Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Προσωπικά ο Κουβέλης, στον πόλεμο ΔΗΜΑΡ –ΠΑΣΟΚ για τον κεντρώο χώρο!

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ για τον προοδευτικό χώρο. Συνέντευξη Φ. Κουβέλη στο Πρώτο Θέμα, σχόλιο Οδ. Κωνσταντινόπουλου στο Έθνος.

Σε «πόλεμο» βρίσκονται οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ για τον κεντρώο προοδευτικό χώρο. «Ας το καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ – στην πολιτική δεν χωρούν κυριότητες και επικαρπωτές», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, την ίδια ημέρα που ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει: «H δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης είναι απόφασή μας... Δεν μας ταιριάζει η λογική του μικρού και αδύναμου εταίρου».
Ακριβώς την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο πιο αδύναμο από την ίδρυσή του, σημείο, η ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να απαντήσει στην πρόκληση δημιουργίας της «Κίνηση 58» (στην οποία εντάχθηκαν στελέχη της, παρ΄ οτι ως Κίνηση αποφάσισε να στηρίξει στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ) και των δηλώσεων Βενιζέλου για τη συνεργασία
Κουβέλη- με Σβόμποντα στις ευρωεκλογές. Είναι σαφές πως η ΔΗΜΑΡ εκτιμά πώς έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει εάν συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και έτσι βγαίνει μπροστά για τη δημιουργία «τρίτου πόλου» του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με επικεφαλής την ίδια και προφανώς, χωρίς το ΠΑΣΟΚ
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, σκληραίνοντας τη στάση του σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο «Πρώτο Θέμα» προειδοποιεί με διαγραφή τους συμμετέχοντες στην Κίνηση 58. Απαντά χαρακτηριστικά:
Για το ΠΑΣΟΚ και τις Ευρωεκλογές
«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχασε την ψυχραιμία της. Ο κ. Σβόμποντα δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στηρίζουν, εν όψει ευρωεκλογών, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο. Το κάνουν ήδη στην περίπτωση της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και όπου αλλού υπάρχουν περισσότερα του ενός κόμματα που τοποθετούνται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Εν πάση περιπτώσει – ας το καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ – στην πολιτική δεν χωρούν κυριότητες και επικαρπωτές. Το ποιος δικαιούται να ομιλεί στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας, αλλά ιδεολογικής και πολιτικής συνέπειας».
Εκτός ΔΗΜΑΡ όσοι στηρίζουν την Κίνηση 58
Ερωτηθείς για τη στάση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ που μετέχουν στην Κίνηση 58 ο κ. Κουβέλης απαντά:
«Στο συνέδριό μας λάβαμε αποφάσεις με μεγάλη πλειοψηφία και διαμορφώσαμε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Αυτές οι αποφάσεις μας δεσμεύουν όλους ... Βεβαίως στη ΔΗΜ.ΑΡ. όσοι μειοψηφούν διατηρούν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να εκφράζουν δημόσια τη διαφορετική τους άποψη.
Πιστεύω όμως ότι η απόφαση της Κίνησης των 58 να κατέλθουν στις ευρωεκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη από όλους .
Πρόκειται προφανώς για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜ.ΑΡ».
Ερωτηθείς εάν φοβάται αποχωρήσεις από τη Δημοκρατική Αριστερά εν όψει ευρωεκλογών, ο κ. Κουβέλης εκτιμά πώς «δεν θα υπάρξει αποχώρηση κάποιων μελών μας, εκτιμώ όμως ότι αν συμβεί θα αφορά μόνον έναν ελάχιστο αριθμό».

ΠΑΣΟΚ: Ο τρίτος πόλος είναι δική μας απόφαση
Σε παρέμβασή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει για τη ΔΗΜΑΡ χωρίς να τη μνημονεύσει ονομαστικά, στην εφημερίδα «Έθνος»:
«H δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης είναι αποφασή μας. Είναι η επιλογή για τη χώρα, ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό και ρυθμιστικό ρόλο με την παρουσία μας και όχι με την απουσία μας. Δεν μας ταιριάζει η λογική του μικρού και αδύναμου εταίρου. Είναι η επιλογή μας για την Ελλάδα του Μέλλοντός μας. Είναι η παράταξη που ενώνει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και όχι ΄΄τόπος΄΄ επίλυσης προσωπικών στρατηγικών και ανομολόγητων πολιτικών σκέψεων για το μέλλον. Προϋπόθεση ο αλληλοσεβασμός και η ειλικρίνεια από όλους. Οι πολιτικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα, η συνδιάσκεψη και εάν ο τρόπος επιλογής είναι ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους την δημιουργία της παράταξης, και θα το πράξουν. Το κοινωνικό κέντρο που κράτησε όρθια τη χώρα μας παρακολουθεί και δηλώνει προσωρινά αναποφάσιστο, περιμένει το αυτονόητο να προχωρήσουμε αποφασιστικά».
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...