Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ακόμη και ναυτική βάση στην Κύπρο συζητά ο Μεντβέντεφ

Ακόμη και ναυτική βάση στην Κύπρο συζητά ο Μεντβέντεφ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ φάνηκε έτοιμος να συζητήσει κάθε πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι αναφορικά με την προσπάθεια διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης στρατιωτικής ναυτικής βάσης στο νησί της Μεσογείου. Τόνισε όμως ότι αυτό που πρέπει να προηγηθεί είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν η Ρωσία θα ζητούσε την εγκατάσταση ναυτικής βάσης στο νησί, ο Ρώσος πρωθυπουργός άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα:
«Ποια μορφή θα έχει αυτή; Σήμερα -στις 20 Μαρτίου- οι εταίροι μας, οι κύπριοι υπουργοί έφτασαν
στη Ρωσία φέρνοντας μια σειρά προτάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μια σειρά περιουσιακών
στοιχείων, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσε να αγοράσει η Ρωσία. Αλλά η σωστή σειρά -των κινήσεων- είναι η ακόλουθη: πρώτα θα πρέπει να γίνουν προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα ήταν προτιμότερο να συμμορφωθούν με τις νόρμες της πολιτισμένης ζωής και τις νόρμες των διεθνών νόμων αλλά και της τοπικής νομοθεσίας – ανάμεσά τους τα συντάγματα των χωρών, οι αστικοί κανόνες οι οποίοι εγγυώνται το απαράβατο της ιδιοκτησίας. Ακολούθως, θα κάνουμε τις δικές μας προτάσεις. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε ακούσει τίποτε εντελώς καινούριο, απάντησε ο πρωθυπουργός.
Αποκρινόμενος σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η Ρωσία θα αγόραζε κοιτάσματα φυσικού αερίου από την Κύπρο, ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την ερώτηση «όχι απλή».
«Πρώτα απ' όλα, δεν γνωρίζω το κόστος και, δεύτερον, πάνω σ' αυτό υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία. Επομένως, δεν είναι εύκολο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις», εξήγησε.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διαφορετικές παραλλαγές. Όλα είναι συζητήσιμα», συνέχισε. «Το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να λυθεί από την ίδια την Κύπρο. Το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να λυθεί από την ΕΕ, μιας και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Και μόνο σε τρίτο επίπεδο τα κυπριακά προβλήματα μπορούν να περιλαμβάνουν και άλλες χώρες, οι οποίες για διάφορους λόγους έχουν ενδιαφέροντα εκεί».
Ο Μεντεβέντεφ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ως ιδιαίτερα περίπλοκη. «Χρόνια τώρα προσπαθούμε να βρούμε μια δομή. Μπορώ να θυμηθώ ατέλειωτες συζητήσεις με τους G-20, με τους G-8. To πιο σημαντικό πράγμα όμως είναι η εμπιστοσύνη, αυτή πρέπει να αποκατασταθεί. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Το να καταστρέφει κανείς είναι εύκολο, αλλά θα χρειαστεί χρόνια για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».
Επίσης, ο Ρώσος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο είναι πιθανό να συμβεί τόσο στην Ισπανία όσο και την Ιταλία, ενώ τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει τη νομισματική πολιτική της χώρας. Το 41-42% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας εξακολουθεί να είναι σε ευρώ.
«Για εμάς, όπως για κάθε άλλη χώρα, η προβλεψιμότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτό που συνέβη ήταν απρόβλεπτο και αποτελεί απόδειξη μιας συγκεκριμένης ανεπάρκειας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Πρόσθεσε ακόμη ότι στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα εκφράσει όλες αυτές τις ανησυχίες του.
Τέλος, ο Ντμίτρι Μεντεβέντεφ χαρακτήρισε υπερβολικές τις φήμες που κάνουν λόγο για τεράστιες «μυστικές» καταθέσεις στην Κύπρο τόσο Ρώσων ιδιωτών όσο και ρωσικών επιχειρήσεων.
«Οι καταθέσεις που έχουν έναν ειδικό χαρακτήρα και προέρχονται αποδεδειγμένα από γκρίζες πηγές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αναφέρεται», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι «είναι ένα θέμα υπό διερεύνηση» το οποίο η ρωσική κυβέρνηση μελετά επισταμένα και είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...