Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

24 μήνες για να σώσουμε τον κόσμο‏


Η επιστήμονας Julienne Stroeve μελετάει τους πάγους της Αρκτικής για δεκαετίες. Κάθε καλοκαίρι ταξιδεύει στο βορά για να μετρήσει το λιώσιμο των πάγων. Το ξέρει πως η κλιματική αλλαγή κάνει τους πάγους να λιώνουν γρήγορα, αλλά στο τελευταίο της ταξίδι έμεινε άφωνη μ’αυτό που είδε. Τεράστιες εκτάσεις παγετώνων στην Αρκτική έχουν εξαφανιστεί παντελώς, πέρα από κάθε προσδοκία. 
Γι’αυτό οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Καθώς ο πλανήτης μας θερμαίνεται, δημιουργούνται πολλά, απότομα «σημεία ανατροπής της ισορροπίας» τα οποία επιταχύνουν την ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους της



Αρκτικής, καταστρέφοντας έτσι αυτόν το γιγαντιαίο λευκό «καθρέφτη» ο οποίος χρησιμεύει για να αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου πίσω στο διάστημα. Έτσι, οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται και με την σειρά τους λιώνουν περισσότερους πάγους. Έχουμε ξεφύγει παντελώς από τον έλεγχο. Το 2013 ο καιρός εκτροχιάστηκε: θερμοκρασίες, καταιγίδες, τυφώνες…

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το σταματήσουμε αυτό, αν κινητοποιηθούμε άμεσα και μαζικά. Μέσα απ’αυτόν τον εφιάλτη μπορούμε να δημιουργήσουμε το πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ένα καθαρό, πράσινο μέλλον, σε ισορροπία με τον πλανήτη που μας δίνει ζωή. 

Έχουμε 24 μήνες μέχρι την παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον στο Παρίσι. Σε αυτή τη συνάντηση, οι ηγέτες του κόσμου θα καθορίσουν τη μοίρα του πλανήτη μας. Μπορεί να ακούγεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι. Έχουμε 24 μήνες για να εκλέξουμε τους κατάλληλους ηγέτες, να τους κάνουμε να συμμετέχουν στη διάσκεψη, να τους δώσουμε ένα σχέδιο και να τους καταστήσουμε υπευθύνους για την εφαρμογή του. Σ’αυτή τη μάχη υπάρχουν δύο στρατόπεδα: στο ένα είμαστε εμείς και στο άλλο οι πετρελαϊκές και οι μοιρολάτρες. Μπορούμε να νικήσουμε. Οφείλουμε να νικήσουμε. Αλλά για να δώσουμε το σήμα εκκίνησης πρέπει να δεσμευτούμε πως θα στηρίξουμε τον αγώνα με λίγα ευρώ την εβδομάδα μέχρι τη διάσκεψη. Θα εκταμιεύσουμε τις δεσμεύσεις μόνο εάν φτάσουμε το στόχο μας. Για να κάνουμε πραγματικότητα τον κόσμο που ονειρευόμαστε: 

Κάνε κλικ για να δεσμευτείς να προσφέρεις ό,τι έχεις δυνατότητα. Θα εκταμιεύσουμε τη δωρεά σου μόνο εάν φτάσουμε τον στόχο των 55.000 υποστηρικτών: 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €1 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €2 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €3 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €4 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €5 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 
Για να δεσμευτείς να προσφέρεις οποιοδήποτε άλλο ποσό, κάνε κλίκ εδώ .

Η μοιρολατρία της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μάταιη, αλλά και επικίνδυνη. Είναι όντως αργά, αλλά είναι απολύτως στο χέρι μας να αποτρέψουμε την καταστροφή μετατοπίζοντας τη βάση των οικονομιών μας απ’το πετρέλαιο και τον άνθρακα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο θα σώσει τον πλανήτη μας αλλά θα ενώσει και όλους τους λαούς όσο ποτέ πριν, μέσα από μια οικουμενική δέσμευση για συνεργασία για την προστασία του πλανήτη μας. Είναι ένα πανέμορφο αλλά εφικτό ενδεχόμενο. Το Avaaz γεννήθηκε για να δημιουργεί αυτά τα οράματα. 

Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης χρειάζεται θάρρος, ελπίδα αλλά και την κοφτερή σκέψη που διέπει τη κίνημά μας. Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο:

    1. Εκλογή κατάλληλων ηγετών για το περιβάλλον – Τρεις σημαντικές χώρες έχουν εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο. Ας βοηθήσουμε να εκλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι με τις σωστές ιδέες. Το Avaaz είναι ένας απ΄τους λίγους, παγκόσμιους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς που μπορεί να πάρει πολιτική θέση. Και αφού η μάχη για το περιβάλλον θα δοθεί στην πολιτική αρένα, οι πολιτικοί μας θα πρέπει να διαλέξουν με ποιου μέρος θα πάνε - με εμάς ή με τις πετρελαϊκές εταιρίες;

    2. Θα κάνουμε τον Hollande ήρωα – Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande θα είναι ο επικεφαλής της παγκόσμιας διάσκεψης για το περιβάλλον στο Παρίσι. Θα έχει δηλαδή θέση κλειδί. Πρέπει λοιπόν να δοκιμάσουμε κάθε τακτική και κάθε μέσο (από τους φίλους του και την οικογένειά του μέχρι την εκλογική του περιφέρεια και τους συμβούλους του) για να τον κάνουμε τον ήρωα που χρειάζεται η διάσκεψη για να πετύχει.

    3. Θα βουτήξουμε πιο βαθιά – Το μέγεθος της περιβαλλοντικής κρίσης απαιτεί δράσεις και τακτικές οι οποίες ξεφεύγουν απ΄τα συνηθισμένα. Είναι η στιγμή για συσπείρωση και δυναμική, ειρηνική δράση που θα ζωντανέψει τη φαντασία, θα εκφράσει την επείγουσα ηθική ανάγκη για αλλαγή και θα εμπνεύσει τους πολίτες να δράσουν. Θυμάσαι τους Αγανακτισμένους και το Occupy;

    4. Θα ξεμπροστιάσουμε τους μπαχαλάκιδες - Δισεκατομμυριούχοι όπως οι αδελφοί Koch και οι πετρελαϊκές τους εταιρείες, είναι αυτοί που προσπαθούν να μας χαλάσουν το σχέδιο για τη διάσωση του πλανήτη μας. Χρηματοδοτούν στημένες έρευνες για να μας μπερδέψουν, ξοδεύουν εκατομμύρια σε παραπλανητικά κόλπα δημοσίων σχέσεων και αγοράζουν τους πολιτικούς μας σε χονδρική. Μέσα από ερευνητική δημοσιογραφία και άλλες τακτικές, πρέπει να τους ξεμπροστιάσουμε και να τους καταλογίσουμε ευθύνες για τις επικίνδυνες πράξεις τους.

    5. Θα προτείνουμε σχέδιο – Ακόμη και ενώπιο της καταστροφής του πλανήτη μας, αν βάλεις 195 κυβερνήσεις μέσα σε ένα δωμάτιο είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν ανίκανες. Γι’αυτό πρέπει να επενδύσουμε σε υψηλής ποιότητας πολιτικούς συμβούλους για να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε έξυπνες στρατηγικές, μηχανισμούς και προσεκτικούς συμβιβασμούς, έτσι ώστε όταν οι ηγέτες φτάσουν στη διάσκεψη να έχουν ήδη κατανοήσει μεγάλο μέρος της συμφωνίας ώστε κανείς τους να μη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν λύσεις.
Για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες από εμάς να δεσμευτούμε να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο με μικρά ποσά. Το ποσό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο η πράξη και η ελπίδα: 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €6 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €2 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €7 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €8 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €9 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 
Για να δεσμευτείς να προσφέρεις οποιοδήποτε άλλο ποσό, κάνε κλικ εδώ

Στην τελευταία, μεγάλη διάσκεψη για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη το 2009, παίξαμε καθοριστικό ρόλο στις Γερμανικές και Ιαπωνικές «κλιματικές» εκλογές, στο να αλλάξουμε την πολιτική της Βραζιλίας και στο να κλείσει μια σημαντική συμφωνία με βάση την οποία οι πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν 100 δις. δολάρια το χρόνο για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Τότε το κίνημα του Avaaz είχε μόνο 3 εκατ. μέλη. Μετά την Κοπεγχάγη συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να είμαστε περισσότεροι για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Τώρα είμαστε 32 εκατ. και αυξανόμαστε κατά 1 εκατ. το μήνα. 

Η κλιματική αλλαγή είναι το απόλυτο παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία όλων των κυβερνήσεων του κόσμου. Και το Avaaz είναι η απόλυτη λύση συλλογικής δράσης, με εκατομμύρια ενωμένους πολίτες σε κάθε έθνος, με ένα κοινό όραμα. Ήρθε η ώρα που περιμέναμε για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αντάξιο των ονείρων των παιδιών μας. Ας ξεκινήσουμε. 

Με ελπίδα και εκτίμηση προς αυτό το υπέροχο κίνημα, 
Ο Ricken και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...