Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ 
και ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που προκαλεί συζητήσεις, αναταράξεις στα Κόμματα, είναι φυσιολογικό θα έλεγα γιατί είμαστε και σε ολίγον προεκλογική περίοδο, είναι φυσιολογικό γιατί έχει ως σημείο αναφοράς ένα ευρύτατο χώρο, τον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς του δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή της Σοσιαλδημοκρατίας ή πείτε το καθένας όπως του αρέσει, στο οποίο εμπλέκονται πολλά Κόμματα πολλές Κινήσεις πολλά πρόσωπα και ο οποίος είναι και πολυδιασπασμένος πολυκερματισμένος και υπάρχουν και διαφορετικές στρατηγικές.
                        Θέμα δημιουργήθηκε ή φάνηκε να δημιουργήθηκε και γι' αυτό έχουμε μαζί μας τον
Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη, τον καλημερίσουμε κιόλας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γεια σας κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. Ανδρουλάκη. Θα το συζητήσουμε και γενικά ως κατεύθυνση το θέμα της συσπείρωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αλλά θα ήθελα να διευκρινίσουμε λιγάκι τις σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Κίνηση των 58.
                        Εγώ άκουσα τον κ. Βούλγαρη προχθές στην ομιλία του να αναφέρεται στη διαμόρφωση ουσιαστικά ενός πολιτικού φορέα. Διότι ένας φορέας ο οποίος λέει «θα έχω τον τίτλο προοδευτική δημοκρατική Παράταξη» θα έχω τίτλο δηλαδή, «θα έχουμε και σύμβολα και σκοπεύω να κατέβω στις εκλογές», πολιτικός φορέας είναι. Τώρα, αν κάτω από αυτή την ταμπέλα ή μέσα σε αυτό τον πολιτικό φορέα υπάρχουν επιμέρους πολιτικοί φορείς ή διαχυθούν πολιτικοί φορείς, είναι κάτι που θέλω να μας το πείτε εσείς.
                        Κατ' αρχήν εσείς συνεργάζεστε με ένα χώρο με ένα πολιτικό φορέα που από ό,τι φαίνεται θα ονομαστεί δημοκρατική προοδευτική Παράταξη; Συνεργάζεστε; Συμμετέχετε στη διαμόρφωσή του ή όχι; Να ξεκινήσουμε από αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να τα πάρουμε από την αρχή.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για ποιο λόγο υπάρχει η ανάγκη να εκφραστεί μια ευρύτερη δημοκρατική Παράταξη, μια ισχυρή Κεντροαριστερά; Διότι μια χώρα όπως η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον δύσκολο οικονομικά και κοινωνικά, πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα. Και δεν πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο «ιταλοποίησης» και κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων που βλέπουμε να προωθείται. Διότι αυτό τα επόμενα χρόνια θα είναι βόμβα στο πολιτικό σύστημα.
                        Για να αναχαιτίσουμε όμως αυτό, πρέπει να κάνουμε δυο κινήσεις. Το πρώτο είναι η ευρύτερη συνεννόηση. Όταν λέμε συνεννόηση, εννοούμε διάλογο. Εμείς πήραμε μια απόφαση ως Κεντρική Επιτροπή και την υπηρετούμε πιστά. Να ανοίξουμε χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ένα προγραμματικό διάλογο με Κόμματα όπως ήταν η Δημοκρατική Αριστερά, με Κινήσεις όπως ήταν οι 58 και διάφορες άλλες Κινήσεις στο χώρο, ώστε να διαμορφωθεί μια προγραμματική πρόταση εναλλακτική, ένας τρίτος πόλος προοδευτικός δημοκρατικός μεταρρυθμιστικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος.
                        Το δεύτερο σκέλος είναι το εξής: για να έχουμε Κόμματα δε σημαίνει μόνο να μαζευτούν κάποιοι άνθρωποι, δηλαδή να υπάρχει ένα άθροισμα προσωπικοτήτων. Τα Κόμματα πάνω απ' όλα είναι ιδέες και συναισθήματα. Υπάρχει πολιτική ιστορία. Εμείς οφείλουμε με απόλυτο σεβασμό να διαχειριστούμε τη σημερινή κατάσταση.
                        Διότι μπορεί αυτό το εγχείρημα αν αποτύχει –καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που φαίνεται ότι δεν το υπηρετούν πιστά- να πάμε σε ευρωεκλογές το αποτέλεσμα των οποίων, να μην δίνει τη δυνατότητα ούτε  της σταθερότητας ούτε της προοπτικής. Σταθερότητα για τη χώρα, προοπτική για τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Εμείς  αυτούς τους στόχους θα υπηρετήσουμε.
                        Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, γιατί έχουμε αυτό τον κατακερματισμό; Διότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το παλαιό πολιτικό σύστημα. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, ούτε περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για να σώσουμε το πολιτικό σύστημα.
                        Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, πρέπει να βάλει στη φυλακή αυτούς, οι οποίοι δεν υπηρέτησαν σωστά την πατρίδα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καμία αντίρρηση.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αλλά το πολιτικό σύστημα θα σωθεί από μόνο του. Πως; Πρέπει να γίνει μεγάλη πολιτική μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί σήμερα να μην συζητάμε για ένα σταθερό κράτος. Δεν μπορεί να διορίζει η εκάστοτε Κυβέρνηση Γενικούς Γραμματείς, Προέδρους Οργανισμών. Αυτή είναι η σημασία του πελατειακού κράτους.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, αυτό είναι μια κουβέντα που μπορεί να ανοίξει σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, μα πρέπει να ανοίξει τώρα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καμία αντίρρηση κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και γιατί πρέπει να ανοίξει τώρα; Πρέπει να πάμε σε ένα αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ η Νέα Δημοκρατία έκαναν μια ευρύτερη συνεργασία. Γιατί δεν περπάτησε και έφυγε η ΔΗΜΑΡ; Θέλετε να σας πω την άποψή μου;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Διότι δεν βοηθάει ο εκλογικός νόμος. Το bonus των 50 Εδρών εκβιάζει τα μικρότερα Κόμματα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι αυτό ή είναι και οι πολιτικές διαφωνίες και οι προγραμματικές διαφωνίες;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι και αυτό. Και ξέρετε γιατί είναι και αυτό; Θυμηθείτε το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών. Ήταν 19%, 16%, 13%, 8%. Στις δεύτερες εκλογές τι άλλαξε σε ένα μήνα και πήγε στο 29% η Νέα Δημοκρατία και στο 26% ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ανέβηκαν 20 ποσοστιαίες μονάδες; Ο μαθηματικός τύπος ήταν αυτός που άλλαξε την πολιτική προσέγγιση των πολιτών.
                        Η πραγματική φωτογραφία της αυθόρμητης πολιτικής αντίληψης, ήταν οι πρώτες εκλογές. Με αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση με άλλους συσχετισμούς.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς. Αλλά το κεντρικό ζήτημα σε αυτή την ιστορία όσον αφορά στο δικό σας χώρο, είναι ένα είδος στρατηγικού προσανατολισμού. Εσείς δηλαδή μέσα σε όλη αυτή την κουβέντα που θα κάνετε και θέλω να μου εξηγήσετε ποια είναι η σχέση που θα έχετε με την Κίνηση των 58 ή τη δημοκρατική προοδευτική Παράταξη, για να ξέρει και ο κόσμος με ποιους μιλάει. Διότι τώρα, καλά είναι αυτά που λέτε να συζητάμε όλοι μαζί, αλλά από το «συζητάμε όλοι μαζί» πρέπει κάπου να καταλήγει πρακτικά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για  να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές ως βασικός πυλώνας μιας ευρύτερης προσπάθειας. Αυτή είναι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και αυτή θα υπηρετήσουμε. Τα οποιαδήποτε άλλα σενάρια δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να το διευκρινίσουμε γιατί είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που λέτε. Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει κάτω από την ταμπέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος από ό,τι έχω καταλάβει …
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα γίνει η Ελιά που θα είναι η ταμπέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο οποίο θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ και όποιος άλλος ενδιαφέρεται από Κινήσεις και τα Κόμματα του χώρου, να συμβάλλει σε ένα προγραμματικό διάλογο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα. Επικεφαλής σε αυτό το ψηφοδέλτιο ποιος θα είναι; Σε αυτό τον πολιτικό χώρο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμένα η προσωπική μου άποψη είναι …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επικεφαλής όχι στο ψηφοδέλτιο, στον πολιτικό χώρο αυτό ποιος θα είναι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν έχουμε πάρει κάποια απόφαση, αλλά  προσωπική μου άποψη είναι να βγει όλο το ευρωψηφοδέλτιο με καθολική εκλογή από τη βάση. Όποιος πολίτης νιώθει ότι αυτή η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τον ακουμπά πολιτικά, να έρθει και να συμβάλλει με τη ψήφο του στη δημοκρατική διαμόρφωση ενός ευρωψηφοδελτίου.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό το ψηφοδέλτιο και αυτή η συμπαράταξη δυνάμεων προς το παρόν πάντως επειδή μιλάμε για δυνάμεις πολιτικές υπαρκτές, είναι το ΠΑΣΟΚ και η ομάδα των 58. Δεν εμφανίζονται κάποιες άλλες οργανωμένες εννοώ πολιτικές δυνάμεις.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος κ. Λυριτζή, για να γίνουν πολλά πράγματα. Αρκεί να τα χειριστούμε με μια ευαισθησία και χωρίς ηγεμονισμούς και αλαζονεία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πιθανό. Κανείς δεν αποκλείει τίποτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα που είναι εντός της Κυβέρνησης. Έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία προσπαθεί να κρατάει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, να το σεβόμαστε και αυτό.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα γι' αυτό σας ρωτώ επειδή έχετε ένα ιδιαίτερο ρόλο ως κρίκος να το πω έτσι, διότι αν σπάσει… Πολλοί λένε ότι αν αυτός ο κρίκος σπάσει, ή αυτός ο κρίκος διαχυθεί μέσα σε κάτι ευρύτερο, μπορεί να υπάρχει αντανάκλαση και στην Κυβέρνηση.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαχέεται. Συμμετέχει οργανωμένα με το θεσμικό του το κατοχυρωμένο πλαίσιο. Η Ελιά, έχει άθροισμα αυτόνομων πολιτικών  μονάδων. Η κεντρική πολιτική μονάδα στην Ελιά, θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Ευχόμαστε να ήταν και η Δημοκρατική Αριστερά.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το καταλαβαίνω. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα όμως διαμορφώνεται η Ελιά με τον κεντρικό κορμό του ΠΑΣΟΚ όπως λέτε εσείς, ο πολίτης θέλει να ξέρει: θα είναι επικεφαλής αυτού του σχήματος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος; Θα είναι επικεφαλής ο κ. Βούλγαρης που μιλούσε χτες εκ μέρους της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης; Θα είναι ένα τρίτο πρόσωπο; Ποιος θα είναι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή η συζήτηση δεν με αφορά κ. Λυριτζή και πιστεύω δεν αφορά κανέναν προοδευτικό δημοκράτη στην Ελλάδα …
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί δεν αφορά; Ποιος θα εκφράζει αυτό το χώρο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κάθε προοδευτικός δημοκράτης στην Ελλάδα που θέλει να δει πρώτα τις ιδέες, τις θέσεις και μετά τα πρόσωπα. Να τελειώνει η ιστορία του αθροίσματος προσωπικών φιλοδοξιών. Την πληρώσαμε και εντός του ΠΑΣΟΚ και εκτός του ΠΑΣΟΚ.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι αυτό έχει αναφορά στον κ. Βενιζέλο κ. Ανδρουλάκη
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ας δούμε το προγραμματικό πλαίσιο. Πρώτα αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι οι θέσεις, οι απόψεις και  μετά τα υπόλοιπα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως σε αυτό.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι αλλά τα πρόσωπα δεν παίζουν κανένα ρόλο κ. Ανδρουλάκη; Δηλαδή είτε φύγει είτε μείνει ο κ. Βενιζέλος είναι το ίδιο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο που διαμορφώνουν οι ιδέες, οι απόψεις και οι θέσεις. Το ποιες θέσεις και ποιες ιδέες θα έχουμε, θα είναι αυτές που θα αναδείξουν ποια πρόσωπα χρειαζόμαστε.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα δεν είναι αυτονόητο ότι θα είναι ο κ. Βενιζέλος. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο, λέτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία που θα υπάρξει στο πλαίσιο της Ελιάς, οι ιδέες και το πολιτικό πλαίσιο θα διαμορφώσουν τους όρους επιλογής. Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το «χωρίς ηγεμονισμούς» σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέω δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά μιλώ με εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τώρα. Το «χωρίς ηγεμονισμούς» για το δικό σας χώρο σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε σε μια ευρύτερη συμφωνία στο ηγετικό πεδίο την ισότιμη συμμετοχή όλων; Γιατί αυτό είναι σε απόσταση με τον κεντρικό κορμό του ΠΑΣΟΚ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πήρε μια απόφαση στις τελευταίες εκλογές να συμμετέχει σε μια Κυβέρνηση σε  μια εθνική προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει από το 2010 όταν η χώρα μπήκε σε καθεστώς χρεοκοπίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το βασικό που ενδιαφέρει τους πολίτες, είναι να βγούμε από την κρίση.
                        Εμείς θεωρούμε ότι σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον πρέπει να υπάρχει μια τρίτη επιλογή.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η τρίτη επιλογή όμως πρέπει να ξέρουμε τι θα είναι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μια επιλογή απέναντι στη Δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία και απέναντι στη δημαγωγική Αριστερά.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πως θα γίνει αυτό αφού είστε στην Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Απέναντι σε αυτούς τους δύο πρέπει να διαμορφωθεί μια τρίτη πολιτική άποψη. Και μου λέτε πώς απέναντι στη Νέα Δημοκρατία; Μα εμείς τη Νέα Δημοκρατία δεν την παντρευτήκαμε!
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν την παντρευτήκατε αλλά συγκυβερνάτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, ώστε η χώρα να βγει από το Μνημόνιο. Την ώρα που η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο, παύει να υπάρχει η ανάγκη αυτής της συνεργασίας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς σε μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα λέγατε ναι ή όχι  κ. Ανδρουλάκη μεθαύριο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράζεται σήμερα που προσπαθεί να παίξει το παλιό πολιτικό παιχνίδι των εκλογικών κύκλων, τάζοντας τα πάντα ως αντιπολίτευση, δείχνοντας το δρόμο του Plan B που απεδείχθη στην Κύπρο ότι δεν υπάρχει και κοροϊδεύοντας συνειδητά τον ελληνικό λαό, ότι μπορεί με το σκίσιμο του Μνημονίου η χώρα να μην έχει ευρωπαϊκές δεσμεύσεις -ενώ σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Συνασπισμός ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που είναι η πρώτη μεγάλη δέσμευση που έχει η χώρα απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας- με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με τη Νέα Δημοκρατία στη μεταμνημονιακή εποχή, αυτός ο τρίτος πόλος μπορεί να βρει κοινό βηματισμό;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πιστεύω πως όχι. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται σήμερα, γίνεται για να απεγκλωβιστεί ο δημοκρατικός Κεντροαριστερός χώρος απέναντι στο δίλημμα: ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία. Προσωπικά τουλάχιστον αυτό υπηρετώ και αυτό πιστεύω.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν φοβάστε δηλαδή να μην συμπιεστείτε τόσο εκεί που να εξαφανιστείτε; Γιατί βλέπουμε και τις δημοσκοπήσεις τελευταία σας κατεβάζουν όλο και πιο κάτω.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η δημοσκοπική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και όλου του χώρου είναι πολύ δύσκολη γιατί υπάρχουν και κάποια φυσικά φαινόμενα. Σε τέτοιες μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις όταν μειώνεται το ΑΕΠ της χώρας 25% ο κεντρώος χώρος πάντα συμπιέζεται. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο.
                        Εμείς όμως πρέπει να δώσουμε τη δική μας μάχη. Και αυτή συνίσταται στο να υπάρχει αυτός ο χώρος διότι ξέρετε τι πιστεύω κ. Οικονόμου;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακαλώ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλοι αυτοί θα κριθούν πάρα πολύ γρήγορα. Όπως κρίθηκε ο κ. Σαμαράς που έλεγε άλλα πριν τις εκλογές στα Ζάππεια και άλλα έκανε μετά, πολύ γρήγορα θα κριθεί και ο κ. Τσίπρας. Άρα εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπάρχει ο Κεντροαριστερός Δημοκρατικός χώρος, ώστε να αποδείξει ότι με τις ιδέες και τις απόψεις του, υπηρέτησε με ορθό τρόπο τη χώρα όλο αυτό το διάστημα. Κάτι, που σήμερα δεν του πιστώνεται.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σχόλια από τη δική σας πλευρά στην πρόθεση του κ. Τζουμάκα να διαμορφώσει διαφορετικό πολιτικό;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ή προς την Κίνηση των 75 δεν θέλετε επίσης.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η Κίνηση των 75 αφορά στελέχη που είναι εντός του ΠΑΣΟΚ, είναι σεβαστές οι απόψεις τους αλλά θεωρώ ότι πρέπει να εκφράζονται κατ' αρχάς στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι κι αλλιώς έχουμε συνεδριάσεις το Σαββατοκύριακο ακούμε όλα τα στελέχη.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχετε Πολιτικό Συμβούλιο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα, να είστε καλά κ. Ανδρουλάκη
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά, καλή σας μέρα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...