«Εάν θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», προκειμένου να καλύψει η Ελλάδα το νέο χρηματοδοτικό κενό του 2015-16, «η δικαιούχος χώρα πρέπει να υπογράψει Μνημόνιο», είναι η αποκαλυπτική δήλωση του εκπροσώπου του ESM στο in.gr. Οι εξελίξεις στη συμφωνία με την τρόικα, τινάζουν στον αέρα τα κυβερνητικά σχέδια ενόψει διπλών εκλογών και φέρνουν ακόμη πιο κοντά την πιθανότητα τριπλής εκλογικής αναμέτρησης, παρ΄ ότι σήμερα με δηλώσεις του ο Γραμματέας της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκος, απέκλεισε με δηλώ σεις του ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κυβέρνηση βλέπει τον «άσσο» με τον οποίο θα πήγαινε στις εκλογές , δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα και την εξασφάλιση της επόμενης δόσης, να «καίγονται» εάν δεν δοθούν εγκαίρως τα χρήματα της δόσης όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν και στον οποίο αναγκάστηκε να απαντήσει σε αυστηρό ύφος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Βενιζέλος, ότι δεν αποτελεί θέμα αρμοδιότητας της Κομισιόν. Το κυριότερο διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν πρέπει να την πιέσουν άλλο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας ως υποψήφιος στην Ευρώπη, «καραδοκούν» πριν από τις ευρωεκλογές, με εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν όλη την Ευρώπη και να θέσουν σε κίνδυνο και τις προσωπικές τύχες των ίδιων των διαπραγματευτών. Όχι βέβαια να αναδειχθεί το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πρώτη θέση, αλλά να οι Νεοφιλελεύθεροι (Μέρκελ, Σόιμπλε, Μπαρόζο) την πλειοψηφία...
Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση που επικαλούνται σήμερα τα «ΝΕΑ», είναι ότι θα δοθεί στα τέλη Μαρτίου στην Ελλάδα (δηλαδή ακριβώς πάνω στις διπλές εκλογές) από το Eurogroup υπερ-δόση ύψους 11 - 16 δισ. ευρώ . Ωστόσο, εάν θεωρείται δεδομένη η υπογραφή νέου Μνημονίου από τη χώρα μας, τότε η υπερδόση, δεν μπορεί να αποδώσει προεκλογικά τα αναμενόμενα. Μόνη διέξοδος αποτελεί η λήψη μεν των μέτρων που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ και υιοθετεί η τρόικα, αλλά η παρουσίασή τους να λάβει επικοινωνιακά τον χαρακτήρα αποκλειστικά των «διαρθρωτικών αλλαγών» για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Υπό αυτή την έννοια, η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ σήμερα, ότι εάν υπάρξει νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, θα πρέπει η χώρα να πραγματοποιήσει πρώτα εθνικές εκλογές, δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα τη στάση της, καθώς τα προτεινόμενα από τον ΟΟΣΑ μπορούν αν μη χαρακτηρισθούν ως μέτρα, αλλά ως «εξυγίανση», με την οποία συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ ως γενική πολιτική θεώρηση.
Από την Αλεξανδρούπολη ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Παπαμιμίκος, είπε μια εξέλιξη τριπλών εκλογών τον Ιούνιο, «θα ανέκοπτε την ανοδική τροχιά που έχει εισέλθει η χώρα και τις όποιες θυσίες έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί από τους πολίτες» και ότι «η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση της τελικής διαπραγμάτευσης, η οποία και θα απαγκιστρώσει την χώρα από το μνημόνιο».
Ωστόσο, παρ΄ότι και η ΝΔ και ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ευρώπης κ. Σβόμποντα, έκαναν λόγο για την μελλοντική απαγκίστρωση της Ελλάδας από τα Μνημόνια, ένα νέο Μνημόνιο με άλλο όνομα, έρχεται...
http://www.eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου