Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Δημοσκόπηση: Ιστορικό συμβιβασμό Αριστεράς- Δεξιάς θέλουν οι Ελληνες

Δημοσκόπηση: Ιστορικό συμβιβασμό Αριστεράς- Δεξιάς θέλουν οι Ελληνες
Υπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού εμφανίζονται οι Ελληνες ψηφοφόροι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν υπέρ του συμβιβασμού Αριστεράς και Δεξιάς προκειμένου να συγκυβερνήσουν.
Υπέρ του μεγάλου κυβερνητικού συμβιβασμού είναι το 58% των πολιτών, ενώ το 39% διαφωνεί, ενώ η συγκεκριμένη τάση διαπερνά όλο το κομματικό φάσμα. Συγκεκριμένα, με αυτό το ενδεχόμενο συμφωνεί το 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 45% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, θετικά απαντά το 79% της ΔΗΜΑΡ, το 64% του ΠΑΣΟΚ, το 59% των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 45% της Χρυσής Αυγής και το 34% του ΚΚΕ.

Ακόμη, όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειοψηφία των πολιτών (61%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ το 36% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η ίδια δημοσκόπηση της Metron Analysis έχει ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, καθώς το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί χρήσιμη τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας το νέο έτος, το 47% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη από τη χρονιά που έφυγε. Το 28% απάντησε ότι θα είναι ίδια, ενώ το 23% ότι θα είναι καλύτερη.
Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ και στις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα έναντι της ΝΔ.
Στη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά είναι στο 0,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 22,2% έναντι 21,6% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 7,7% και έπονται το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3% και η ΔΗΜΑΡ με 3,2%.
Οσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 37% μαζί με τις ευρωεκλογές και το 16% με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το 33% θεωρεί πιο αξιόπιστο ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι 27% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 57% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το κατάλληλο επιτελείο στελεχών για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Το 67% μάλιστα δηλώνει πως δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.
Στην έρευνα της Metron Analysis για το Εθνος της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,8% συγκεντρώνοντας 20,5% έναντι 19,7% της ΝΔ. Ακολουθεί η ΧΑ με 6,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από το 31% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 52% εκτιμά πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής είτε με μικρή, είτε με μεγάλη διαφορά.
Το 59% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων.
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...