Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει διορθώσεις στα άγρια «ραβασάκια» από τις ΔΟΥ μετά τις αντιδράσεις

Μειώσεις στα υπέρογκα πρόστιμα της Εφορίας σχεδιάζει, τώρα, το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο και τους λογιστές.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ζήτησε από τις υπηρεσίες να καταγράψουν τις... «ακραίες» περιπτώσεις όπου επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Μια από τις αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η παροχή ενός μικρού χρονικού περιθωρίου σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις. Μια άλλη προβλέπει την καταβολή ενός μέρους του προστίμου αρχικά, 100 ευρώ ή 250 ευρώ. Εφόσον ο φορολογούμενος
δεν συμμορφώνεται, τότε θα του επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου των 1.000 ή 2.500 ευρώ.

Τα νέα πρόστιμα ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, συμπληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται να τροποποιηθούν πριν καλά καλά εφαρμοστούν, χωρίς να είναι αυτή η πρώτη φορά όπου οι διατάξεις ψηφίζονται για να αλλάξουν αμέσως μετά στη φορολογία.

Τα πρόστιμα αυτά τιμωρούν αυστηρά τα ανθρώπινα λάθη και θα οδηγήσουν σε άδικη υπερχρέωση χιλιάδες επιχειρήσεις. Προβλέπουν ένα νέο επαχθές καθεστώς χρηματικών ποινών για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό:
* Εάν μια επιχείρηση δεν υποβάλει εμπρόθεσμα (καθυστερήσει έστω και για μία μέρα να υποβάλει) οποιαδήποτε φορολογική δήλωση (π.χ. δήλωση φορολογίας εισοδήματος, περιοδική δήλωση ΦΠΑ, προσωρινή δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος ή οποιαδήποτε άλλη δήλωση απόδοσης κάποιου φόρου), θα κληθεί να πληρώσει:
α) Αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία (εσόδων - εξόδων ή πρώην β’ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).
β) Πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φτάσει τους 12 μήνες ή 30% εάν η καθυστέρηση φτάσει τα 2 έτη!
γ) Τόκους υπολογιζόμενους τόσο επί του οφειλόμενου φόρου όσο και επί των προστίμων, με ετήσιο επιτόκιο 8,79%, δηλαδή με 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής!
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξεκινά από 1η Ιουλίου η 6ημερη εργασία χωρίς ρεπό – Τι αμοιβές προβλέπονται, πώς αλλάξει η ζωή των εργαζομένων

Από το παράθυρο φαίνεται να μπαίνει η 6ημερη εργασια από την 1η Ιουλίου μαζί με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στην βιομηχανία και το λιαν...