Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ «ΑΘΗΝΑ 9,84» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής.
                        Καλή σας ημέρα κ. Ανδρουλάκη. 
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα κα Καραγιάννη.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ανδρουλάκη, να ξεκινήσω γιατί αυτοί οι υψηλοί τόνοι του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ; Δεν χωράτε όλοι στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ εξαρχής θεώρησε ότι η Κεντροαριστερά είναι ζήτημα όλων των δυνάμεων του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλισμού. Δεν υπάρχουν υψηλοί τόνοι. Δεν προσπαθούμε να αποκλείσουμε κανέναν. Θεωρούμε ότι θα ήταν γόνιμο σε μια πορεία προς τις ευρωεκλογές, να υπάρξει ένας ειλικρινής προγραμματικός διάλογος των δυο κομμάτων, όλων των φορέων και των κινήσεων στο χώρο αυτό για να δοθεί τρίτη επιλογή στους Έλληνες πολίτες. Μια τρίτη επιλογή πρακτικά όμως. Όχι θεωρητικά, αλλά πρακτικά. Αλλά προγραμματική επιλογή.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι τελείως διαφορετικό να μη θεωρείτε εσείς ότι θα πρέπει να αποκλειστεί κανένας και τελείως διαφορετικό ένα κόμμα να έχει το δικαίωμα να αυτοαποκλείεται από μια συζήτηση. Έτσι δεν είναι; Και να αυτοπροσδιορίζεται.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς κι εγώ προσωπικά, σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση που έχει πάρει το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σεβόμαστε τη θεσμικότητα των κομμάτων.
                        Από την άλλη όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δηλαδή μια απόφαση τη σεβόμαστε, αλλά μπορούμε να αξιολογούμε εάν είναι σωστή ή λάθος στην πορεία του χρόνου. Και θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα σε σχέση με τη Δημοκρατική Αριστερά.
                        Εάν η Δημοκρατική Αριστερά είχε πάρει απόφαση, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις πρώτες εκλογές του Μαϊου του 2012, τότε θα είχαμε μια κυβέρνηση των τριών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ– Ν.Δ. γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έμπαινε μέσα, όπως άλλωστε αποδείχτηκε. Θα υπήρχαν τότε άλλοι κώδικες επικοινωνίας σε μια εκλογική βάση με τη ΝΔ στο 19%, το ΠΑΣΟΚ στο 13% και τη ΔΗΜΑΡ στο 8%. Μετά όμως από ένα μήνα, με τα ποσοστά 29%, 12% και 6%, μπήκαν άλλα χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση αυτή. Άρα να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις που παίρνει το κάθε κόμμα, αλλά ταυτόχρονα και να τις αξιολογούμε.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να πάμε λίγο σε αυτή τη συζήτηση, όπως είπατε, για τη συγκρότηση του ενιαίου πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς, προγραμματικής, όπως διευκρινίσατε, συμφωνίας. Συμμερίζεστε, ή θεωρείτε ότι είναι υπερβολικές οι ενστάσεις που διατυπώνονται από αρκετά στελέχη του κόμματός σας και πρώην βουλευτές και πρώην υπουργούς, γι’ αυτή την κίνηση των 58 και την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε ένα ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Την τελευταία εποχή διάφοροι θέλουν να φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνεχώς το πρόβλημα. Στην Συνδιάσκεψη που έκανε στις 3 του Σεπτέμβρη πήρε μια απόφαση. Να υπάρξει μια αποτίμηση της ιστορικής περιόδου της μεταπολίτευσης και του ρόλου του ΠΑΣΟΚ.
                        Καλέσαμε φορείς, πρόσωπα, ευρύτερα του χώρου, γιατί θέλαμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Πήραμε μετά απόφαση από την Κεντρική μας Επιτροπή να είμαστε ένας πυλώνας αυτής της προσπάθειας, να συνεχίσουμε.
                        Είναι μια συλλογική απόφαση. Τώρα εάν κάποιοι άλλοι είπαν καλούμε τα κόμματα και τις κινήσεις για να κάνουμε μια «Ελιά» και στη συνέχεια από την «Ελιά» θέλουν να κάνουν κόμμα, αυτό είναι διαφορετικό. Εμείς κινούμαστε με βάση την απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής και των θεσμικών μας οργάνων, όπως κινήθηκε η Δημοκρατική Αριστερά.
                        Άρα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις αποφάσεις που έχουμε πάρει και θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλος την προσπάθεια να γίνει μια δημοκρατική συμπαράταξη στο μοντέλο της «Ελιάς».
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Που σημαίνει δηλαδή ότι το κόμμα δεν θα απολέσει ούτε τους τίτλους, ούτε τη φυσιογνωμία του, ούτε τον προγραμματικό του λόγο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Φυσικά, αυτό είναι η «Ελιά».
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ κ. Ανδρουλάκη; Διότι διαβάζουμε στα ρεπορτάζ και ακούμε κατά καιρούς, ότι σε αυτή την ομπρέλα του ευρωψηφοδελτίου, τα κόμματα τα οποία θα συμμετάσχουν, ενδεχομένως δεν θα αναγράφεται το λογότυπό τους.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι αυτό δεν ισχύει. Να το ξεκαθαρίσουμε. Το ΠΑΣΟΚ ούτε αυτοκαταργείται, ούτε αυτοδιαλύεται. Και να σας πω και κάτι άλλο επειδή ακούω το τελευταίο διάστημα κριτική για την ιστορία. Εάν θεωρεί κάποιος ότι είναι αριστερός και προοδευτικός και δεν τιμά την προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου που δικαίωσε τους δημοκρατικούς αγώνες της αριστεράς το 1981, τότε βλέπει διαφορετικά τα πράγματα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αναφέρεστε στο περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο ο κ. Παπαδόπουλος. Διάφοροι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν μέσα από αυτή την κρίση να διαβάσουν διαφορετικά την ιστορία. Ξέρετε είναι φυσιολογικό σε συνθήκες κρίσης, οικονομικής και κοινωνικής, να υπάρχει ένα κίνημα αναθεωρητισμού.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και είναι φυσιολογικό η ιστορία όταν διαβάζεται με την απόσταση του χρόνου να έχει διαφορετικές από τις πρώτες αναγνώσεις. Έτσι δεν είναι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Φυσιολογικό. Θεωρώ τουλάχιστον από την δική μου πλευρά, ότι τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι τα καλύτερα χρόνια του ελληνικού έθνους. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Χωρίς εθνικά ζητήματα, με πολιτική σταθερότητα, με κοινωνικό κράτος. Και πρέπει να τιμήσουμε ιδιαίτερα κάποιους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στο να υπάρξει μεταπολίτευση.
                        Γίνανε λάθη; Ναι, γίνανε λάθη. Δεν μπορώ εγώ να αποδεχτώ ότι το πελατειακό κράτος, όπως θέλουν κάποιοι της δεξιάς και της αριστεράς, είναι γέννημα της μεταπολίτευσης.
                        Δηλαδή το κράτος της δεξιάς και μετά το μετεμφυλιακό κράτος δεν ήταν πελατειακό; Ή ήταν μονομερώς πελατειακό;
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κυβέρνησε πάρα πολλά χρόνια στη μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, άρα συνέβαλε σε αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν καταλάβατε.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Απολύτως κατάλαβα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το πελατειακό κράτος είναι γέννημα της μεταπολίτευσης; Δεν υπήρχε πριν πελατειακό κράτος; Εγώ λέω να το αλλάξουμε. Να αλλάξουμε τους θεσμούς, να μην υπάρχει ρουσφέτι. Να δούμε τα λάθη. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να μας πείσουν σήμερα ότι το πελατειακό κράτος γεννήθηκε μετά το 1974. Όχι βέβαια. Ξεχνάμε τι γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες;
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ανδρουλάκη, να τα πούμε ….



Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι που νομιμοποίησε κάποιες ακροδεξιές φωνές οι οποίες κρύφτηκαν πίσω από τη δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης και σήμερα βγαίνουν και μας κουνάνε το δάχτυλο. Διότι λάθη έγιναν, να τα αξιολογήσουμε, να τα αλλάξουμε, αλλά με δίκαιο τρόπο. Όχι καταδικάζοντας συλλήβδην μια περίοδο που είναι η φωτεινότερη περίοδος του ελληνικού λαού.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να συμπεράνω λοιπόν ότι σας ενοχλούν οι αναφορές που γίνονται από την πλευρά ορισμένων στελεχών της κίνησης του 58, στην ιστορία, το παρελθόν ….
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εσείς τώρα προσπαθείτε να μου πείτε …
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν προσπαθώ τίποτα. Μισό λεπτό για να συνεννοηθούμε. Εγώ δεν προσπαθώ τίποτα. Καταγράφω ένα ρεπορτάζ το οποίο το βλέπετε κάθε μέρα και φαίνεται και στις δηλώσεις στις οποίες υπάρχουν. Υπάρχουν διαφορετικές αναφορές. Εσείς μου λέτε και είναι απολύτως αιτιολογημένο από την πλευρά σας, Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είστε, υπερασπίζεστε την ιστορία του κόμματός σας.
                        Από την άλλη πλευρά υπάρχουν διαφορετικές αναφορές.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν υπερασπίζομαι όλη την ιστορία του κόμματός μου. Προσπαθώ να υπερασπιστώ μια περίοδο που θεωρώ ότι είναι φωτεινή και πρέπει να την αξιολογήσουμε δίκαια, βλέποντας τα λάθη που συνέβησαν και να τα αλλάξουμε και όχι να την καταδικάζουμε συλλήβδην.
                        Και δεν μπαίνω απέναντι από κανένα στέλεχος των 58, των 68 των 78. Θεωρώ ότι υπάρχουν πυρήνες της δεξιάς, της αριστεράς και διάφορων νεοφιλελεύθερων κύκλων που προσπαθούν συλλήβδην να απαξιώσουν τη μεταπολίτευση.
                        Είναι τραγική αυτή η πολιτική επιλογή. Πρέπει να αλλάξουμε τα λάθη της μεταπολίτευσης. Δεν πρέπει να απαξιώνουμε ιστορικά αυτή την πολιτική περίοδο. Είναι η πιο φωτεινή του ελληνικού λαού. Ας δούμε τι γινόταν πριν. Δηλαδή μπορούν να μας πείσουν σήμερα ότι το πελατειακό κράτος δημιουργήθηκε το 1974 ή το ’81; Δηλαδή πριν 30 χρόνια τι υπήρχε στην Ελλάδα;
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ανδρουλάκη δώστε μου ένα λεπτό που πρέπει να πάω σε διαφημίσεις και συνεχίζουμε αμέσως μετά;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ανδρουλάκη, ξεκαθαρίσαμε, νομίζω, το θέμα του πώς θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο το λογότυπο όλων των κομμάτων φυσικά και του ΠΑΣΟΚ για να κλείνουμε ένα – ένα από τα θέματα. Είστε και ο πλέον αρμόδιος μετά τον πρόεδρο του κόμματος για να αποσαφηνιστούν ορισμένες σκιές.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα, αυτό είναι η «Ελιά».
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν κατά καιρούς πληροφορίες, τα βλέπετε κι εσείς. Κάθε μέρα υπάρχουν δημοσιεύματα γι’ αυτά τα θέματα, γι’ αυτό και σας ρωτάω. Το επόμενο θέμα είναι η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής και ο τρόπος με τον οποίο θα οργανωθεί η Συνδιάσκεψη. Η Συνδιάσκεψη που θα αφορά τα θέματα της Ευρώπης φυσικά, είναι Συνδιάσκεψη η οποία οργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς που πρέπει να είναι παρόν σε αυτή την διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ που είναι εκφραστής του κόμματος στην Ελλάδα, πρέπει να οργανώσουν μαζί με όλες αυτές τις κινήσεις και τους φορείς, μια ανοιχτή πολιτική συνδιάσκεψη. Αυτή είναι η δική μας πρόταση.
                        Χωρίς οργανωτισμούς, χωρίς τερτίπια. Μια ανοιχτή πολιτική συνδιάσκεψη που να αφορά όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν. Όλα τα κοινωνικά κινήματα, όλα τα δίκτυα πολιτών, ανοιχτή πολιτική Συνδιάσκεψη η οποία θα βγάλει κάποια κείμενα που θα αφορούν τις ευρωεκλογές και την ατζέντα προς τις ευρωεκλογές.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Προγραμματικά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πρότασή μας –κι έπειτα από μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία- είναι να προσέλθουν όσοι πιστεύουν σε αυτή την διακήρυξη, σε αυτό το πλαίσιο για τις ευρωεκλογές, να ψηφίσουν καθολικά το ευρωψηφοδέλτιο, τις θέσεις αυτές. Να γίνει μια πρωτοποριακή διαδικασία, ώστε να φύγουμε από την παλαιοκομματική αντίληψη διορισμού των ευρωβουλευτών από τα κόμματα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η ανοιχτή διαδικασία είναι μια μορφή εσωτερικού δημοψηφίσματος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι εσωτερικό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ανοιχτό δημοψήφισμα ουσιαστικά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όταν καλείς με μια διακήρυξη τους Έλληνες πολίτες που πιστεύουν στη διακήρυξη αυτή, είναι εσωκομματικό;
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι, ήταν λάθος η δική μου διατύπωση. Ένα ανοιχτό λοιπόν δημοψήφισμα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όσοι πιστεύουν ότι τους εκφράζει η διακήρυξη αυτή για τις ευρωεκλογές.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα υπάρξει και η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι και η δική μας πρόταση και θα το συζητήσουμε με όλους. Και ακόμη και σήμερα θεωρούμε ότι η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.
                        Εμείς ζούμε μια εποχή κατακλυσμού άχρηστων πληροφοριών. Τι είπε ο ένας, τι είπε ο άλλος, μικρής κλίμακας ζητήματα. Εδώ το ερώτημα είναι το εξής: στις κρίσιμες αυτές ευρωεκλογές για την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπου οι ακροδεξιές δυνάμεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, είναι αν θα φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, ή θα αποδείξουμε ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε διότι βάζουμε πάνω απ’ όλα ο καθένας το εγώ του το κομματικό, το προσωπικό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σε αυτή την πρόσκληση που θα κάνετε προς όλους για τη συγκρότηση της «Ελιάς», είναι ανοιχτή και σε στελέχη τα οποία έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ; Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στον κ. Λοβέρδο τον οποίο τον άκουσα προ ημερών στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στη Χαριλάου Τρικούπη. Επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ.
                        Είναι ανοιχτός ο διάλογος; Υπάρχει ο διάλογος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όσοι πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να συμμετέχουν. Ο κόσμος που μας ακούει, βίωσε πάρα πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πιέζεται. Εγώ καταλαβαίνω πολλούς ανθρώπους οι οποίοι εξαιτίας της ανεργίας και των φορολογικών βαρών, γυρνούν την πλάτη στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ που είναι κομμάτι αυτής της κυβέρνησης.
                        Όμως από την άλλη, δεν έχουμε ακούσει ένα πραγματικό δρόμο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν Έλληνες πολίτες μετά τα γεγονότα της Κύπρου και με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, να πιστεύουν ότι υπάρχει plan b, του κ. Τσίπρα.
                        Απλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα που πρέπει να διαχειριστούμε ανάλογα, χωρίς μωροφιλοδοξίες. Να προτείνουμε μια εναλλακτική πρόταση για όλα όσα αφορούν την Ευρώπη. Και βέβαια σε βάθος χρόνου εάν πετύχει και αυτά που αφορούν και το εθνικό μας πλαίσιο.
                        Αυτή πρέπει να είναι η προσπάθεια. Δεν θα είναι άθροισμα φιλοδοξιών. Θα είναι ένα άθροισμα πολιτικών απόψεων. Θα οδηγήσουν σε μια κυρίαρχη άποψη. Νέα άποψη για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ένας διεθνής οίκος, η JP Morgan προβλέπει σήμερα ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές σε ένα ποσοστό μικρότερο. Το λέει ότι μπορεί να γίνουν μέσα στο 2014, σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο το 2015. Υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας το οποίο θα έλεγα ότι εντείνεται κατά καιρούς κ. Ανδρουλάκη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και η κυβέρνηση. Οι κόντρες των υπουργών, τα πίσω μπρος κατά καιρούς. Θα αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση κάνει λάθη. Όμως το κλίμα της αβεβαιότητας -εάν ευθύνεται κάποιος για αυτό- είναι οι ευρωπαϊκές ελίτ, που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν κατανοούν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορεί μεν να ξεκίνησαν από εδώ, διότι εμείς κάναμε λάθη, αλλά τα λάθη αυτά γίνανε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Χαμηλής δανειοδότησης, χωρίς έλεγχο, χωρίς επαρκείς μηχανισμούς για να παίξουν το ρόλο της προσαρμογής. Φέρουν τεράστιες ευθύνες. Μην ξεχνάτε τον κ. Μπαρόζο, τι έγινε τότε με τον κ. Καραμανλή, να μην ξεχνάμε πώς διαχειρίστηκαν το ελληνικό πρόβλημα το 2010 κοντόφθαλμα, θεωρώντας το καθαρά εθνικό, δίνοντας την ευθύνη σε εγγενείς δήθεν αδυναμίες του ελληνικού λαού και όχι στη συστημική διάσταση του ευρωπαϊκού προβλήματος και τώρα πριν τις ευρωεκλογές θα δουν τι έρχεται ως αποτέλεσμα.
                        Πρέπει να προσπαθήσουν να δείξουν ότι υπάρχει κι ένας άλλος δρόμος, όπου ο εξορθολογισμός θα αντικαταστήσει τη λιτότητα. Δηλαδή δεν μπορεί να λες κόβω δαπάνες από παντού. Να πούμε συγκεκριμένα από πού κόβουμε δαπάνες. Να εξορθολογίσουμε.
                        Να διαμορφώσουμε ένα άλλο φορολογικό πλαίσιο. Δηλαδή να πάρουμε τα βάρη από αυτούς που δεν αντέχουν άλλο. Εάν η Ευρώπη δεν πάει προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε συνεχώς εδώ μια τρόικα, η οποία πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε την αβεβαιότητα τη χρεώνονται περισσότερο αυτοί και όχι η κυβέρνηση.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι και θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Μόνο η τρόικα κάνει κουμάντο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως υπάρχει θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Αλλά για πείτε μου το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής ποιο είναι; Δεν είναι ένα ασφυκτικό πλαίσιο;
                        Ποιος δημιουργεί το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο; Ποιος; Οι συνθήκες οι οποίες έχουν αυτή τη στιγμή καθοριστεί από την τρόικα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να επανέλθω για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση για το εάν η εκτίμησή σας είναι ότι μπορεί να γίνουν εκλογές πιο νωρίς απ’ ότι έχουν προσδιορίσει οι ηγεσίες των δυο κομμάτων;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν πριν το τέλος αυτής της διαδρομής. Εμείς μπήκαμε σε μια κυβέρνηση το 2012 για να υπάρχουν αποτελέσματα που να αφορούν και το χρέος, να αφορούν και την οικονομική προοπτική της Ελλάδας.Πιστεύω ότι θα είναι λάθος να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάθε ένα χρόνο, κάθε δυο χρόνια εκλογές.
                        Πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει μια σταθερότητα, να βοηθήσουν και οι εταίροι μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι εδώ και τέσσερα χρόνια βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από αντικρουόμενα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων. Οι μεν καταγγέλλουν την τρόικα, οι δε υποστηρίζουν την τρόικα, οι άλλοι λένε ότι φταίει η κυβέρνηση, οι άλλοι λένε ότι φταίει ο Τσίπρας. Ας τα αφήσουμε αυτά και να δούμε καθαρά τι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα, για να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να ακολουθεί τη συμφωνία του 2012 για το χρέος που θα είναι καλύτερο για την οικονομική ζωή της Ελλάδας. Και μετά να αξιολογήσουμε πάλι την πορεία της κυβέρνησης.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα, μετά τις ευρωεκλογές, είναι ένα ζήτημα αξιολόγησης το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εκεί και πέρα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για όλους είναι ζήτημα αξιολόγησης και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η εκτίμησή σας είναι ότι ενδεχομένως να προκύψει έλλειμμα νομιμοποιητικής βάσης, εάν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν είναι θετικά για την κυβερνητική πλειοψηφία;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει εκλογές. Ούτε ο κ. Τσίπρας θέλει εκλογές, άλλο τι λέει. Διότι ξέρει πολύ καλά ότι με αυτά που τάζει σε όλους δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα την επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι το πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Διότι δεν πήρε τα μαθήματα από τα λάθη του κ. Σαμαρά ο κ. Τσίπρας. Ούτε τα μαθήματα από τα Ζάππεια και τα 17 δισεκατομμύρια που μετά τα ξεχάσαμε μέσα από την υπευθυνότητα. Τα ίδια θα κάνει και ο κ. Τσίπρας. Κανείς δεν θέλει εκλογές.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ανδρουλάκη ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.
En Arxikos Politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...