Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες στην ιστορία του κινήματος και κατήγγειλε την επίσημη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην παρουσίαση του βιβλίου του κ.Μητσοτάκη.
«Μια τέτοια στιγμή (ίσως η κορυφαία) είναι η στιγμή που πρωτακούσαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου να εξαγγέλλει την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, είναι οι στιγμές που ζήσαμε όταν το όνειρο και η ελπίδα συναντούσαν έναν αποφασισμένο λαό τον Οκτώβριο του ’81, είναι οι μεγάλες αποφάσεις που άλλαξαν την εικόνα της χώρας και της κοινωνίας και οδήγησαν στο προσκήνιο έναν ολόκληρο λαό, είναι το ’89, η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα και
είναι απαράδεκτο να τιμούμε με επίσημη παρουσία του ΠΑΣΟΚ την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Μητσοτάκη» είπε και αναρωτήθηκε:
«Τι χειροκροτήσαμε σύντροφοι;
Σε ποιόν απλώσαμε το χέρι;
Είναι η δικαίωση του ’93, είναι οι μεγάλες και κρίσιμες στιγμές μετά το 1996, τα αδιέξοδα και οι συγκρούσεις, είναι όλα αυτά που ζήσαμε τόσα χρόνια».
«Είμαστε όμως εδώ» συνέχισε εξηγώντας πως «κανένας δεν μπορεί να διαγράψει από την καρδιά μας, όσα ζήσαμε, όσα πιστεύουμε, όσα ονειρευόμαστε, όσα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για αυτήν την παράταξη.Ακόμη και σε αυτές τις στιγμές της απαξίωσης, του συμβιβασμού, της λάθος κατεύθυνσης, έρχεται ο απλός κόσμος να σου πει ότι είσαι υποχρεωμένος να σέβεσαι και την ιστορία και την προσφορά του κινήματος. Για αυτό είμαστε εδώ. Για αυτό είμαι ακόμα εδώ.Και είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς μισόλογα».
Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε αναδείχθηκε σαν κυρίαρχη έκφραση ενός μαζικού, αριστερού και προοδευτικού ρεύματος με ριζοσπαστικό πατριωτικό, πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι συνοδοιπόρος της συντήρησης, ούτε τελάλης νεοφιλελεύθερων πολιτικών και απόψεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει λόγο ύπαρξης μόνο αν υπηρετεί το λαό, αν αποτελεί την κινητήρια δύναμη προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ της νεοφιλελεύθερης στροφής, της οργανωτικής διάλυσης και της πολιτικής ανυποληψίας ηττήθηκε με τρόπο καθαρό. Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μας εκφράζει. Και δεν εκφράζει κανένα πλην ίσως μιας μικρής, προβληματικής και ανιστόρητης ομάδας ανθρώπων και στελεχών» τόνισε ο ίδιος.
«Ο δυισμός ανάμεσα στον υποτιθέμενο προοδευτικό λόγο και την συντηρητική πρακτική τελειώνει ΕΔΩ σε αυτό το Συνέδριο…Σήμερα επιλέγουμε τι είμαστε, με ποιους είμαστε και που θέλουμε να πάμε το λαό και την κοινωνία… Το ΠΑΣΟΚ του κυβερνητισμού και του καθεστωτισμού τελείωσε» επισήμανε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξαναβρεί το κόμμα την κοινωνία και τις ανάγκες του λαού.
« Τέλος με το ψευδοδίλλημα της κυβερνητικής σταθερότητας.Αυτοί που διεκδίκησαν κυβερνητικές ευθύνες και διέλυσαν κάθε προσπάθεια συνεργασίας το προηγούμενο διάστημα, έχουν την ευθύνη για τις επιλογές τους».
Η αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μαζί της, δεν σημαίνει ούτε ακυβερνησία, ούτε εκλογές.Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ούτε στις πρώτες εκλογές(Μάιο), ούτε στις δεύτερες(Ιούνιο) εντολή να κυβερνήσει. Η ”Ν.Δ.” διεκδίκησε με κάθε τρόπο και τελικά απέσπασε εκλογικά την ευθύνη της κυβέρνησης. Και έχει την ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης. Εκεί το έταξε ο λαός, δύο φορές (Μάιο και Ιούνιο). Από τη θέση αυτή, θα αξιοποιήσει όλα τα προσφερόμενα από το Σύνταγμα μέσα για να προχωρήσουν τα πράγματα προς όφελος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ψήφος ανοχής, η ψήφος περιστασιακής στήριξης είναι μεταξύ των προσφερόμενων αυτών μέσων».
Ο κ.Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι η αυτόνομη στάση, η αυτόνομη πορεία, ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός είναι τα κομβικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.
Οι προτάσεις για το καταστατικό που κατατίθενται προς ψήφιση στο σώμα του Συνεδρίου.
Νέα όργανα παντού.
Συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα.
Συλλογική και ενιαία ηγεσία ικανών και άξιων και προοδευτικών να οδηγήσουν την παράταξη μπροστά σε μια σοσιαλιστική προοπτική. Αποστρατεία όσων κουράστηκαν και όσων προκάλεσαν.
Τέλος οι ρόλοι και οι κατανομές αξιωμάτων. Ανανέωση παντού.
Ανανέωση που να σηματοδοτεί τη στροφή στην κοινωνία.
Ανανέωση με πολιτικούς όρους, με συγκεκριμένα κριτήρια και με συνείδηση της παράταξης.
Άξιος είναι αυτός που έχει αποδείξει ότι μπορεί και όχι αυτός που θεωρείται «δικός» μας.
Χαρακτήρισε δε άμεση αναγκαιότητα, πολιτική και ηθική, το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα ενάντια σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ότι δεν γίνεται να υπάρξουν απολύσεις και περισσότεροι άνεργοι.
«Για το λόγο αυτό καταθέτουμε πρόταση προς ψήφιση, για αποτροπή νέων μέτρων, για καταγραφή της θέσης μας ενάντια σε απολύσεις, για πολιτικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων».
«… Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Εθνική μας Αναγέννηση για μια Δημοκρατική και Σοσιαλιστική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η Εθνική μας Ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της Λαϊκής Κυριαρχίας, πως η Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της Κοινωνικής Δικαοσύνης, πως η κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής Δημοκρατίας…Το όραμά μας είναι αυτό.Δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε.Γι’ αυτό είμαστε στο ΠΑΣΟΚ…Εμείς σε αυτό το ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε τη ζωή μας.Εμείς σε αυτό το ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε την ψυχή μας.Σε κάτι άλλο, που δεν θα μας εκφράζει, δεν θα μας εμπνέει, σε ολίγο από ΠΑΣΟΚ απλά θα καταθέσουμε τις ταυτότητές μας» κατέληξε.
Matrix 24