Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται,ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεών του, του αγώνα του και της αγωνίας του σε άλλους

Το μεγάλο θέμα που απασχολεί κάθε οικογένεια είναι η ανεργία. Αποφασίσαμε να συγκροτηθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Relaunching Europe» με θέμα: «Νέες ιδέες για έξοδο από την κρίση»
Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου πριν από οποιοδήποτε άλλο χαιρετισμό, να ευχαριστήσω τον Hannes Swoboda για τη σημερινή του παρουσία εδώ και στο πρόσωπό του να ευχαριστήσω όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που αποφάσισαν να οργανώσουν εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την πόλη που γεννήθηκα, την εκλογική μου περιφέρεια, αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση, μια από τις πρώτες που οργανώνονται πανευρωπαϊκά, προκειμένου να παρουσιαστεί η νέα πρόταση για την Ευρώπη, η νέα σοσιαλιστική και προοδευτική αφήγηση για την
Ευρώπη.
Hannes σε ευχαριστώ επίσης για την εμπιστοσύνη που εξέφρασες προς την Ελλάδα ως περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εξάμηνο αυτό.
Δεν είναι επιλογή, είναι καθήκον η άσκηση της Προεδρίας. Πολλοί ρωτούν, πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα που αναζητά βοήθεια από τους εταίρους της να ασκεί την Προεδρία. Μα, η Προεδρία βασίζεται στην αρχή της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών. Η Προεδρία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προβάλει διεθνώς η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, το πρόσωπο μιας ευρωπαϊκής χώρας ισότιμης με τις άλλες, το πρόσωπο που βλέπει πέρα από την κρίση, γιατί ξέρουμε να διαχωρίσουμε τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες από τις εθνικές ανάγκες, αλλά και γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στην Ελλάδα, ως εργαστήριο της ιστορίας, για μια ακόμη φορά, δοκιμάζεται η αντοχή και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Hannes Swoboda γιατί στο σύντομο χαιρετισμό του επανέλαβε και υπογράμμισε μια φράση που χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά και που καμιά φορά σοκάρει τους ξένους ακροατές ή αναγνώστες, όπως διαπίστωσα από τις αντιδράσεις σε μια πρόσφατη συνέντευξη που είχα δώσει σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα, τη Frankfurter Allgemeine, λέγοντας ότι μη φοβάστε κανένας Γερμανός φορολογούμενος, κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα. Ναι, έχουν δοθεί δάνεια, για την ακρίβεια έχουν δοθεί εγγυήσεις από τη Γερμανία μάλιστα μόνο εγγυήσεις και η Ελλάδα εξυπηρετεί κανονικά τα δάνεια. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να καταπέσουν οι εγγυήσεις αυτές. Κανείς δεν πρόκειται να χάσει τίποτα. Μπορούν όλοι να βγουν ωφελημένοι από την κατάσταση αυτή, αρκεί να σταματήσει αυτή η ανόητη και άδικη συζήτηση. Μια συζήτηση γύρω από το στερεότυπο πως η Ελλάδα δήθεν δεν μπορεί, γιατί κατοικείται από Έλληνες και εφόσον στην Ελλάδα υπάρχουν Έλληνες, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.

Αυτό είναι μια ξενοφοβική, ρατσιστική προσέγγιση, μια ανιστόρητη προσέγγιση, μια οικονομικά εσφαλμένη προσέγγιση. Δεν ζητάμε πολιτικές χάρες, ούτε διευκολύνσεις. Ζητάμε από τους εταίρους μας με διορατικότητα, με ευφυΐα να καταλάβουν τι είναι αυτό που έχουν πετύχει οι Έλληνες, πόσο μεγάλες ήταν οι θυσίες, πόσο άδικες πολλές φορές, γιατί επιβλήθηκαν από τους εταίρους μας άδικες θυσίες, αλλά και πόσο μεγάλο το αποτέλεσμα.
Και εν πάση περιπτώσει δεν υπήρχε άλλος καλύτερος δρόμος. Ο δρόμος αυτός είναι σκληρός, επιβάλλεται έξωθεν από αυτούς που δανείζουν, αλλά ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος του απόλυτου κενού. Ο δρόμος της ασύντακτης χρεοκοπίας, της απόλυτης διάλυσης της χώρας.
Είναι δύσκολο για τον πολίτη να καταλάβει ότι υπάρχει και χειρότερο από αυτό που βιώνει. Ναι δυστυχώς υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο που το αποφύγαμε και τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο αυτό τον τεράστιο κόπο που κάναμε.
Θέλω φίλες και φίλοι να ευχαριστήσω τον Hannes Swoboda για το ενδιαφέρον και τη θερμή φιλία του προς την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη βοήθεια και τη συμπαράστασή του από την κρίσιμη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Λυπάμαι που όπως μου είπε με το τέλος της θητείας αυτού του Κοινοβουλίου, εγκαταλείπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρειάζονται προσωπικότητες όπως ο Hannes Swoboda.
Τον ευχαριστώ επίσης για την έντονη προσωπική ενασχόλησή του με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, πέρα από τα στενά καθήκοντα του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο.
Τον ευχαριστώ γιατί προσπαθεί να βοηθήσει με τις επαφές και το κύρος του στη συσπείρωση του χώρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Στη συσπείρωση του χώρου που εκφράζεται μέσα από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την υποψηφιότητα του κοινού μας φίλου Martin Schulz για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποψηφιότητα που περιμένουμε να επικυρωθεί στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Ρώμη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ευχαριστώ τον Hannes Swoboda γιατί αναγνωρίζει και τιμά την διαδρομή, την υπευθυνότητα, τις θυσίες και το σημερινό κρίσιμο ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Τιμάμε ως ΠΑΣΟΚ όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες. Βέβαια, όπως γνωρίζετε, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πιστεύει όμως στην ενότητα και τη συσπείρωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς της ευθύνης, της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει βεβαίως να ανταποκριθεί πλήρως στην εντολή που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες από ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του ελληνικού λαού. Μικρότερο απ’ ότι σε άλλες εποχές, αλλά καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητο.
Το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως με τους βουλευτές του που σηκώνουν ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό βάρος είναι εγγυητής της σταθερότητας και της καθαρής στρατηγικής πορείας της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο και ανοιχτό, όπως είπα, στη συσπείρωση και τη δυναμική της ευρύτερης παράταξης.
Όμως, το ΠΑΣΟΚ φίλες και φίλοι, ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεών του, των πεπραγμένων του, των προτάσεών του, του αγώνα του και της αγωνίας του σε άλλους.
Είμαι σίγουρος ότι στις συναντήσεις που είχε ο Hannes Swoboda όπως μου είπε πριν από λίγο, τόνισε σε όλους τους συνομιλητές του, ότι χωρίς ενότητα με μικρούς κομματικούς πατριωτισμούς, δεν ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση των ιστορικών μας περιστάσεων.
Το ζήτημα δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο Έλληνες Ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συγκεντρώσει πολλές ψήφους.
Το ζητούμενο είναι το μέλλον της Ευρώπης, η νέα αφήγηση, η οριστική υπέρβαση της κρίσης και επειδή όπως είπα η Ελλάδα είναι το εργαστήριο για την αντοχή και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα αυτό να προκύψει μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών.
Επειδή η ερμηνεία του αποτελέσματος θα είναι ούτως ή άλλως πολύ σκληρή και επιθετική, γιατί θα κριθεί η νομιμοποίηση της στρατηγικής της χώρας, έχει πολύ μεγάλη σημασία να κινηθούμε προληπτικά και να αφοπλίσουμε όλους εκείνους που ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν στην πραγματικότητα την ευρωπαϊκή σταθερή και ασφαλή πορεία της χώρας.
Γι' αυτό φίλες και φίλοι το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της μόνης υπαρκτής ασφαλούς και καθαρής στρατηγικής. Γι' αυτό υπάρχει με δυσκολίες η Κυβέρνηση συνεργασίας. Γι' αυτό υπάρχει η προγραμματική συμφωνία, γι' αυτό υπάρχει η ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση που γίνεται κάτω από εξαιρετικά σκληρούς όρους, γιατί όλοι μας ως χώρα (Κυβέρνηση, κυβερνητικοί εταίροι, αντιπολίτευση) βρισκόμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκούς σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, με την τρόικα, με τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.
Κεντροαριστερά της ευθύνης, δηλαδή δημοκρατική προοδευτική Παράταξη άξια του ονόματός της στην Ελλάδα, είναι η Παράταξη του κόστους και της προοπτικής και όχι η Παράταξη των μικροκομματικών ή προσωπικών υπολογισμών.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τα ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Σοσιαλδημοκρατικά, Εργατικά, Δημοκρατικά και προοδευτικά Κόμματα της Ευρώπης να καταλάβουν και να βοηθήσουν. Είναι δύσκολο. Και είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν σε όλες τις χώρες εθνικές προτεραιότητες. Είναι δύσκολο, γιατί στην Ευρώπη πάντα κυριαρχούν διακρατικοί, δηλαδή διακυβερνητικοί συσχετισμοί.
Ευχαριστούμε όλους τους συντρόφους μας των ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων, αλλά ξέρουμε τις δυσκολίες που έχει για παράδειγμα το Κόμμα του Χάνες το αυστριακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μετέχει και πάλι σε ένα μεγάλο συνασπισμό με το συντηρητικό Κόμμα της Αυστρίας, παρ' ότι κατέχει τη θέση του Καγκελαρίου.
Περιμένουμε πολλά από τους συντρόφους μας του SPD, αλλά ξέρουμε πόσο λεπτεπίλεπτη ήταν η δουλειά που απαιτήθηκε για να επιτευχθεί η προγραμματική συμφωνία με το Κόμμα της κας Μέρκελ.
Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι ακόμη και για μια αμιγή Σοσιαλιστική Κυβέρνηση όπως αυτή της Γαλλίας με τον Πρόεδρο Ολαντ και την Κυβέρνηση που έχει ο ίδιος ορίσει, με μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία Σοσιαλιστική, να ακολουθήσει μια γραμμή που είναι ανεξάρτητη από τις εθνικές προτεραιότητες και ανάγκες της γαλλικής οικονομίας.
Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να μιλάς με τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες, με τους Φιλανδούς Σοσιαλδημοκράτες, με τους Ολλανδούς Σοσιαλδημοκράτες, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να αναμορφώσεις τους συσχετισμούς.
Αλλά και χωρίς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, χωρίς τα ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα δεν μπορείς να συμβάλλεις στη συγκρότηση νέων πραγματικών συσχετισμών. Ωθείσαι στο περιθώριο, βγαίνεις έξω από το παιχνίδι του ευρωπαϊκού  μέλλοντος και αυτό έχει μεγάλη σημασία για όσους νομίζουν ότι με περιθωριακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που αγνοούν τους μεγάλους πολιτικούς και τους μεγάλους εθνικούς συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα. Δεν βοηθούν τη χώρα, δεν βοηθούν την Ευρώπη, δεν βοηθούν την προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη.
Αυτή είναι η μήτρα και η αφετηρία της νέας πρότασης για την Ευρώπη, της νέας αφήγησης. Είναι η ιδέα ενός πολιτικού νότου της Ευρώπης, που δεν είναι γεωγραφικός αλλά είναι όπως τονίζω, πολιτικός. Και περιλαμβάνει όχι μόνο τις χώρες σε κρίση που συμβαίνει να είναι κυρίως χώρες του νότου, αλλά περιλαμβάνει και χώρες του βορρά και πολιτικά Κόμματα και διανοούμενους και ιδέες έτσι ώστε να συγκροτηθεί ένα Κίνημα, που έχει να προτείνει με συγκεκριμένο, πρακτικό και εφικτό τρόπο την άλλη πλατφόρμα για την Ευρώπη.
Φίλες και φίλοι, η κρίση δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις πολιτικές λιτότητας, την ύφεση και την ανεργία ιδίως την ανεργία των νέων. Στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει μια χαμένη γενιά, μια γενιά λόγω ανεργίας πιεσμένη που βλέπει να μειώνονται οι ευκαιρίες και να θαμπώνει το ευρωπαϊκό όνειρο.
Η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει στις νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού. Στον ευρωσκεπτικισμό της Αριστεράς, της συντηρητικής Αριστεράς που θεωρεί το εθνικό κράτος εγγυητή των κεκτημένων μιας συντεχνιακής αντίληψης, πρέπει να αντιδράσουμε στον ευρωσκεπτικισμό της Δεξιάς δήθεν περί εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, που στην πραγματικότητα έχει στο μυαλό της το εθνικό νόμισμα και την εθνική νομισματική πολιτική. Πρέπει να αντιδράσουμε στον ευρωσκεπτικισμό της ακροδεξιάς, δηλαδή στον ξενοφοβικό ρατσιστικό και φυλεκτικό ευρωσκεπτικισμό.
Τώρα φταίνε οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι εργαζόμενοι που αποκτούν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης, αλλά απειλούν τα κοινωνικά επιδόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπάρχουν πίσω από όλα αυτά νέες μορφές εθνικισμού, οικονομικού πρωτίστως, μέσω μιας διακυβερνητικής και όχι κοινοτικής προσέγγισης της Ευρώπης. Αυτή όμως η προσέγγιση είναι η προσέγγιση της Ευρώπης των θεσμικών και πολιτικών ανισοτήτων, που βασίζεται στο κυρίαρχο θεσμικά μοντέλο, στο μοντέλο του Μάαστριχτ, στους δείκτες που είναι δείκτες δημοσιονομικοί και που δεν λαμβάνουν υπόψη σοβαρά τα αναπτυξιακά και κοινωνικά δεδομένα.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ευρώπη να πάψει να αναπαράγει κραυγαλέες ανισότητες: ανισότητα στο κόστος δανεισμού, ανισότητα στο κόστος της ενέργειας, ανισότητα στην ασφάλεια των καταθέσεων. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να δεχόμαστε τα πλεονάσματα του ενός, να είναι τραγικά ελλείμματα του άλλου μέσα στην Ευρώπη.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την αδυναμία πραγματικής σύγκλισης, όταν οι ίδιοι οι πόροι της Ευρώπης είναι μόλις το 0,90% του ΑΕΠ. Κάτι αδιανόητο για οποιοδήποτε άλλο ισχυρό ομοσπονδιακό κράτος.
Η εμπειρία της κρίσης έδειξε ότι δεν υπήρχε πρόγνωση, δεν υπήρχε ετοιμότητα, δεν υπήρχε ταχύτητα, δεν υπήρχε αποφασιστικότητα. Υπάρχει αλληλεγγύη. Το δάνειο που πήρε η Ελλάδα είναι μοναδικό στον κόσμο, στην ιστορία σε ύψος. 249 δις!
Οι όροι όμως είναι τραγικά σκληροί. Γιατί όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα και διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική προσαρμογή. Γιατί υπήρχε ο φόβος για την επέκταση της κρίσης. Γιατί υπήρχε και υπάρχει και το ηθικό ή παιδαγωγικό στοιχείο, σε σχέση με τις «άσωτες χώρες», που ενοχλούν τις ενάρετες χώρες δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές ανάγκες σε πολλές χώρες, που πρέπει να εξηγούν στους πολίτες τους τι συμβαίνει και έτσι φτάσαμε και στο υβρίδιο της τρόικας. Γιατί κάποιες ισχυρές Κυβερνήσεις στην Ευρώπη με επικεφαλής της Γερμανία έκαναν την επιλογή να τοποθετήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην καρδιά της Ένωσης εκφράζοντας δυσπιστία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοτική μέθοδο λήψης των αποφάσεων.
Τώρα όμως είμαστε τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι θυσίες πρέπει να προστατευθούν. Η άδικη συζήτηση πρέπει να σταματήσει. Η οριστική έξοδος από την κρίση να διασφαλιστεί. Η πραγματική οικονομία να έρθει πραγματικά στο επίκεντρο, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη που δίνουμε κατά της ανεργίας και υπέρ της κοινωνικής συνοχής.
Θέλουμε μια Ευρώπη ξανά φωτεινή και φωτισμένη. Οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να βρούνε πάλι τη θέση τους στην καρδιά της ευρωπαϊκής συζήτησης. Δημοκρατία, δικαιώματα, κράτος δικαίου, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, ανεκτικότητα, πολυφωνία, υπάρχουν δυο τεράστιες δεξαμενές αξιών στην Ευρώπη. Η παλιότερη που είναι η Γαλλική Επανάσταση και η νεώτερη που είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία του 20ου αιώνα.
Η ιστορική συνείδηση της Ευρώπης πρέπει να γίνει και πάλι ενεργός. Η πολιτική πρέπει να έρθει ξανά στο επίκεντρο, όχι με υποτίμηση της οικονομίας, αλλά με ικανότητα ακριβώς ουσιαστικής κατανόησης του τρόπου που λειτουργεί ο οικονομικός ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρώπη οφείλει να αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά, ικανότητα λήψης αποφάσεων, αυτοπεποίθηση. Να λειτουργεί πολυφωνικά και συναινετικά, γιατί χωρίς συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων δεν γίνεται. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με λιγότερες έννοιες, λιγότερα αρκτικόλεξα που έχει γεμίσει ο τόπος με ιδέες και συντμήσεις και με πιο πολλές άμεσες και πρακτικές παρεμβάσεις.
Μια Ευρώπη ανταγωνιστική με νέο μοντέλο παραγωγής, με πλήρη απασχόληση όπως είπε ο Hannes Swoboda. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και καταστατικός σκοπός της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει ως μόνο σκοπό τη σταθερότητα των τιμών, χωρίς αναφορά στην πλήρη απασχόληση.
Πρέπει να ξαναστήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μετά από μια πελώρια δημοσιονομική και δημογραφική κρίση στην Ευρώπη που γερνάει και μειώνεται πληθυσμιακά.
Η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρωθεί θεσμικά. Αυτό σημαίνει άλλος ρόλος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια. Άλλος ουσιαστικός ρόλος για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, αλλά και για την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε τις θεμελιώδεις ισορροπίες ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανάμεσα στη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη νομιμοποίηση από τη μια μεριά και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας από την άλλη. Ανάμεσα στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία φίλες και φίλοι να κερδηθεί το στοίχημα στην Ελλάδα. Αλλά για να κερδηθεί το στοίχημα στην Ελλάδα πρέπει ο ελληνικός λαός να πάρει την ευθύνη μιας θαρραλέας και ορθής απόφασης. Μιας απόφασης βασισμένης στον ορθό λόγο και όχι στις θεωρίες της συνωμοσίας. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα στην πορεία προς τις εκλογές. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα στην πορεία προς την οριστική έξοδο από την κρίση.
Αυτό είναι το κρίσιμο εξάμηνο για την ιστορία μας. Το εξάμηνο το πρώτο του 2014 που τυχαίνει να είναι εξάμηνο της Προεδρίας, εξάμηνο της οριστικής τροφής προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Εξάμηνο των δημοτικών περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών. Άρα εξάμηνο της νομιμοποίησης μιας επιλογής που έκανε ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο του 2012 και που τώρα πρέπει να την αξιολογήσει με δικαιοσύνη και διορατικότητα.
Αυτό είναι το καθήκον όλων των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Αυτό είναι το καθήκον του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το καθήκον της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.
Ευχαριστώ. 
http://evenizelos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...