Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Νέες καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και επεισόδια μετά το προχθεσινό «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων


Με χώρα που έχει μπει για τα καλά σε τροχιά ενός «ακήρυχτου εμφυλίου», όντας σπασμένη σε... τρία κομμάτια, μοιάζει πλέον η Ουκρανία, καθώς μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις που είχε ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με εκπροσώπους των διαδηλωτών διαφάνηκε -έστω και αμυδρά- το πρώτο σοβαρό ρήγμα στους κόλπους αντιπολίτευσης.

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν χθες οι τρεις επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στην πλατεία Μαϊντάν, στην καρδιά του Κιέβου, όπου παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τούς περίμεναν χιλιάδες διαδηλωτές. Τα νέα όμως δεν ήταν καλά... Ευθύς εξαρχής ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε το βασικό
αίτημά τους για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, δεσμεύτηκε για ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την απελευθέρωση περίπου 30 συλληφθέντων οπαδών της αντιπολίτευσης, αν του δοθούν εγγυήσεις ότι θα σταματήσουν οι βίαιες διαδηλώσεις, και συμφώνησε να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος της ουκρανικής Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.
Οι εξελίξεις όμως δεν ήταν αυτές που θα ήθελαν οι συγκεντρωμένοι στο κέντρο του Κιέβου. Μάλιστα, μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών δεν δίστασε να γιουχάρει έντονα τον πρώην πυγμάχο και νυν στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, για το γεγονός -όπως υποστηρίζουν- ότι παίζει παιχνίδια με την προεδρία. Αντίθετα, οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν θερμά τον υπερεθνικιστή Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ, ο οποίος επέμεινε να διακοπούν οι συναντήσεις με την κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για άμεση παραίτησή της.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Κλίτσκο, ο οποίος γίνεται ολοφάνερο ότι «δεν συμφωνεί με τις φασιστοειδείς πράξεις του πιο σκληρού πυρήνα των διαδηλωτών», όπως μετέδιδε η Deutsche Welle, έσπευσε να δηλώσει το πρωί της Παρασκευής ότι ο ίδιος σχεδιάζει να ηγηθεί μιας φιλελεύθερης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Πέρα από τις ζυμώσεις που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα πλέον στο «στρατόπεδο» της αντιπολίτευσης, για ακόμη μία ημέρα χθες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στο Κίεβο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «ομάδες εθνικιστών και όσοι παρασύρονται από αυτούς κατέλαβαν το πρωί το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας».

Το ενδεχόμενο διάσπασης της χώρας δεν μπορεί πλέον να το αποκλείσει κανείς. Αλλωστε, πέραν του Κιέβου, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ουκρανίας. Σε πόλεις όπως το Ρόβνο, το Λβοβ, το Ιβανοφρανκόφσκ και το Λουτσκ, οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές, καθοδηγούμενοι απροκάλυπτα από οργανωμένες ομάδες εθνικιστών, σχεδόν καθημερινά προβαίνουν σε καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, ενώ υποχρεώνουν σε παραιτήσεις τους τοπικούς άρχοντες. Και όλα αυτά κάνουν πολλούς να υποθέτουν ότι η έκτακτη συνεδρίαση της ουκρανικής Βουλής την ερχόμενη Τρίτη μάλλον δεν θα καταφέρει να σώσει την κατάσταση.
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...