Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

«Πυρ ομαδόν» από το ΠΑΣΟΚ για το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία

Τα ισοδύναμα που επικαλείται ο υπουργός Υγείας, ας ψάξει να τα βρει σε κάποια από τα Ζάππεια που χάθηκαν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ

Την επιμονή του στην απόσυρση του μέτρου που αφορά την επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ, που διαμηνύει πως θα αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Απαντώντας, μάλιστα, στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι πρόκειται για διάταξη που έχει ψηφιστεί στο παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει πως ο νόμος με τον οποίο καθιερώθηκε η σχετική επιβάρυνση ψηφίστηκε ως ένα άρθρο με τη διαδικασία του κατεπείγοντας μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει στον υπουργό Υγείας ζήτημα επανεξέτασης της επιβολής του 25ευρου, το οποίο «όχι μόνο δεν αρνήθηκε,
αλλά σε συνεχείς δηλώσεις του σε ΜΜΕ έκανε λόγο για απόσυρση της διάταξης ή για περιορισμό της στους ‘έχοντες και κατέχοντες’ θεσπίζοντας οικονομικά κριτήρια».
«Ας σταματήσει λοιπόν να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την φθηνή δικαιολογία ότι η διάταξη αυτή είχε ψηφισθεί πριν από ένα χρόνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και τονίζει πως «και άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και είχαν ψηφισθεί στη Βουλή, επανεξετάστηκαν και άλλαξαν από την ίδια την κυβέρνηση». Ως παράδειγμα αναφέρεται η απόφαση για τη μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων και την πρόσφατη απόφαση για μη περικοπή του ΕΚΑΣ στους βαριά ανάπηρους. «Εκτός εάν επανεξετάζονται μόνο τα θέματα που κρίνει κατά το δοκούν η ΝΔ», υπογραμμίζει με νόημα.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι υπάρχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και ότι το 2014 είναι χρονιά αποκατάστασης αδικιών, πρέπει να το εννοούμε και απόλυτα». Διαμηνύει, δε, πως δεν δέχεται «μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό των προσπαθειών του και κυρίως των θέσεων και των προτάσεών του».
Αναφερόμενο, μάλιστα, στα «ισοδύναμα μέτρα» που ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης να προταθούν, τονίζει πως «τα ‘ισοδύναμα’ που επικαλείται ο κ. υπουργός ας ψάξει να τα βρει σε κάποια από τα ‘Ζάππεια’ που χάθηκαν».
«Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ στήριξε πρόσφατα και την εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία τόσο με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, όσο και με τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ. Ας αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους», επισημαίνει και κλιμακώνει την επίθεσή του στον κ. Γεωργιάδη, λέγοντας: «Και όταν δηλώνει δημοσίως ότι η διαμάχη του 25ευρου είναι για ‘τρίχες’ ας σκεφτεί το πόσο ‘τρίχες’ θα το θεωρήσει ένας άνεργος, ένας φτωχός που έχει ανάγκη».
Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε σήμερα λόγο για «τζάμπα μάγκες στο ΠΑΣΟΚ». Όπως τονίζει, «αντί να κάνει τον ‘τζάμπα τιμητή των πάντων’ ας μας πει τη συνολική πρότασή του για τον τομέα της υγείας». Τέλος, γνωστοποιεί ότι θα επαναφέρει και θα επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας που είχε πρόσφατα καταθέσει, για τους ανάπηρους, τους ανασφάλιστους που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και τους υπερήλικες που δεν δικαιούνται σύνταξη.
Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, γνωστοποίησε πως το Κίνημα αναμένεται να καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου, προκειμένου αυτό να επανεξεταστεί και να εφαρμοστεί εκ νέου «στοχευμένα και όχι επί δικαίων και αδίκων». Όπως ανέφερε, η τροπολογία «δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά η αναστολή του μέτρου για να μπει, όπου μπει κι όπως μπει, στοχευμένα και όχι επί δικαίων και αδίκων».
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Υγείας χειρίστηκε το θέμα ήταν «λανθασμένος και δυστυχώς είχε μια αύρα αποσπασματικότητας και νευρικότητας».
Όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «ακόμα και αυτοί που στο χώρο της υγείας συμφωνούν με το 25ευρω έχουν μείνει άναυδοι από το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση δεν εξαιρούσε με σαφήνεια μία σειρά ασθενών όπως είναι, για παράδειγμα, οι νεφροπαθείς και οι καρδιοπαθείς που υποχρεωτικά κάνουν πολύ συχνά εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όπως, επίσης, τους ανασφάλιστους, τους ανθρώπους που παίρνουν κοινωνικό τιμολόγιο από τη ΔΕΗ κ.ά».
Όπως τόνισε, «όλες αυτές οι κατηγορίες των συνανθρώπων μας θα μπορούσαν να έχουν ήδη κάρτα ελευθέρας, εάν βεβαίως είχαμε μία καλά δουλεμένη διάταξη».
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τίθεται εκ των πραγμάτων ένα «πολιτικό ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης, το οποίο για μας δεν είναι θέμα ‘διαγκωνισμού εντυπώσεων’, αλλά ουσίας».
Με σκληρά λόγια απάντησε στον υπουργό Υγείας και ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, αναφέροντας πως «έχουμε δώσει τα ισοδύναμα στον κ. Γεωργιάδη. Χρησιμοποιεί μια φθηνή δικαιολογία ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από το 2012. Θα σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο έχει θέσει το θέμα αυτό και τότε, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι εξετάζει την απόσυρση του μέτρου ή ότι θα δει τα ζητήματα των εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η πλειοψηφία των πολιτών. Αυτή η απόφαση, έτσι όπως βγήκε προχθές, είναι αυθαίρετη, διότι δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων».
Ο κ. Καρύδης κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για διγλωσσία λέγοντας πως «άλλα λέει στον έναν και άλλα στον άλλον. Το θέμα αυτό έχει τεθεί ψηλά. Πιστεύω ότι θα πάει στο επίπεδο των δύο πολιτικών αρχηγών, του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά, αλλά με το που θα ανοίξει η Βουλή, εμείς θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία».

Πυρά και από τη ΔΗΜΑΡ
Λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την εφαρμογή του μέτρου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Όπως αναφέρει, το μέτρο δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων επιβαρύνει όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η καθολικότητα της παροχής δωρεάν υγείας και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ακυρώσει την επιβολή του μέτρου.
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...