύνης υπουργών»

Για την ύπαρξη του νόμου περί ευθύνης υπουργών δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του και δήλωσε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ότι πρέπει να αλλάξει το συντομότερο αυτό το καθεστώς. Να θυμίσουμε ότι με τον περιβόητο αυτό νόμο απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους οι εκάστοτε υπουργοί. Για την κατάργηση αυτού του νόμου χρειάζεται ,όμως, συταγματική αναθεώρηση.
http://newpost.gr