Η πρώτη τραβηχτική (περίπου 50 ευρώ) έγινε κανονικά. Η δεύτερη φορά ήταν και η φαρμακερή, καθώς η Εφορία πήρε το σύνολο του υπολειπόμενου χρωστούμενου ποσού, αδιαφορώντας για τη ρύθμιση στην οποία ήταν ήδη ο φορολογούμενος.
Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών με τις οποίες επικοινώνησε η «δημοκρατία» χθες το βράδυ προσπάθησαν να δικαιολογηθούν, υποστηρίζοντας ότι η κατάσχεση ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής των προληπτικών κατασχέσεων αλλά και της ενημέρωσης της Εφορίας ότι ο φορολογούμενος εμφανίστηκε με ποσό στην τράπεζα που ενδεχομένως δεν είχε δηλώσει όταν έκανε τη ρύθμιση.
Ο οφειλέτης μαζί με την αίτηση υποχρεούται να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 και να δώσει στοιχεία για όλα του τα εισοδήματα, τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία. Εφόσον μπουν κάποια χρήματα στον λογαριασμό, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην αίτηση, τα χρήματα αυτά μπορούν να κατασχεθούν (μέχρι και το ύψος της συνολικής οφειλής), πάρα το γεγονός ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε ρύθμιση.
Το επιχείρημα της προληπτικής κατάσχεσης χρησιμοποιείται καθώς ο φορολογούμενος θεωρείται ότι δεν ήταν ειλικρινής, αφού δεν έχει ενημερώσει την Εφορία για την προέλευση των χρημάτων αυτών. Βέβαια η κατάσχεση γίνεται χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος για εξηγήσεις...
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φρόντισε να αφήσει ανοιχτά παραθυράκια στη νομοθεσία, ώστε να κάνει κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων σε όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών, ακόμη και αν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους!
Ο νόμος
Οπως ορίζει ρητά ο νόμος, η Εφορία θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών ή συντάξεων ακόμα και όταν οι οφειλέτες είναι συνεπής και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους! Ο σχετικό νόμος 4152/2013 είναι σαφής: «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, και να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας (…) ακόμα και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, να δίνει εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται το αποδεικτικό ενημερότητας» κ.λπ.
http://www.dimokratianews.g
r
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου