Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το ακριβό ρεύμα


Photo: A. Παναγιώτου @fosphotos.com


Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, την Παρασκευή. Θέμα της συνέλευσης είναι η τιμή του ρεύματος στην Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Την ίδια ώρα και άλλοι όμιλοι, όχι απαραίτητα με κοινά συμφέροντα με το Αλουμίνιο, όπως ο Όμιλος Στασινόπουλου, ισχυρίζεται ότι δεν θα πληρώνουν με βάση τις απαιτήσεις της ΔΕΗ, αλλά της επιχείρησής τους.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αμηχανία το «δεν πληρώνω» των Βιομηχάνων. Διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ανακοίνωσε 440.000 θέσεις εργασίας, έχει αναγνωρίσει ότι η βιομηχανία δεν πρόκειται να μπορέσει να επιβιώσει με τόσο ακριβό ρεύμα.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών στις 7
Φεβρουαρίου του 2013 και δεσμεύθηκε ότι θα έλυνε το πρόβλημα σε λίγες εβδομάδες. Ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις του μέσα στη χρονιά, συνολικά 21 μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχάνων.
Οι λύσεις που «δόθηκαν» ανέβασαν την τιμή του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές με εξαίρεση όσους προσέφυγαν στη διαιτησία ή τους άλλους που δεν πληρώνουν. Μία μείωση στα τιμολόγια μέσης τάσης της τάξης του 10% αντισταθμίσθηκε σχεδόν από την αύξηση της τιμής των ρύπων με αποτέλεσμα να είμαστε σχεδόν στα ίδια. Μόνο το τέλος ΑΠΕ που σε άλλες χώρες πληρώνουν αποκλειστικά οι οικιακοί καταναλωτές αυξήθηκε από 1,69 ευρώ/τη μεγαβατώρα το 2012 στα 7,76 ευρώ.
Την ίδια ώρα απολύονται άνθρωποι από τη χαλυβουργία και τα τσιμέντα ενώ οι εξαγωγές που είχαν φθάσει τα 554 εκατομμύρια ευρώ στη χαλυβουργία το 2011, μετά βίας ξεπερνούν τα 250 το 2013. Η ΔΕΗ λέει ότι δεν είναι δική της δουλειά η βιομηχανική πολιτική. Η κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα στην ΕΕ, έχει θέσει ως στόχο τον επόμενο μήνα να σώσει τη βιομηχανία στην Ευρώπη. Μήπως θα ήταν πιο απλό να κοιτάξει μέχρι τον Ασπρόπυργο ή τα Οινόφυτα;
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...